Trónok harca (Game of Thrones) 1. évad
2019. március 18. írta: redbandita

Trónok harca (Game of Thrones) 1. évad

Mához négy hétre startol a Trónok harca nyolcadik és egyben utolsó évada. Megpróbáljuk összefoglalni mi történt a különböző évadokban. Az első évad 2011 tavaszán indult el az HBO műsorán, és mai napig az egyik legnézettebb széria. A Trónok harca George R. R. Martin nagy sikerű regénysorozata, A tűz és jég dala alapján. A pilot epizód mintegy 5-10 millió dollárjába került az HBO-nak, míg a teljes első évad költségvetése 50-60 millió dollárra tehető.

maxresdefault_2.jpg

A sorozat már az első évadban is három fő szálon futott, és ez azóta is így van: ott vannak a nemesi családok, akik mind a Vastrónra pályáznak, uralni akarják a Hét Királyságot, valamint a tengeren túl szervezkedőket követhetjük nyomon, és a Falon túliakat.

A sorozat kidolgozásának munkálatai 2007 januárjában kezdődtek el. Kivételes helyzetben volt Peter Dinklage (Tyrion Lannister) és Sean Bean (Ned Stark), akiket maguk az írók kértek fel a szerepekre; a két színész már a pilot epizód során becsatlakozott a munkálatokba 2009-ben. A Trónok harca hat évada során mindösszesen heten vettek részt a forgatókönyvírásban. A legtöbb epizód történetét a két alkotó, David Benioff és D. B. Weiss írja.

peter_dinklage.jpg

Nézettségi rekordok és bezsebelt díjak

A sorozatot jól fogadták a nézők és a kritikusok, így a bemutató után két nappal megrendelték a Királyok csatája című kötet alapján készült második évadot is. A jó nézettségre való tekintettel az HBO megrendelte a sorozat harmadik évadát, amely a Kardok vihara című kötet első feléből készült. A negyedik évadot 2014. április 6-án kezdték el vetíteni, melynek évadzáró epizódját több mint hétmillióan nézték meg az Egyesült Államokban. Ötödik évadát 2015. április 12-én, míg a hatodikat 2016. április 24-én mutatták be. A hatodik etap évadzáró epizódja újabb nézettségi rekordot hozott, miután az Egyesült Államokban 8,89 millió nézőt ültetett a képernyők elé. A hetedik évad nézőszáma részenként emelkedett, a finálét 12 millióan nézték Amerikában. A sorozat az évek során népes rajongótáborra tett szert, valamint számos szakmai elismerést is kiérdemelt, köztük 47 Emmy-díjat, ezzel minden idők legtöbbet díjazott sorozatává vált. 2015-ben, 2016-ban, illetve 2018-ban egyaránt megkapta az év legjobb drámasorozatának járó Emmy-díjakat, Peter Dinklage, aki Tyrion Lannister alakításáért két Emmy-díjat és egy Golden Globe-díjat is kapott az eddigi évadok során.

Mi történt az első évadban?

Lord Eddard "Ned" Stark (Sean Bean) az északi birodalom, Deres (Winterfell) ura és az északi nemesek vezére, az ő ősei építették a Falat, amelyet az Éjjeli Őrség véd. Amikor Robert király tanácsadója és Ned mentora, Jon Arryn meghal, Robert Baratheon (Mark Addy) a barátját, Nedet kéri fel, hogy lépjen a helyébe. Felesége, Catelyn (Michelle Fairley) nem örül a hírnek, pláne mikor megtudják, hogy az előző segítő nem természetes halált halt. De Nednek nem igazán van választása, lányaival Királyvárba költözik. Fiai Deresben maradnak, a középső gyermek, Brandon (Isaac Hempsteadt Wright) "balesete" miatt, a fiú lebénul, miután Jaime Lannister, a király sógora lelöki egy magas toronyból. Hogy miért csinálja ezt? Szerelemből. Ami nem máshoz, mint saját húgához köti. Cersei Lannister (Lena Headey) nem boldog férje oldalán, sokkal szívesebben uralkodna ő maga, vagy segítené trónra fiát, Joffrey Baratheont (Jack Gleeson).

Ugyanerre a trónra pályázik Viserys Targaryen (Harry Lloyd), aki ennek érdekében akár saját húgát, Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) is zálogba adja. Nem is akárkinek ajánlja fel, hanem Khal Drogonak, a nomád dothraki harcosnak (Jason Momoa). Talán nem túlzás azt állítani, hogy ebben az évadban a khalesi megy át a legnagyobb változáson, fiatal lányból asszonnyá válik, megismeri a szerelmet, megözvegyül, elveszíti bátyját és gyermekét is, azonban így is anyává válik.

Közben Ned törvénytelen fia, Havas Jon északra tart, hogy csatlakozzon az Éjjeli Őrséghez. Tyrion mégsem tart a családjával délre, inkább csatlakozik Jonhoz, akivel a Fal felé veszi az irányt. Jon itt is kilóg a sorból, "uraságnak" tartják, elkényeztetettnek, legjobb barátja egy nagydarab fiú, Sam (John Bradley) lesz. Itt találkozik Jon először egy "Mással", akit végül farkasa, Szellem és tűz segítségével győz le.

mv5bndbmode3zdmtztm5zs00mdhllwi0mdityzjhztfiyjexotrixkeyxkfqcgdeqxvymjk3ntuyotc_v1.jpg

Ned Stark nem igazán találja helyét Királyvárban, nem találja a hangot lányaival sem, főleg miután úgy határoz, hogy megöli Sansa (Sophie Turner) rémfarkasát, Ladyt. Sansa csak egyet akar Joffrey Baratheon felesége lenni és gyermekeket szülni neki, legalábbis addig míg el nem kezdi megismerni annak valódi énjét. A kisebb Stark Lány, Arya (Maisie Williams) sem boldog. Ő nem akar hercegnő lenni, vívni akar, lovaggá válni. Így nagyon örül, mikor féltestvérétől, Havas Jontól (Kit Harrington) kap egy saját kardot, Tűt. Ned nem tudja kiben bízhat, a tanács tagjai közül senkiben nem bízik, Lord Varys (Conleth Hill) és Lord Baelish (Aidan Gillen) is bármikor szívesen elárulja, ha az érdekük azt szolgálja. Annakellenére is, hogy Kisujj bizony szerelmes Ned Stark feleségébe.

31d85f754130df4c669eb98365e40632.jpg

Amikor Catelyn Stark rájön, hogy fiát, Brant nem baleset érte, hanem támadás, bosszút akar állni. Először elfogja Tyriont, de aztán el is engedi. Mikor fiával, Robbal (Richard Madden), és Theon Greyjoy (Alfie Allen) a Lannisterek ellen indul, aki túszul ejti Jaime Lannistert. A "kiráylölő" már jobb fogásnak bizonyul, de Ned Starkot, és a lányokat már így sem tudják megmenteni. 

tronok-harca-ned-stark.jpg

Daenerys vagyis a khalesi a boszorkány miatt elveszíti a szerelmét, és a gyermekét is, azonban nyer valami mást. Hű segítője, Jorah Mormont (Iain Glen) örök hűséget fogad.

maxresdefault_3.jpg

Annak idején itt írtunk az egyes részekről részletesen:

A folytatás

A második évadra 15%-kal megemelték a kiadásokat, hogy a „Feketevíz” című epizódban lezajlott csatát megfelelően kivitelezhessék a készítők (csak a feketevízi csata elkészítése 8 millió dollárba került). 2015-re az egy epizódra szánt kiadásokat 6 millióról 8 millió dollárra emelték.

Trónok harca a hatodik évadra megelőzte Martin regényeit, a sorozat történetét a regényíró biztosította jövőbeni, egyelőre kiadatlan munkái alapján. 2016 áprilisában a két alkotó terve az volt, hogy a hatodik évad után további 13 epizódot készítenek a sorozathoz: hét epizódot a hetedik évadhoz, illetve hat epizódot az utolsó, nyolcadik évadhoz. 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr2014699368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyingizik 2019.03.19. 14:03:21

Az első három évad csigalassúsággal vánszorgott, nem tudok mást mondani: unalmas volt. Hárman ülnek egy várban beszélgetnek, közben másik négy mászik a sivatagban vagy a hómezőn. Nagyszabású jelenet alig volt, ami önmagában nem lett volna baj, HA nem azt pumpálják a nézők agyába, hogy olyan tv-sorozat, ami mozifilmes látványvilágot ad.
A negyedik évadtól állt helyre a dolog, innentől megkapta a kellő költségvetést, CGI-t nagyszabású csatajelenetet, innentől nem kellett már annyi szócséplés ilyen-olyan helyszíneken. És negyedik évadtól már jó is, az első háromnál csak a hype volt nagy.
A regényeket nem olvastam, így véleményem kizárólag a tv sorozatra értendő. (De hát ugye a poszt is arról szól.)
süti beállítások módosítása