Buffalo művelet: munkahelyi dráma atombombák körül
2021. június 14. írta: redbandita

Buffalo művelet: munkahelyi dráma atombombák körül

A történelem egy ismert időszakának kevésbé ismert részletét, az ausztrál Buffalo műveletet dolgozza fel csütörtöktől az Epic Drama legújabb sorozata, az Oscar-jelölt James Cromwellel, Ewen Leslie-vel és Jessica de Gouw-val. A 22-es csapdájára emlékeztető hatrészes minisorozat kémtörténet, politikai szatíra és munkahelyi dráma egyszerre, amely a dél-ausztráliai senkiföldjén, Maralingában játszódik. 

buffalo_muvelet_1.jpeg

Az elvileg (!) lakatlan hely katonai támaszpontján a britek kérésére „csupán” atombomba teszteket végeztek, valójában azonban ez a történet a hadsereget, a politikusokat, a kémszervezeteket és az őslakosságot egyaránt mélyen érintette.

Június 17-én, este 21:00-kor debütál a Buffalo művelet című hatrészes ausztrál minisorozat az Epic Drama műsorán, amely a kontinens egyik legellentmondásosabb időszakára összpontosít: az ’50-es évek hidegháborús korszakára, mikor is a kormány engedélyezte, hogy a britek atomteszteket hajtsanak végre a dél-ausztráliai senkiföldjén, Maralingában. A katonai támaszponton azonban nem csupán a nukleáris tölteteket teszik próbára, de az emberek hűségét is ebben a fordulatos és szatirikus drámában, amelyben barát fordul barát ellen, szerető a szerető ellen és a kormány az emberei ellen.

buffalo_muvelet_3.jpeg

Még az ausztrálok se nagyon hallottak az ausztrál bombatesztekről

Az ’50-es években felpörgött a fegyverkezési verseny, és a britek alaposan lemaradtak Amerika és az oroszok mögött. Anthony Eden, az akkori brit miniszterelnök az ausztrálok segítségét kérte a saját atombombája legyártásában és tesztelésében. Ez utóbbihoz pedig keresve sem találhattak jobb helyet a dél-ausztrál Maralingánál, ami elvileg lakatlan volt. Elvileg.

Elmesélni a történelem egy nem ismert szeletét: ez izgatott és innen jött a sorozat ötlete is – meséli Tanya Phegan, a Buffalo művelet producere, akit megdöbbentett a felismerés, hogy még az ausztrálok se nagyon hallottak a maralingai bombatesztekről. Úgy kellett tehát szemléltetni a történetet, hogy az egyszerre legyen univerzálisan átlátható és tükrözze az ausztrál kultúrát is. Ehhez egy zseniális író-rendezőre volt szükségük, aki képes a valós történelmet drámai, sőt szatirikus körítéssel ellátni.

buffalo_muvelet_4.jpeg

Egy rendező, aki csak kémeket akart látni, de sokkal többet kapott

Peter Duncan, a Buffalo művelet író-rendezőjét leginkább a kémek vonzották a sorozathoz – a téma rajongója. Ahogy jobban beleásta magát a történelmi háttérbe, úgy döbbent rá arra, hogy mennyire összetett, sokakat – a hadsereget, a politikusokat, a kémszervezeteket és az őslakosságot is – érintő történettel áll szemben, amely egy eddig láthatatlan, de mély sebet ejtett Ausztrália szívén.

Mindezzel együtt a megközelítése szimpla volt: egy egyszerű munkahelyi drámaként képzelte el a történetet, amely történetesen atombombák körül forog. Mindenki megpróbált bízni a másikban, de igazából félt az árulástól.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr5916710552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása