Eszeveszett birodalom - The Emperor's New Groove [2000]
2015. március 12. írta: redbandita

Eszeveszett birodalom - The Emperor's New Groove [2000]

2000-ben a Disney elég sok filmet hozott ki, mint a Tigris színre lép, vagy a Dinó, és a Kis hableány is új epizódot kapott, de még így is jutott idő/energia/pénz egy nagyon jópofa animáció elkészítésére. Ahol végre nem egy hercegnő/elnyomott lány stb került főszerepbe, hanem egy undok zsarnok, aki teljes elnyomásban tartja a népet. Egy negatív karakter és erre korábban nem igazán volt példa a Disney háza táján. Persze mivel ez egy mese, így a gonosznak el kell nyernie a büntetését, hogy abból tanulva változtasson az életén.

Korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető

51wa7xeb92l.jpg

Utolsó E/É betűs filmünk az ABC projektünkben ez a 2000-es Disney mese, ami egy zsarnok uralkodóról szól. Kuzco (eredeti hangja David Spade) fiatal kora ellenére nagyon is tisztában van vele, hogy mit akar, de azzal már talán kevésbé, hogy mivel jár az uralkodás, aki ellenkezik vele, azt egyszerűen kidobja a palotából. A történet Dél-Amerikában játszódik.

the-emperor-s-new-groove-the-emperors-new-groove-1734626-720-480.jpg

A rendező Mark Dindal volt aki korábban csak egy animációt készített A macskák nem táncolnak-ot 1997-ben. A Disneynek ezután még egyszer dolgozott 2005-ben, Csodacsibe megalkotásakor.

A 18 éves srác most éppen nyaralót akar, méghozzá a legjobb, legnaposabb részen, az sem érdekli, ha ez valaki másnak az otthona.  Magához hívat egy hegyi pásztort, Pachát (eredeti hangja John Goodman), akinek a háza helyére akarja építeni az nyaralóját, Kuzcotópiát.

kuzco_1.jpg

Kuzco gondtalan életének vége szakad, mikor az elképesztően öreg, ijesztően ronda Yzma (aki a király tanácsadója) lámává változtatja.Nem az a szándéka, hogy megleckéztesse a srácot, hiszen legalább annyira önző, mint a fiú. Csupán csak unja már a munkáját, és szeretne feljebb lépni a ranglétrán. A nőnek(?) is van egy hű segítője, az izmos, jóképű srác, Kronk, akinek viszont az ész területén vannak hiányosságai.

A (láma)király pont annál a pásztornál köt ki, akinek a házát le akarta rombolni. A pásztor válaszút elé kerül: megmenti a király életét és visszajuttatja a palotába a trónra, vagy inkább a házát menti meg, és hagyja hogy ellensége odavesszen a dzsungelben. Győz a jósága és együtt visszaindulnak vissza a fővárosba.

Miután Yzma megtudja, hogy a király még él, nem tétlenkedik, együgyű szolgájával, Kronk-kal a nyomába ered, hogy minél hamarább megölhesse.

Számos kaland során végül visszajutnak a palotába, már csak az ellenszerre volna szükség. de azt Yzma persze nem akarja Kuzconak adni. A király a kalandok során megváltozik, már nem önző annyira, talán ezután uralkodása is igazságosabb lesz...

A filmet Oscarra jelölték a Legjobb betétdal kategóriában, ami Sting - My Funny Friend And Me című dala volt. 2005-ben elkészült a második rész, a Kronk, a király és sorozat is látható a Disney csatornán, Király suli címmel. Az Eszeveszett birodalom akár online is megnézhető pl. itt is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr517257567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása