R.I.P. - Disney Blog
2012. május 31. írta: redbandita

R.I.P. - Disney Blog

Úgy 2010 telén jött egy ötlet, hogy milyen jó volna egy társblogot indítani a Popkultnak, egy tematikus oldalt, ahol valami "nagy dolgot" , egy hosszabb projektet vinnénk végbe. Többféle terv felmerült akkor, de mivel mindhármunk (Enbee-vel és Szilvásgombóccal együtt) egy része megmaradt gyereknek és szeretjük a meséket, így arra gondoltunk, hogy a Disney rajzfilmeket dolgoznánk fel, 1938-tól napjainkig. Azt hiszem, hogy nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, ez rengeteg mesét/kritikát/ajánlót jelentett volna. Volna... mert sajnos beletört a bicskánk és most úgy döntöttünk, hogy néhány poszt elkészülte után, el kell, hogy temessük a Disney blogot. Ám a terv nem marad teljesen befejezetlen, mert szép lassan felfognak kerülni a Popkultra ezek a bizonyos mesék. Vélhetően nem időrendben, de előbb vagy lehet, hogy csak utóbb, de felidézünk minden Disney mesét. A jövő héten rögtön 4 mesével lepünk meg benneteket, amik közül az egyik (szám szerint egyébként az első egész estés mese), igencsak aktuális, hiszen idén többen is feldolgozták. Ez a Hófehérke és a hét törpe, de megidézzük a fabábut, Pinokkiót és a nagyfülű Dumbo-t is.

1306127160_11978.jpg
(A cikk frissült: 2016. 11.23.)

Mielőtt bármilyen Disney mese kritikáját vagy ajánlóját megosztanánk veletek, szeretnénk egy kis bevezetővel felkelteni az érdeklődést. Mi is az hogy rajzfilm? Miért szeretjük? Ki is volt Walt Disney? Hogyan vált a Disney Corporation egy akkor vállalattá, hogy jelenleg a 8 legnagyobb vállalat egyike? Ebben a cikkben ezekre kérdésekre keresem a választ!

Mi az a rajzfilm?

Nos a rajzfilm (cartoon) tulajdonképpen az animáció egyik műfaja, így tehát tévedés egy Hófehérkére vagy Micimackóra az animáció kifejezést használni. A rajzfilm technikájában különbözik más animációs műfajoktól. A cartoon a legnehezebb műfaj. Az összes mozdulatfázist külön lapra rajzolják és ez a munkafolyamat megelőzi a felvételt. Akár több száz rajz is kitehet egy néhány perces képsort. Nem semmi! Minden nehézsége ellenére elmondhatjuk, hogy ez a csoport a legnépesebb.
 
Az első rajzfilmek:
 
Nem szeretnélek titeket untatni egy hosszú történeti bevezetővel, hiszen rengeteg jó könyv írja le a rajzfilmek történetét. Néhány mondatban megpróbálom összefoglalni nektek. Ha hiszitek, ha nem az emberekben nagyon korán kialakult a vágy, hogy mozgóképet készítsenek, már az ókorból is találtak olyan rajzokat melyben egyesek a mozgást próbálták érzékelni, több kevesebb sikerrel. Az sem egyértelmű, hogy tulajdonképpen kinek sikerült legelőször lerajzolni egy mozdulatot. Több név is felmerült: C. Drebbel, Kirchner, Plateau vagy Zahn. Mindenesetre az biztos, hogy a rajzfilmek gyártása a XX. században megkezdődött. z elsőt Stuart Blackton a Vitagraph Filmgyár alapítója készítette, aminek a címe Humorous Phases of a Funny Face volt. Ez 1906-ban készült, és nagy sikert aratott.
 
Walt Disney:
 
Walter Elias Disney Chicago-ban született 1901. December 5-én és Los Angeles-ben, 1966. December 15-én halt meg. 1923. október 16-án testvérével, Roy Oliver Disney-vel alapította a Walt Disney Companyt. Mint mondtam a cég jelenleg a világ egyik legnagyobb vállalata. A Disney cég 2006-ban 35,3 milliárd amerikai dollárt keresett. A Walt Disney Pictures, a Walt Disney Company fő gyártója és egyben a Walt Disney Studio Entertainment leányvállalata. Az évek folyamán több igazgatója is volt a vállalatnak, Walt Disney 1966-ig vezette a vállalatot. De nevét örökre beírta a történelem könyvekbe, olyat teremtett, amit eddig nem sokaknak sikerült überelni! 19 Oscart díjat kapott, de emellett más díjakkal is kitüntették.
 
b00txhlb_640_360.jpg
 
2004-től 2006-ig George J. Mitchell a The Walt Disney Corporation igazgatója, majd 2007-től 2012-ig John E. Pepper Jr. azóta pedig napjainkig Robert Iger a vállalat ura. A cégnek ma már több leányvállalata is van pl. az ABC csatornák, vagy a Disney Chanel, a Walt Disney Par and Resorts és még sorolhatnám reggelig. Néhány évvel ezelőtt a Disney felvásárolta egyik legnagyobb ellenfelét a Pixart.
 
tumblr_llfsiiioez1qjsa76o1_500.gif
 
Én azt gondolom, hogy lehet mondani jót és rosszat a Disneyről, de az az egy biztos, hogy Walt Disney történelmit alkotott! Az egész világon elismertté tette a rajzfilm műfaját, amit én nagyon nagyon köszönök neki, mert nem tudom mi lenne velem, ha néha nem nézhetnék meg egy-egy Disney rajzfilmet. Mert nincs jobb egy hideg téli, vagy esős őszi, esetleg forró nyári napon, mint egy rajzfilm megnézése! De jót tesz megfázás vagy influenza, esetleg őszi vagy téli depresszió esetén is!
 
Disney-Villains-cruella-devil-2508590-800-600.jpg
 
Walt Disney életéről számtalan könyv megjelent az évek folyamán, melyeket akár magyar nyelven is megtalálhattok! Számtalan rajzfilm elkészítése kötődik a nevéhez, amiket még felsorolni is hosszú lenne. Azt azért tudni kell, hogy ő maga nem sok rajzfilmhőst rajzolt meg, inkább a produceri és a gyártási és marketing munkákban volt jelen. De a Walt Disney cég is rengeteg mesehőssel, viccesebbnél viccesebb vagy éppen nagyon aranyos figurával látott el bennünket. Mi ezeket fogjuk szépen sorban, megosztani veletek! És nagyon reméljük, hogy ti legalább annyi örömöt találtok majd benne, mint amennyit mi találtunk a filmek megnézésében! Kalandra fel!
 
Akikkel találkozhattok majd itt a Popkulton:
 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr694557205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása