Rontó Ralph - Wreck It Ralph [2012] - Game Over?
2013. február 21. írta: redbandita

Rontó Ralph - Wreck It Ralph [2012] - Game Over?

Ha mondd Neked valamit a Pacman, a Commodore 64, a Sonic, a Tekken akkor ezt az animációt meg kell nézned, mert igazi nosztalgiahullámot okoz. A Disney ezúttal valami teljesen másba vágta a fejszét, mint eddig és 2012-ben az új stílusú/viselkedésű/vörös hercegnő mellett, bemutatta a videojátékok világát. De nem azokét, amiket a gyerekek ma otthon a gépük előtt vagy TV képernyőn játszanak, hanem azokat amin pl. én felnőttem. A Rontó Ralphnak egyébként mondanivalója is van, talán ezért is jelölték Oscarra, ahol egyébként az egyik legnagyobb ellenfele, pont a Merida.

Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.

RR_B1_Buli_16V.jpgFórum Hungary

Emlékszem, hogy mindig rágtam a nővérem fülét, hogy rakja össze nekem a jó öreg C64-et és alig bírtam kivárni mire végre betöltött és indulhatott a játék. Lehet, hogy Neked, kedves olvasó ez már nem jelent sokat, de a 25-30 éves generáció tagjainak ez már hatalmas technikai/technológiai újdonságnak számított, akkoriban... Imádtuk, ahogy a kis sárga fej megette a gonosz kis szörnyeket, és plusz pont járt a gyümölcsökért.

A film rendezője, Rich Moore, aki korábban pl. a Simpson családon is dolgozott, ez már egyfajta garancia a sikerre, legalábbis szerintem. De a film felett atyáskodott még (többek között) John Lasseter, aki jelen volt a Toy Story és az egy bogár élete létrejöttekor is, ez is okot ad azt feltételezni, hogy egy jól sikerült alkotás a Rontó Ralph.

Nagyon tetszett az elgondolás, hogy egy egyszerű 8 bites videójáték figura azon a komplex kérdésen morfondírozik, hogy vajon többről szól e az élet, mint az a szerep , amit ráírtak" - mondta el Rich Moore egy interjúban.

Rontó Ralph egy igazi rosszfiú, aki mint azt a neve is sugallja, folyton rombol... Aztán jön a jófiú, Építő Félix (Fix It Felix) csoda kalapácsával ráüt az elromlott dolgokra és minden helyre jön. Ralph pedig büntetést kap a többi szereplőtől, ledobják a tetőről. Ez minden nap így megy, majd Ralph a szeméttelepen hajtja álomra a fejét, míg Felix a toronyház luxus lakosztályában. De jól van ez így? Ki döntötte el, hogy ennek így kell lennie?

Elmondom: a játék megalkotói, feltalálói. Ám amikor bezár a játékterem, akkor a figurák kijöhetnek a játékból és vezetékeken keresztül átmehetnek egy másik játékba pl. a kocsmába, vagy akár az Anonim rosszfiúk klubjába. Amit viszont sosem szabad: kiszállni a játékból, mert akkor az embere azt hiszik elromlott a játék, és nem kapcsolják be többet a gépet.

01.5-002.0001.jpg_cmyk.jpgFórum Hungary

Ralphnak elege lesz, elhatározzam, hogy változtat a sorsán és ő maga lesz a hős. Csakhogy ezzel mindent összekuszál, bajt bajra halmoz és egy vírust is elszabadít, ami megannyi játékot veszélyeztet. Ráadásul mivel nem tér vissza saját játékába, így azt a gépet le is zárják.

Ralph ingázik a videójátékok között, majd úgy fest sikerül hősi érmet szereznie, de csakhamar el is veszíti azt és így kerül a csupa cukormáz játékba, ahol minden édibédi, vagy mégse? Eközben Felix a keresésére indul, hogy megmentse saját játékát, azt nem tudjuk (vagy nem mondom el), hogy ez sikerül e neki, de annyit elárulok, hogy belebotlik valakibe, aki számára is megváltoztatja a világot.

De térjünk vissza a főhöőünkhöz, Ralphhoz, aki Cukorfalván egyre furcsább alakokba botlik, de végül rátalál egy hasonló különc figurára, mint amilyen ő maga is, méghozzá Vanellope von Schweetz-be, aki egy kislány, és engem nagyon emlékeztet a Gru-ból megismert "egyszarvúskislányra", de egy kicsit a Szörny RT-s Boo-ra is, titeket nem?

11.2-021.9.0016.jpg_cmyk.jpgFórum Hungary

Vanellope ugyanolyan sanyarű sorsot él, mint Ralph, de ő (talán azért, mert gyerek) teljesen máshogy éli meg a dolgot. Nekem az egyik kedvenc karakterem a filmben. A kislánynak egyébként nagy álma van, méghozzá, hogy klegyen egy saját (cukorka)autója és ő is indulhasson a versenyen, de a Cukorkirály ezt nem engedélyezi neki.

Ralph ráveszi a lányt, hogy ne adja fel az álmait, épít neki autót és megtanítja vezetni. Ám a Cukorkirály (aki a mese legesleggonoszabb karaktere) átveri és ráveszi, hogy ne hagyja a kislányt elindulni a versenyen. Innentől a dolgok felgyorsulnak és már mindenki összevissza mászkál a játékok között és a harc is megindul kb. mindenki között, egy idő után már azt se tudjuk, hogy ki a jófiú és a ki a rossz...

Wreck_It_Ralph_EW_Exclusive_RGB.jpg_cmyk.jpgFórum Hungary

Összességében egy nagyon jó alkotás, és méltó ellenfele lesz az Oscaron is a Meridának, bár legyőzni szerintem nem tudja majd. Mindenkinek ajánlom, aki szereti az animációt és a videójátékokat. Aki viszont egy klasszikus Disney mesére számít, az lehet, hogy csalódni fog, mert "hálistennek" még Disney dalok sem csendülnek fel benne, inkább mai popzenék, mint Rihanna dala.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr355092888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása