Mit tettél Stephenie Meyer???? - Vámpíralakok a 21. században
2012. szeptember 22. írta: redbandita

Mit tettél Stephenie Meyer???? - Vámpíralakok a 21. században

Ahogyan Loretta cikkéből is kiderül, már a kilencvenes évek vége felé, az Interjú a vámpírral megjelenésekor elkezdtek a vámpírok egyfajta új ábrázolás módot kapni. Mondhatnám úgy is, hogy az alkotók kezdték megszépíteni őket, ha nem is a belső énjüket, de a külsejüket mindenképp. Kapásból felkérték a korszak két szépfiúját, Tom Cruise-t és Brad Pittet a főszerepekre. Akkor valami elkezdődött, aztán jött Stephenie Meyer, aki vélhetően maga sem hitte, hogy mekkora őrületet indít majd el. Létrehozta a jó lelkű, "vegetáriánus" vámpírt, aki csillog a napfényben, aki gimibe jár. Tinik millió lettek szerelmesek Edward Cullen-be, ami mégiscsak furcsa, lévén, hogy a vámpír eredetileg egy elkárhozott élőhalott. Egy gyilkos... Ha a világnak nem lett volna elég a Cullen családból, akkor megkaptuk melléjük a Salvatore testvéreket is. De hogy jutottunk idáig? Na én most erre próbálok választ találni....

1333535116.593-GURUExtraAhirekpopupja121-f.jpg

Loretta a múlt idézést a Penge filmekkel hagyta abba, így én próbálom innen folytatni. Az első Penge film 1998-ban elkészült a második pedig négy évvel később. Ekkor még a vámpírok (bár jobban néztek ki, mint elődiek), de azért mégiscsak gyilkosok voltak. Aztán 2003-ban feltűntek az addig kicsit háttérbe szorított vérfarkasok, vagy ebben a filmben lycanok, akik még a vámpíroknál is vérszomjasabbak voltak. Hogy melyik film ez? Jól sejtitek...

Underworld filmek

2003 óta Kate Beckinsale háromszor is felvette a harcot a vérfarkasokkal, bár arra is volt példa, hogy saját fajtársaival is fel kellett vennie a harcot. A vámpírok az Underworld filmekben is emberi alakok, akik sokszor még egész jó képűek, vagy akár csinosak is. Kate Beckinsale-nek mindig is jól állt a latex, de az idén bemutatott negyedik részben még ettől a ruhadarabtól is megvált. Az Underworld-ben egyébként a vámpírok egy elég bonyolult rendben, mondhatni társadalomban élnek, ahol szigorú szabályok uralkodnak.

Underworld-4-Awakening-michael-corvin-24781672-652-366-510x286.jpg

Kívül szépek, de belül romlottak

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a filmkészítők néha néha még visszatérnek a gonosz, csúnya, de legfőképpen démoni gyilkos féle ábrázolásmódhoz, de ez sajnos elég ritka. Jó példa egyébként a Van Helsing (2004) című film, ahol bár a főszereplő szintén egy "vadász", de a sztoriban szereplő vámpírok egy picit sem hasonlítanak a már emlegetett napon csillogó szépfiúkhoz. Szerencsére.

tn2_van_helsing_3.jpg

Vegyes képet alkot a 2002-ben elkészült Kárhozottak királynője, ami tulajdonképpen az Interjú a vámpírral előzmény filmje. Innen tudjuk meg, hogyan "született" meg Lestat. Azért mondom, hogy vegyes, mert Lestat és az általa előhívott a vámpírok sem kifejezetten csúnyák, de belül megmaradtak igazi vámpírnak, gondolkodás nélkül gyilkolják az embereket. Mindkét film Anne Rice mára már kultikussá vált regénye alapján készült.

2009-ben (amikor már évek óta dübörgött a vámpírláz) debütált a Daybreakers, ahol a vámpírok szintén elég csúnyák és emellett még nagyon gonoszak is, ahogyan annak lennie kell.  Érdekesség, hogy ezen felfogás szerint az emberek már szinte kihaltak, minden jelentősebb posztot vámpírok töltenek be, ám mostmár lassan elfogynak a vérkészletek. A tudós Edwardnak, még véletlenül sem Cullenek kell vagy kellene feltalálnia valamilyen szert, amivel pótolni lehet a vért.

Hiszitek vagy sem, de 2010-ben még a Disney cég is hozzányúlt a témához, nyilván a Twilight sikerei miatt, hiszen lássuk be a Twilight és Vámpírnaplók rajongói a tinik közül kerülnek ki leginkább. A My Babysitter is a Vampire nem is tudom hova sorolható, először szatírának gondoltam, hiszen a filmben sokat emlegetnek egy Szürkület című vámpíros tinfilmet, ami nyilván a Twilight paródiája. De azt sem tartom kizártnak, hogy csak egyfajta utánzásként készült. Akárhogy is 2011-től sorozatot is indított a csatorna ugyanezzel a címmel, és immár második évadját éli. A vámpírok itt is szépek, sőt aki vámpírrá válik az csinos és menő lesz, de gonoszak is.

601413_419438788096806_91256582_n.jpg

2011-ben Colin Farell lett vérszívó, de szerencsére ő is csak kívülről volt szép, belül olyan romlott volt, mint bármelyik elődje. A Frászkarika 3D-ben is élvezhető volt a mozikban és tényleg voltak olyan jelenetek, ahol az embernek igencsak felment az adrenalinja. Az utóbbi évek egyik legjobb vámpíros filmje volt, ahol a humor és a félelem érzete váltogatta egymást.

1313599521_trend_film.jpg

Szintén ebben az évben készült el a Pap - Háború a vámpírok ellen című film, ahol szintén a vámpírgyilkos került a főszerepbe. A vámpírok itt nemcsak szépek nem voltak, de szinte a Loretta által idézett patkányszerű külsőt vették fel.

Stephenie Meyer aláírta a vámpírok halálos ítéletét

Elnézést az olcsó szóviccért, de kihagyhatatlan volt :) Szóval nézzük mit is tett ez a 2005-ig szinte ismeretlen írónő!? Megteremtett egy olyan alakot, aki igaz világhírűvé és nyilván milliomossá tette, de kinyírta az addig gonoszként ismert vérszívókat. A Cullen család ugyanis (nagyrészt) vegetáriánusokból áll, azaz nem isznak embervért, csak állatokkal táplálkoznak. Ha ez még nem lenne elég, akkor gyönyörűek, sima a bőrük, szép a hajuk, jól öltözöttek és dúsgazdagok. És Meyer képzelet itt még nem állt meg, úgy gondolta itt az ideje az éjszaka teremtményeit "fénybenjáróvá" tenni. De! Még ez sem volt elég! Edward Cullen és szedett-vedett családja csillog a napfényben. Na erre varrjatok gombot... Na most, hogy minden Twilight fan elátkozott, elmondanám, hogy én is elolvastam a könyveket, sőt azok még valamilyen módon tetszettek is. De a 2008-ban debütált első film, na az volt az a pont, ami végképp kivágta a biztosítékot nálam. Az addig is eléggé csöpögős történetet sikerült elvinni a már már giccsesbe. Szerencsétlen Kristen Stewart vérét azóta is szívom (úúúú bocs, ez ma az olcsó poénok napja :P), mert aki őt választotta Bella Swan szerepére, az tuti nem volt komplett. Azt már értjük, hogy a Hófehér és a vadász szerepét hogyan kapta meg (fúj de szemét vagyok :P), de hogy a Twilightba miért került be, az talán örökre rejtély marad... Na teszem hozzá, hogy a másik két színész(?) is érdekes választás, Taylor Lautner legalább jó teste van, de Robert Pattinson sem színészként, sem szépfiúként nem állja meg a helyét!

alter.jpg

Meglovagolva a vámpír mániát elindult a True Blood című sorozat is, ami Charlaine Harris regényei alapján készült. Na itt olyan vegyes a kép, mert bár a vámpírok zacskós vért isznak, azért gyilkolnak is, ha arra van szükség. Vannak köztük jó pasik, meg jó nők, de mégsem a szépségükkel hódítanak, inkább valamiféle kisugárzással. Az is biztos, hogy nem a tinik voltak a célközönség, hiszen ezt már nem átjárja a szexualitás, hanem szinte tömény szex az egész.

TrueBloodSeason2.jpg

Egy évvel az első Twilight film debütálása után ismertük meg a Salvatore testvéreket. A Vámpírnaplók Lisa L. Smith regénye alapján készült, bár igazából nem sok köze van ahhoz. Nálam ez volt az első olyan, ahol a sorozat jobban tetszett a könyvnél. Én nagyon szeretem a Vámpírnaplókat, és különösen Damont, de azért lássuk be, hogy ennek sincs már túl sok köze a Drakula-féle gonosz és ronda vámpírokhoz. Stefan Salvatore szintén vegetáriánus, szintén jó és szépfiú, de szerencséjére legyen mondva, ő legalább nem csillog a fényben.

the-salvatore-brothers--d.jpg

Vajon mit hoz a jövő?

Az biztos, hogy egy darabig még nem cseng le a vámpír láz, idén is több filmstúdió hozzányúlt a témához. Sőt még Abraham Lincolnt is belekeverték a dologba, vámpírvadászként ismerhettük meg pár hónappal ezelőtt. De Johnny Depp is vámpírrá változott az Éjsötét árnyékban idén. Novemberben pedig jön a Twilight befejező része is.

breaking_dawn_part_2_poster_by_nikola94d4icoiw.png

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr294791123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása