Trónok harca - 101 - Winter is Coming
2011. április 18. írta: enbee

Trónok harca - 101 - Winter is Coming

Az amerikai premier másnapján nálunk is bemutatja a HBO legújabb saját gyártású sorozatát, a George R. R. Martin fantasy sorozata alapján készített Trónok harcát. Az első epizódot ma este tíztől a csatorna kódolatlanul sugározza.

Winter is Coming első tizennégy percét már meg lehetett nézni egy ideje az interneten (pl. itt), és akik ezt megtették, azok egészen biztosan alig várták már a folytatást is. Mivel én a Tűz és jég dalát egyáltalán nem ismerem, ezért előre is bocsánat, ha a beszámolómban butaságot írok, de nekem, mint laikusnak, a sorozat alapján így jöttek le a dolgok. Hát nézzük.

Az északon lévő Fal őrzői (Éjjeli Őrség) közül hárman szökevények nyomait kutatják, akiket az egyik katona meg is talál - lemészárolva. Ám amikor a társait odavezeti a helyszínre, nem találnak senkit. Ekkor előbukkannak valami rejtélyes, kék szemű lények, akik lekaszabolják a két őrt, ám az egyikük elszökik. Őt Lord Eddard Stark (Sean Bean) emberei fogják el, és dezertálás miatt ki is végzik. Ezt láthattuk a már említett előzetesben is.

Hazafelé tartva Stark felkoncolt állatokat talál. Ő, a fiai és az őket kísérő emberek nem tudják, mi végezhetett a szarvassal és egy olyan farkas fajjal, ami a faltól délre nem is szabadna, hogy előforduljon. Mindenesetre a farkas teteme mellett ott van az öt elárvult kölyke is, akiket először ki akarnak végezni, mielőtt még éhen halnának, de aztán másként alakulnak a dolgok. Mivel Starknak öt gyermeke van, a családja egyik jelképe pedig a farkas, ezért hazaviszik a kölyköket. Már éppen indulnának haza, amikor találnak egy hatodik farkast is, ami így Stark fattyához, Jon Snow-hoz (Kit Harington) kerül.

Királyvárban meghal az uralkodó, Robert Baratheon (Mark Addy) jobbkeze, a Segítő Lord Arryn. A király családjával északra utazik Starkhoz, és felajánlja neki a megüresedett posztot. Eddard nem akarja elvállalni a felkérést, de este Lady Stark (Michelle Fairley) levelet kap a nővérétől, amelyben azt írja, hogy a férje, Arryn gyilkosság áldozata lett. Mivel Stark számára nyilvánvalóvá válik, hogy ő az egyetlen, akiben Baratheon még megbízhat, ezért elfogadja a Segítő posztját, és Királyvárba megy.

A történet egy másik szála a szomszédos kontinensen bontakozik ki. Baratheon anno úgy szerezte meg a hatalmat, hogy az előző királyt, Targaryent elűzte trónjáról. Az ő fia, Viserys Targaryen (Harry Lloyd) az, aki a távolból szervezkedik, hogy visszaszerezze apja koronáját. Ennek érdekében a testvérét (Emilia Clarke) a barbár Dothraki törzs khaljához, Khal Dorgohoz (Jason Momoa) adja feleségül, így szerezve fegyveres támogatást.

Elég sok minden történik még, és vannak olyan szereplők is, akiket meg sem említettem, de hát ez még csak az első rész volt, és ki tudja, hogy ki/mi a fontos a történet szempontjából? Minden esetre a Winter is Coming engem megfogott, és igazi kiszúrásnak érzem, hogy egy hetet várni kell a folytatásra! A kedvenc szereplőm Eddard és a két legkisebb gyermeke, Arya (Maisie Williams) és Bran (Isaac Hempstead-Wright), valamint a Daenerys Targaryen - Khal Dorgo házaspár. Eddard igazi harcos, de mégis bölcs vezetőnek tűnik, bár a Jon-sztorira kíváncsi leszek. Bran tíz éves, ennek megfelelően egy igazi kis rosszcsont, de az imádnivaló fajtából (főleg amikor a farkasával van). A falakon úgy közlekedik, mint a pókember, kábé semmi félelemérzet nincsen benne. Azt már az ízelítőben is láttuk, hogy Bran nem éppen egy mesterlövész, ezzel szemben Arya igazi profinak tűnik. Csak az a bibi, hogy ő meg lány, és hát nem az íjjal, inkább a varrótűvel kéne foglalkoznia. Ahhoz viszont neki nem fűlik a foga. Hát majd meglátjuk, mi lesz ebből.

A következő rész tartalmából:

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr542836864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása