Micimackó
2011. május 29. írta: Szilvásgombóc

Micimackó

A. A. Milne angol író alkotta meg Micimackó történetét, ami mára bejárta a világot és számos változata készült. Kicsiket és nagyokat egyaránt magával ragad a szerethető csekély értelmű medvebocs és barátainak története.  A  Micimackóként (angolul Winnie-the-Pooh) ismert regény valójában két önálló művet takar: Micimackót (1926.) és a Micimackó kuckóját (1928). A magyar változatot Karinthy Frigyesnek köszönhetünk. Milne két további könyvet is írt gyerekversekkel: Mind a négy kötetet E. H. Shepard illusztrálta.

 
 
 A történet főszereplőit mindenki ismerni, nem igen szorulnak bemutatásra. Micimackó, Malacka, Nyuszi, Tigris, Bagoly, Zsebi baba, Kanga, Róbert Gida és Füles és Ürge.
Én ma reggel megnéztem, olyan rég láttam. Komolyan jól esett., szerintem Nektek is jól fog esni. íme az első 10 perc:
 
 
1.       fejezet
A történet főszereplője nem más, mint Micimackó, aki hát azt hiszem nem erős túlzás ha azt mondom bármire képes a mézért. Ennek a fejezet során számos esetben tanúi is lehetünk.
 
Róbert Gida pedig éppen visszaszögezi Füles farkát, amikor Micimackó felbukkan, hogy egy léggömböt kérjen tőle, hogy azzal kis fekete felhőnek álcázva magát megpróbálja becsapni a méhecskéket.
 
A pórul járt és éhes Micimackó meglátogatja Nyuszit, minden célzás nélkül pont ebédidőben. Nyuszi pedig harapni valóval kínálja falánk barátját. aminek meg lett a böjtje. Nyuszi lakosztályának kijárata kijárhatatlanná válik. Nyuszi Róbert Gidáért szalad, közben Bagoly és Ürge igyekeznek megoldani a helyzetet. Egyéb megoldás hiányában Nyuszinak meg kell szoknia a mackóhátsót otthonában. Egy reggel Micimackó megmozdul a járatban, barátai lelkesen kihúzzák, de újra beszorul egy másik járatba. Szerencséjére fejjel előre szorul egy mézzel teli kaptárba.
 
Szerintem a Micimackó mesének ez az első fejezet a legismertebb része, ezt biztos mindenki ismeri. Amikor a tesómmal kicsik voltunk hát szó szerint addig néztük amíg a szöveget már kívülről tudtuk.
 
2.       fejezet
Egy viharos napon ismerkedhetünk meg Malackával, akihez Micimackó azért megy, hogy Boldog Viharnapot kívánjon neki. Ám a szél felkapja Malackát, barátja menteni akarja és végig szánkáznak az erdőn. Így találkozhatunk Kangával és Zsebi babával. Végül Bagolynál kötnek ki, aki hát, hogy is mondjam, nem tud lakatot tenni a csőrére, folyton fecseg., mesél a régmúltról A szél nagy károkat okozott a vihar Bagolynak új otthonra van szüksége, a szél ugyanis kidöntötte a fát, amin a háza állt.
 
Egy éjjel a nagy viharban Micimackó furcsa hangra lesz figyelmes, a hang gazdája egy újabb barát, Tigris. Miután kiderül, hogy a Tigris nem szereti a mézet, szóba kerülnek az Apacukák, akik mézet lopnak. Így Micimackónak nem marad más választása, minthogy felkészül a féltve őrzött méz védelmére, ám az őrködés közben mély álomba merül.
 
A viharos éjszaka napközben is folytatódott és folyamatosan zuhogott és esett az eső, míg elárasztotta Malacka otthonát, a kétségbe esett állat palackban küldött segélykérést barátainak. A szerencsés megmenekülés és a megmentő Micimackó tiszteletére adott estélyre betoppan Füles, aki megtalálta Bagoly új otthonát. Csakhogy annak a háznak már van lakója, Malacka.  
 
 
 
3.       fejezet
Tigris állandóan ugrál, féktelenkedik sok bosszúságot okozva főleg Nyuszinak. Így tiltakozó gyűlést szervez, és azzal zárják le az ülést, hogy Tigrist elviszik a jó messzi vadonba és aztán ott hagyják. Nyuszi azt reméli, hogy egy éjjel elveszve a vadonban megváltoztatja az össze-visszaugráló Tigrist. Ám a dolgok koránt sem úgy sülnek el, mint ahogy gondolta volna.
 
4.       fejezet
A Százholdas Pagonyba beköszöntött a tél, Tigris és Zsebi baba közös ugrálásra indulnak. Az közös kaland során összeakadnak a korcsolyázó Nyuszival, majd tovább szökdécselve bajba keverednek egy magas fa tetején. Szerencséjükre Micimackó és Malacka éppen lábnyomokra vadásznak a környéken, így hamar érkezik a segítség. Tigris kétségbeesésében elhamarkodott ígéretet tesz, ha lejut, soha többé nem ugrál.  Ám, mint kiderül az ugrálásról nem lehet leszokni, csak rászokni.
 
5.       fejezet
A nyár végén Róbert Gidának iskolába kell mennie, így barátaitól búcsút kell vennie. Elköszön Micimackótól és megbeszélik, hogy akkor sem felejtik el egymást amikor Róbert Gida 100 éves lesz Micimackó pedig 99.
 
2011ben a mozikban bemutatásra kerül Micimackó következő egész estés filmje, íme az előzetes:
 
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr182940453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása