Laurell K. Hamilton - Haláltánc
2010. szeptember 09. írta: Szilvásgombóc

Laurell K. Hamilton - Haláltánc

Laurell K. Hamilton Anita Blake, vámpírvadász sorozatának tizenharmadik kötete a Haláltánc címet viseli. Mivel az eddigi Anita könyvekről nem jelentettünk, ezért adok egy kis ízelítőt a sorozatból. Szóval a mi kis vámpírvadászunk határozott elvekkel rendelkezik, mint a munkáját (halottkeltő és vámpírvadász - később már szövetségi rendőrbíró lesz) mint a magánéletét illetően (nem fekszünk össze akárkivel, főleg nem vérszopókkal, és bundásokkal), mely szabályokhoz, elvekhez tartja is magát. Egy darabig... Aztán borul minden.

anita_blake_13.jpg

Mivel jön egy igen vonzó és kitartó idegen, Jean-Claude személyében. Aki kitartásával és szerelmével szép lassan "betör" Anita szabályokkal védett, viszonylag nyugodt vámpírölő, halottkeltő életébe, és persze szívébe is. A bökkenő az, hogy Jean-Claude St. Louis mestervámpírja. Szóval ennyit az egyik szabályról. Aztán szépen lassan az alakváltó bundások is bekerülnek a képpbe. Először egy vérfarkas, Richard, aki civilben egy általános iskolai biológia tanár. Richard nagyon félti szőrös titkát, amivel mint az a kötetek múlásával kiderül egyáltalán nincs kibékülve. Úgy véli Anitával való kapcsolata majd közelebb viszi a vágyott fehér kerítés, gyerekek, kutya idill képéhez. De meg lehet ezt valósítani egy olyan nővel, aki munka címszó alatt halottakat szólít elő sírjukból, és mellette természet feletti lényekre vadászik? Richard maga is akadálya lesz ennek a képnek, idővel a farkashorda Ulfricja lesz, ami nem kis felelősség.

Anita életébe egyre több természetfeletti lény kerül. És egyre bővülő paranormális képességeinek köszönhetően az ágyába is hamar bekerülnek. De van valami, ami még Anitát is meglepi nem csak az ágyába, de a szívébe is egyre többen kerülnek be. Ő, aki azt hitte egyszerre csak egy szerelme lehet az embernek rádöbben már is több férfi van a szívében mint kellene, és nem tud választani. Idővel rádöbben nem is kell, az ő élete és képességei nem normálisak, a szó hagyományos értelmében.

Anita egyszerre a vérfarkasok lupája, bölverkje, Jean-Claude halandószolgája, Micah, a vérleopárd Nimir-Raj párja (Nimir-Rája) lesz, Damian a vámpír mestere, és persze mindhez szoros érzelmi szál fűzi, mely persze meg van spékelve egy nagy adag mágiával is. És hát ennek a mágiának kösznheten még többen kerülnek vámpírvadászunk ágyába. Ez egy erotikusan igen túlfűtöt sorozat.

Nevezzük nevén a dolgot, a sorozat előrehaladtával Anita szinte válogatás nélkül fekszik össze vérszopóval és bundással. A sorozat másik szála kiadós, töménytelen mennyiségű szex mellett, a véres és széttrancsírozott hullák között vezet végig. Ms. Blake, vámpírhóhér és rendőrbíró általában életét kockára téve nyírja ki a bűnösöket.

Összességében a sorozatról azt mondhatom, hogy az eleje nagyon jó! Komolyan! Izgalmas, fordulatos, sziporkázó párbeszédekkel tarkított. Sokat kuncogtam magamban! Ahogy gyűlnek a para képességek a gyilkosok után való vadászatot, felváltják a pajzán ágyjelenetek. Ami persze egy kötet erejéig még akár üdítő is lehet, viszont van olyan két kötetes rész, ahol szinte másfél kötet nem is szól másról, mint az ágytornáról...  
 
Itt jutunk el a Haláltánc című kötethez. Anitának ebben a kötetben új "szolgát", pomme de sangot kell választania magának. Akinek feladata az, hogy a napi kétszer is feléledő ardeurt táplálja. Mi mással lehet ezt tenni, mint kéjjel és szexszel?! Szóval új "szexkaja" kell. A jelöltek a világ minden pontjáról érkeznek, és mi is adhatna jobb apropót a jelöltek "meghallgatására", mint a híres vámpír balett-társulat előadása és a hozzá kapcsolódó bál, St. Louisban. Anita nem meglepő módon pánikban van, de nem a pomme de sang választás miatt.

Anita terhességi tesztje pozitív lett. De ki és mi az apa?! Mert ez nem egyszerű. Apajelölt Jean-Claude, Nathaniel, Micah, Richard, Asher, Damian. Szóval van ok a riadalomra. Itt a vámpírbalett, a bál, és itt a cseppet sem veszélytelen terhesség kérdése. Tulajdonképpen ebben a kötetben ez a két szál fut. Nem igazán van benne véres hulla, és gyilkos(ok) utáni hajtóvadászat. Sőt mondhatni egyáltalán nincs. De a terhességi riadalom sem gátolja meg Anitát abban, hogy további szexuális kalandokba keveredjen. Persze a para erők miatt rá szállt hatalom és feleősség kényszeríti rá, nem tudja és nem is igen lehet visszafognia  magát.

A sorozat elejét kimondottan szerettem. Öt kötet lemaradással ismertem meg a sorozatot, egy jó barátnőm jóvoltából. A lemaradást hamar bepótolva tűkön ülve vártam az újabb köteteket, melyeket igyekeztem a lehető leghamarabb megszerezni és elolvasni. Szóval Anitában naprakész voltam. Ma viszont két kötet lemaradásban vagyok, még meg sem vettem az utóbbi kettőt. Meg fogom venni, kíváncsi vagyok mi lesz a vége, a sorozatnak. De már nem azzal a lelkesedéssel olvasom, mint az elején. Ahogy azt enbee posztjában (a Fekete vér című kötetről) olvashatjátok a Harlekin visszatér a gyökerekhez, de aztán a Fekete vérben Anita visszamászik az ágyba... 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr942282411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása