A könyvek vámpírjai
2012. szeptember 25. írta: enbee

A könyvek vámpírjai

Az utóbbi pár nap során elég sokat foglalkoztunk vámpírhistóriával, illetve hogy az említett vérszívók hogyan ihlették meg a filmkészítőket régebben, valamint a huszonegyedik században. Ez a gyűjtemény kicsit másról fog szólni. A könyvek vámpírjairól.

vladimir.jpg

Polidori, Sheridan Le Faun, Stoker és a többi klasszikus vámpírjait békén hagyjuk, mert bár A vámpírt, a Carmillát és a Drakulát olvastuk, de ennyiben ki is merül az oldschool vérszívók ismerete, így pedig nem lehet véleményt írni. Sokkal ismerősebb terep a huszonegyedik századi termés, ami azt jelenti, hogy a jelen gyűjtemény Anne Rice-t és Stephen Kinget is átugorja. Róluk majd talán legközelebb. Egyenlőre össze szedtük a lányokkal azokat a megírt vámpírokat, akikről a PopKulton eddig olvashattatok.

Laurell K. Hamilton - Anita Blake, vámpírvadász sorozat

anita_blake.jpg

A főszereplő: A sorozat elején (Amerikában 1993-ban, nálunk 2003-ban jelent meg az első kötet) Anita Blake egy a húszas évei elején járó független nekromanta, aki nem mellesleg hivatásos vámpírvadász is. A hóhér becenevet bőven kiérdemelte, mert a keze nem nagyon remeg meg, ha egy vérszívót meg kell karóznia. Eleinte Anita úgy gondolja, hogy a vámpírok szörnyetegek, és meg kell az emberiséget védeni tőlük, de ez szépen lassan megváltozik. Ez első sorban St. Louis vámpírurának, Jean-Claude-nak köszönhető, aki nem minden érdek nélkül támogatja Anitát.
A legenda: Anita Blake világában a vámpírok és egyéb természetfeletti lényeg "coming outoltak". Mondjuk leginkább csak a vámpírok, az alakváltók még jobban szeretnek titkolózni, mert ők többnyire megtehetik, és így megtarthatják látszólag normális életüket. Felbukkannak Istenek, meg legendás lények is, és mivel még születnek új kötetek, ezért semmilyen lényt nem lehet végleg kizárni. Ami a vadász dolgot illeti: keresztek, az ezüst meg a napfény működik, tehát a vámpírok elpusztítása messze nem lehetetlen. Az alakváltókra is a megszokott paraméterek érvényesek, tehát az ezüstöt nem bírják, és vérrel lehet megfertőződni.
Erőssége: A sorozat elején nagyon érdekesek és jól kidolgozottak az ügyek, amikkel Anita foglalkozik, és nekem kimondottan bejött az, ahogyan az írónő a természetfeletti lényeket kezeli. A vámpírok nem ártatlan szúnyogok, de nem is vérszomjas őrültek (többnyire), az alakváltók viselkedésében pedig tényleg van valami állatias, jó és rossz értelemben egyaránt.
Gyengesége: Idővel a történetek kezdenek lapossá válni, és az izgalmas krimi átmegy pornóba. Anita is nagyon megváltozik, ami elvileg természetes dolog ennyi idő alatt, de Hamilton kicsit túlzásba viszi a dolgot, annyi mindent zúdít a hóhér nyakába. Még Anita is gyakran tűnődik azon, hogy nem-e ő a legnagyobb szörny mind közül.
Korhatár: 18+
Magyarul megjelent kötetek: Bűnös Vágyak, A Nevető Holttest, A Kárhozottak Cirkusza, Telihold Kávézó, Véres Csontok, Gyilkos Tánc, Égő Áldozatok, Sápadt Hold, Obszidián Pillangó, Leláncolt Nárcisszusz, Égkék Bűnök, Lidérces Álmok, Haláltánc, A Harlekin, Fekete Vér, Fogat fogért, Végzetes flört

Charlaine Harris - Sookie Stackhouse sorozat

true_blood.jpg

A főszereplő: A többiek által csak furának titulált Sookie Stackhouse a Louisiana állambeli Bon Temps apró városkájában él. Anita Blake-hez hasonlóan a húszas évei elején jár ő is, de a hasonlóságok itt véget is érnek. Sookie ugyanis nem túl talpraesett, pincérnőként dolgozik, és vámpírral még soha életében nem találkozott. Ez akkor változik meg, amikor felbukkan a környéken Bill Compton, akit a vérére pályázó házaspártól pont Sookie ment meg. És hogy miért találják az emberek furának a lányt? Mert az olvasni tud a gondolataikban.
A legenda: A vámpírok ez esetben is felfedték magukat, de a "belső harcok" helyett sokkal inkább az ember-vámpír konfliktuson van a hangsúly. Mármint az elején.
Erőssége: többféle lényt is bemutat, nemcsak vámpírok szerepelnek benne, hanem mindenféle természetfeletti. Két erős karakter is verseng a főszereplőért Bill és Eric, mindketten más más okból, de szerethető karakterek. Továbbá elég jól bemutatja a vámpírtársadalom szabályrendszerét.
Gyengesége: Sookie egyszerűsége, mondhatni bugyuta jelleme. Az sem túl jó, hogy mindenki csak őt akarja, minden pasi rögtön beleszeret, ez egy ideig jópofa, mondhatni vicces, de aztán kezd átcsúszni a szánalmasba.
Korhatár: 18+
Magyarul megjelent kötetek: Inni és élni hagyni, Élőhalottak Dallasban, Holtak klubja, Vérszag, Lidércfény, Halottnak a csók, Hetedik harapás, Por és hamu, Vörös telihold, Véres tavasz, Véres leszámolás

P.C. és Kristin Cast - Az éjszaka Háza sorozat

ejszaka_haza.jpg

A főszereplő: Zoey Redbird fiatalabb, mint az eddigi főszereplőnk. Mindössze 16 éves, amikor a gyűlölt szülői házból kiszabadul, ám nem egészen úgy, mint azt egy átlag ember tenné. Zoeyt ugyanis megjelölték, és a teste megkezdte az átváltozást, hogy vámpír legyen. Beköltözik a tulsai Éjszaka Házába, ahová csak olyan fiatalok járnak, mint ő - vagyis hát nem egészen. A jelölteknek ugyanis egy üres félhold "tetoválás" van a homlokán. Zoeyé azonban fel van töltve. Képzelhetitek, ez milyen kalandokat szül egy tinikkel teli bentlakásos iskolában. Na és ez még csak a legalapvetőbb bonyodalom, ami a sorozatban felbukkan.
A legenda: A vámpírokról itt is mindenki tud, de az ember-vámpír kapcsolatokról leginkább csak Zoey, a jelöltek és a családjaik kapcsán kapunk információkat. A vámpírok létrejötte különbözik a megszokottól: nem harapással "születnek" a vámpírok, hanem Nüx, az éjszaka istennője választja ki őket. A fiataloknak a homlokukra kerül a jel, és 18 éves koruk körül megindul az átváltozás, ami könnyen halálos is lehet. Az átváltozás után a homlokukon lévő hold tetoválás "feltöltődik", illetve kapnak még egy plusz rajzot, ami jellemzi őket. Lenobiának például, aki lovagolni tanítja Zoeyt, lovas tetoválása van. A vámpírokon kívül felbukkannak még mitikus lények, de az alakváltók eddig még kimaradtak, ha jól emlékszem.
Erőssége: Fordulatos a történet, helyenként váratlan fordulatokkal, és némi kis szerelemmel.
Gyengesége: A főszereplő lány igen-igen idegesítővé válik.
Korhatár: 14
Magyarul megjelent kötetek: Megjelölve, Elárulva, A kiválasztott, A Vad, A Préda, Megkísértve, Megperzselve, Ébredés

Richelle Mead - Vámpírakadémia

vampirakademia.jpg

A főszereplő: Rose Hathaway két évig volt szökésben legjobb barátnőjével, Lissa Dragomirral. Most azonban lebuktak, és vissza kell menniük a Szent Vlagyimir Akadémiára, ahol korábban is folytatták a tanulmányaikat. Rose egy fél-vámpír (dampyr), akit arra képeznek ki, hogy testőr legyen. Lissa egy királyi vér, családjának utolsó tagja. Rose a határozott és a harcias, Lissa a kötelességtudó és a bájos. Ők ketten egymás ellentétei, mégis olyan szoros kapcsolat fűzi őket egymáshoz, hogy akár az életüket is hajlandóak lennének feláldozni a másikért.
A legenda: Csak a vámpír-vámpír kapcsolatból születhetnek vámpírok. Ha egy nem vámpír bekavar a képbe, akkor dampyrok születnek, akiknek nagyjából két választásuk van: vagy a vámpírok testőrei, vagy a szajhái lesznek. Minden vámpírnak van egy eleme a tűz-víz-föld-levegő kvartettből, ezt az elemet uralni képesek. Sokra mondjuk nem használják, még csak önvédelemre sem, annyira féltik magukat. Pedig volna kivel szemben harcolni! A strigák ugyanis, a túl sok vért ivó, és ezért megboruló vámpírok folytonos veszélyt jelentenek.
Erőssége: A Vámpírakadémia világa összetett, de mégis könnyen megérthető. Elég sok benne a fordulat, de legalább ennyi kiszámítható lépés is van benne. Az írónő nem kíméli a szereplőket, képes olyanokat is bántani, akik közel állnak az olvasóhoz.
Gyengesége: Rose is ugyan abba a hibába esik, mint Zoey, és hajlamos az ember idegeire menni.
Korhatár: 16
Magyarul megjelent kötetek: Vámpírakadémia, Dermesztő ölelés, A halál csókja, Véreskü, Örök kötelék, A végső áldozat, Vérvonalak (spin-off)

L.J. Smith - Vámpírnaplók sorozat

vampirnaplok.jpg

A főszereplő: Elena Gilbert, a fell's church-i gimnázium üdvöskéje, aki szüleit egy tragikus autóbalesetben elveszítette. A Salvatore testvérek, akik nem mellesleg vámpírok és hogy úgy mondjam szöges ellentétei egymásnak. Stefan a kedves, érzékeny vámpír, Damon pedig a rossz fiú, a szívdöglesztő.
A legenda: A vámpírok igyekeznek titkolni létezésüket, őrizni a titkot. De itt is mint sok esetben, csúszik némi homokszem a gépezetbe, ez pedig a szerelem. Mert igen, a vámpírok képesek szeretni és ez ebben a könyvben be is bizonyosodik. Állattá tudnak változni, de nem denevérré (vagyis ki tudja) ugyanis ebben a sorozatban találkozhatunk, hollóvá, tigrissé és farkassá változott vámpírral is. Ősi ellensége pedig a vérfarkas. 
Erőssége: Más mint a tv sorozat és érik meglepetések az embert benne, emiatt érdekes. 
Gyengesége: Langyos, vannak benne üres járatok. Nem mindig köti le az embert. Lehetne kidolgozottabb.
Korhatár:16
Magyarul megjelent kötetek: Ébredés, Küzdelem, Tombolás, Sötét szövetség, A visszatérés: Leszáll az éj, A visszatérés: Árnyéklelkek, A visszatérés: Éjfél, A vadászok: Fantom, Stefan naplója: A kezdetek, Stefan naplója: Vérszomj, Stefan naplója: Sóvárgás

Levi L. Smith - Dark Love sorozat

dark_love.jpg

A főszereplő: Sandra Palmer új iskolába kerül, ahol nem várt problémákba ütközik. Mint minden tini Sandra is egy kicsit meggondolatlan, egy kicsit önző is, de ezek megbocsájtható bűnök a részéről. Anyjával elég rossza viszonya, és már késő lesz, amikor Sandra szeretne ezen változtatni. Itt is két pasi vetekedik egy lányért, de Sandra nem képes választani köztük, így egy jó darabig váltogatja őket.
A legenda: Az emberek itt sem tudnak a vámpírok létezéséről, egy suliban tudják meg az igazat, ide pedig meghívják őket. Sandra is így kerül a bentlakásos iskolába, ahol furcsa rémálmok gyötrik, de ekkor még nem sejti, hogy ez akár valóra is válhat. A könyvben feltűnnek még lidércek is, akik itt a vámpírok ellenségei.
Erőssége: nincs
Gyengesége: követhetetlen, összecsapott, nem kellően kidolgozott karakterek és sztori.
Korhatár: 16
Magyarul megjelent kötetek: A leszármazott, Az üldözött, Elrabolt szív

Rachel Caine - Morganville-i vámpírok sorozat

morganville.jpg

A főszereplő: Claire Denvers egy zseni. Na nem úgy, mint Sheldon Cooper, hanem a még emészthető, normálisnak tűnő módon. Tizenhat éves kora ellenére a leányzó már egyetemre jár, de valami neves intézmény helyett egy poros kis texasi egyetemre, mert az volt közel az otthonától. Koleszban lakik a kampuszon, de az idősebb lányok szó szerint majdnem kinyírják, ezért Claire a szülei háta mögött albérletet keres a városban. Morganville azonban fura egy hely, még szerencse, hogy Eve, Michael és Shane lakótársául fogadja.
A legenda: Na szóval Morganville egy furi hely. Mert hogy vámpírok uralják... Normál ember csak úgy maradhat meg (értsd életben) a városban, ha egy vámpír a "pártfogásába" veszi (értsd kaja lesz). Ha nem így tesz, akkor jobb, ha meghúzza magát, és még akkor sincsen garancia rá, hogy sokáig életben marad. Ja és van valami fura dolog, amitől az emberek, amint elhagyják Morganville-t, elfelejtkeznek annak sajátosságairól.
Erőssége: Nem a legszokványosabb vámpír történet és olvastatja magát.
Gyengesége: Nem nagyon hagy nyomot maga után. Az ember elolvassa, aztán 2-3 óra múlva már el is felejti, hogy a kezében volt.
Korhatár: 14
Magyarul megjelent kötetek: Az Üvegház, Élőhalottak Bálja

Melissa de la Cruz - Kékvérűek sorozat

kekveruek.jpg

A főszereplő: Schuyler Van Alen hasonlít Rose-ra és Zoey-ra, már ami a korát illeti. És nagyjából ennyi is. Schuyler ugyanis úgy néz ki, mintha a saját anyja lenne, és élete célja, hogy senki észre se vegye. Ettől eltekintve persze okos és tisztelettudó, és mint később kiderül, bizony csinos is. Oliver régóta nagy barátja, de a társasági élete nem túl pezsgő, pedig Van Alenék voltak New York egyik leggazdagabb/-befolyásosabb családja. Talán ennek köszönhető, hogy Schuyler a Duchensnébe jár, ami legalább annyira elit, mint amennyire privát. Gondolom a kettő együtt jár. Itt tanul Oliver is, na meg a Force ikrek, Jack és Mimi, akik a tápláléklánc csúcsán állnak.
A legenda: A kékvérűek egyetlen módon halhatnak meg, ha megszabadítják őket az összes vérüktől. Ha egy csöppet is sikerül megmenteni, akkor a következő ciklusban újra élhetnek, és bár a kapcsolataik megmaradnak, de a minőségük megváltozik. Így történhet meg az, hogy például Jack és Mimi most ikrek, valójában viszont egy párt alkotnak ki tudja mióta. A dolgot kicsit bonyolítja, hogy az új ciklusban csak lassan térnek vissza a korábbi emlékek, így eshet meg az, hogy Sky-nek 16 éves korára még semmi nem dereng. Ennek mondjuk ahhoz is köze van, hogy Schuyler anyukája rosszalkodott, de ez úgyis csak azoknak számít, akik olvassák, olvasták a sorozatot. Ja és persze van ellenségük is a kékvérűeknek, akiknek közük van az ezüsthöz, de nem úgy, mint általában.
Erőssége: Szépen van felépítve a történet. Rendesen meg vannak alapozva az események, semmi nincsen elsietve, és végre egy tinilány, akit lehet szeretni!
Gyengesége: A borítok. Borzalmasak. Az Álarcban viszi a prímet. Azt hiszem, azzal sem vagyok kibékülve, ami Oliverből lett. Furán lett kidolgozva.
Korhatár: 14
Magyarul megjelent kötetek: Rettegés, Álarcban, Leleplezés

Claudia Gray - Evernight

evernight.jpg

A főszereplő: Bianca, aki szeretne átlagos lenni, de közel s távol nem az. Nyilván korából (is) adódóan sokszor hebehurgya, meggondolatlan, szeret fejjel menni a falnak. Tinik... A baj inkább az, hogy ennek sokszor súlyos következményei vannak. Ahogy az lenni szokott megismeri a nagy Ő-t, aki szintén viszonozni látszik érzelmeit, ám ekkor súlyos titokra derül fény, és úgy néz ki elszakadnak egymástól. Bianca csakhamar egy másik (érte szintén odáig lévő) fiú karjaiban talál vigaszt.

A legenda: eszerint a felfogás szerint a vámpírok titokban és békében élnek az emberek között, még egy saját iskolájuk is van, az Evernight, ahol bárki meghúzhatja magát, vagy pedig beletanulhat a vámpír létbe, vagy éppen az aktuális korszak sajátosságaiba. Ide ember diákok is járnak, de k mit sem sejtenek az egészről. Létezik egy vámpírvadász csoport, a Fekete Kereszt, akiknek legfőbb célja a világ összes vámpírját kiirtani. Itt is feltűnnek lidércek és itt is a vámpírok ellenségei ők, ám vannak kivételek...
Erőssége: talán majdnem az ami a gyengesége is. A sztori kicsit lapos, így elég könnyen emészthető. Kikapcsolódásra tökéletes. Nem kell elgondolkodni, agyalni.
Gyengesége: Bianca karaktere megunható, Lucasé pedig elég lapos. Nem túl eseménydús a sztori minden kötet úgy 10 mondatban összefoglalható. A harmadik rész vége felé kezd érdekes lenni, amikor nem várt fordulatok sora követi egymást.
Korhatár: 16
Magyarul megjelent kötetek: Örökéj, Nézz az égre, Homokóra, Az életen is túl, Balthazar

Jeaniene Frost - Cat és Bones vámpírvadász sorozat

cat_es_bones.jpg

A főszereplő: Catherine Crawfield a félig vámpír, félig ember vámpírvadász, akinek legfőbb vágya, hogy minden vérszívót kiiktasson. Ám megismerkedik Bones-al a vámpírral és a dolgok megváltoznak. Cat félárva, vagyis mióta az eszét tudja anyukájával és nagyszüleivel él. Miután elveszíti őket, már csak édesanyja marad. Amíg fel nem tűnik a képben egy nagybácsi és egy apa (?).
A legenda: az emberek itt sem tudnak a vérszívókról, ám Catherine-nek már tiniként szembesülnie kellett azzal, hogy ő egy kicsit más, mint a többiek. Félig vámpír, mivel az anyját megerőszakolta egy vámpír és így fogant meg a mi Catherine-ünk, aki gyilkolja, mészárolja a vámpírokat, míg nem beleakad egy mesterbe, Bonesba. Egymásba szeretnék, Catherinnek új munkája lesz, de az események sosem csitulnak körülöttük. A vámpírok nagy fegyelemben élnek, szigorúak a szabályok, és aki ezeket megszegi, az drágán megfizet érte.
Erőssége: Cat és Bones párosa hol megnevetteti az embert, hol érzelgőssé teszi... Lényeg a lényeg, hogy álompár ők ketten, akik minden nehézség ellenére is imádják egymást, és bármit megtennének a másikért.
Gyengesége: néha átcsap a szürreálisba, még azon felül is, hogy vámpírok a főszereplők. Néha a fejéhez csap az ember, hogy na ez már tényleg túlzás... Ez főleg a a harmadik kötetre igaz. Cat karaktere is sokszor elég idegesítő, mondván, hogy szeretteit akarja megóvni, általában még nagyobb zűrbe kavar mindenkit.
Korhatár: 18+
Magyarul megjelent kötetek: Félúton a sírhoz, Karó és sírhant, Síri csendben, Sírig hű szerelmed

Lara Adrian - Éjfél szülöttei sorozat

ejfel_szulottei.jpg

A főszereplő: Egy csapat vámpír harcos a sorozat főszereplője, mindegyikük erős és tántoríthatatlan. Mindegyik kötet egy-egy harcos párra találásáról szól.
A legenda: Érdekesség, hogy itt a vámpírok mondhatni földönkívüliek, hiszen az ún. Ősök még egy másik bolygóról érkeztek, itt termékenyítettek meg ember nőket (Kiválasztottakat), akik megszülték a kis vámpírgyerekeket. Na ők lettek az Első Generációsok. De mostanra már belőlük sincs túl sok. Jelenleg létezik a Rend, ahol a tagok vámpírok, és olyan vámpírokat ölnek meg, akik már csak a vérszomjnak élnek. Kezdetben... aztán már úgy néz ki, hogy komolyabb veszély is fenyegeti a vámpírtársadalmat.
Erőssége: szerethető karakterek, eseménydús történet, de nem túlbonyolított. A szerelmi, szexuális, és harcos vagy izgalmas részek aránya pont emészthető. Mindenből egy kicsi, és ez teszi szinte letehetetlenné.
Gyengesége: a szexuális részek és a harcos jelenetek keveréke miatt nagyon hasonlít a Ward-féle Fekete Tőr Testvériség sorozatra.
Korhatár: 18+
Magyarul megjelent kötetek: A vámpír csókja, A vámpír ölelése, A vámpír vére, A vámpír éjjele, A vámpír bosszúja, A vámpír sírja, Az éjfél árnyai

J. R. Ward - Fekete Tőr Testvériség sorozat

FTT.jpg

A főszereplő: Az Éjfél szülötteihez hasonlóan itt is egy csapat vámpír harcos a főszereplő, akik azon kívül, hogy harcolnak a babahintőpor szagú, impotens ellenségeikkel, kerítenek rá időt, hogy megismerkedjenek a szerelemmel. 
A legenda: Némelyik harcosnak van valami spéci képessége, de többnyire csak a megszokott alap vámpírokról van szó. Persze attól eltekintve, hogy a Fekete Tőr Testvériség tagjai nagydarab, izmos pasik, és nem metroszexuális szépfiúk. A harcosok az Őrzőnek "dolgoznak", míg az ellenségeik, az alantasok az Omegát szolgálják. A szokásosnak megfelelően a történet előre haladtával bővül a felbukkanó természetfelettiek száma, de nagyon nem Anita Blake ütemben.
Erőssége: A történetek cselekménye és a pornó részek ügyesen ki vannak egyensúlyozva. Egyik könyv sem olyan, amit végig olvasva az ember húzhatná a száját az aránytalanságok miatt, ami ebben a kategóriában nagy teljesítmény. 
Gyengesége: Eléggé kiszámítható, hogy végül ki fog összeborulni kivel, egy kis kiszámíthatatlanság jól jönne.
Még nem döntöttem el, hogy erősség vagy gyengeség-e az, ahogyan az írónő mindig újabb és újabb szereplőket próbál meg becsempészni a történetbe. Olyan érzése van az embernek, hogy túl sikeres lett a sorozat, ezért muszáj még folytatni, és nem abba hagyni a kezdő hat harcos kinősítése után, de amíg jó a sztori, és nem válik erőltetetté addig lehet, tartani kellene a számat és nem panaszkodni.
Korhatár: 18+
Magyarul megjelent kötetek: Éjsötét szerető, Síron túli szerető, Megsebzett szerető, Életre keltett szerető, Feloldozott szerető, Megváltott szerető, Megbosszult szerető, Halhatatlan szerető, Felszabadított szerető, Újjászületett szerető

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr404800867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása