Trónok harca - 107 - You Win or You Die
2011. május 31. írta: enbee

Trónok harca - 107 - You Win or You Die

Jelentem: beindult a menet! Annyi minden történt ebben a részben, hogy az udvaron kívüli eseményekre nem is nagyon maradt ideje a készítőknek. Szerencsére azért még egy kis Daenerys és Fal-ügy belefért az egy órás keretbe.

Kezdjük Daenerysszel. A Khaleesi a piacon sétál, és egy kereskedő ajándékba ad neki egy hordó bort. A kismama nagyon boldog, de a vele lévő Ser Jorah (aki előtte pár pillanattal egy gyanús levelet kapott...) résen van, így sikerül lebuktatni a kereskedő-bérgyilkost. Khal Drogo úgy felhúzza magát ezen az ügyön, hogy csapataival megindul a fekete, sós vízen túlra, hogy megszerezze a Vastrónt a fiának.

A Falnál a frissen végzők megkapják beosztásukat, és mindenki legnagyobb meglepetésére Jon nem a felderítőkhöz, hanem az intézőkhöz kerül! Szegény Snow ezen kiakad, főleg hogy a parancsnok személyes szolgálójává válik, de duci barátja megérteti vele, hogy ezáltal mindenről tudomást fog szerezni, ráadásul szerinte ez a poszt a parancsnokká való kiképzésének része. Jon így már könnyebben beletörődik, de mégis a Falon kívül akarja letenni az esküjét, a régi istenekhez imádkozva, bár ez csak az egyik oka a "kirándulásnak". Jon kicsit szimatolni is szeretne, mert korábban Benjen lova a gazdája nélkül érkezett haza! Nem mellesleg Snow farkasa egy kart talál az erdőben... Remélem nem Benjené.

Na és akkor Királyvár! Ned a királynő tudomására hozza, hogy tudja a titkát, és jobban teszi, ha maga mögött hagyja a várost, még mielőtt a vadászat véget ér, mert amint hazaérkezik a király, el fogja mondani neki, hogy mit tudott meg. Csakhogy Robert felkoncolva érkezik haza, és bár életben van még, nyilvánvaló, hogy nem húzza sokáig. Neddel irat egy papírt, amely szerint fia, Joffrey nagykorúvá válásáig nem Cersei, hanem Stark lesz a Régens és a Birodalom Védelmezője.

Bár Ned nem mondja el Robertnek azt, hogy nincsen törvényes utódja, de Királyvárban így is megindul a machináció. Robertnek két öccse van: a fiatalabb Renly, máris fúrná az idősebbet, Stannist. Ennél Petyr Baelish a még jobb fej: ő Cerseit állítaná félre a képből, és az ő illetve Ned befolyása alá vonná Joffrey-t. Azonban ismerhetjük már Eddard Starkot annyira, hogy tudjuk, ő a rend és a törvény útját járja, tehát ír Stannisnek a "helyzetről". Ez a változat kábé senkinek nem tetszik Királyvárban, szóval szegény Ned iszonyat nagy bajban van. Már megint.

A következő rész tartalmából:

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr362947252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kosinva 2011.06.01. 18:00:38

Stannist nem véletlenül nem akarja sem az öccse Renly, sem "nagy manipulátor" Kisujj. Stannis maga a törvény betűje, szerintem a második évadból hűséges segítője és barátja a Hagymalovag történetéből ki is derülhet mennyire az (ha marad a ez a fajta könyvhűség). Valamelyik könyvben volt is egy jó idézet Robert idősebb öcsére: "Stannis a tiszta vas, fekete, kemény és erős, az igaz, de rideg és törékeny, amilyenné a vas válik."

Amúgy pedig igen, most indult be a igazán a cselekmény, kár hogy messze van még a második évad, ennek talán csak a könyves boltok örülnek.

enbee 2011.06.02. 15:43:07

@Kosinva: Stannis még nem bukkant fel eddig, csak a neve, ugye? mert nem igazán rémlik, hogy láttam volna. és jaj megnéztem az ice & fire wikit - lespoilerezve magamnak egy csomó dolgot :S mindenesetre ott azt írja, hogy he grinds his teeth regularly - ez maradt meg róla leginkább :P

Kosinva 2011.06.03. 11:16:09

@enbee: Eddig csak a neve (plusz, hogy az udvarból nem igazán kedveli senki), igazából csak a második évadban fogja magát aktivizálni.
Azt a wikit nagyon spoiler veszélyes olvasgatni, a mellette lévő fórumot meg kétszeresen. Én az első könyv után néhány dolog miatt kíváncsi voltam és ott elolvasva néhány dolgot, sikerült a 3. könyvig lelőni több nagy fordulatot. :D
Persze szerencsére még így is elég izgalmasak maradtak a könyvek, ha majd meghozzák, mostanában fogom elkezdeni az 4. könyvet. :)
De tényleg érdemes óvatosan olvasgatni az awoiaf.westeros.org-ot, mert vannak benne részletek már az 5. könyv történéseiből is (nem is beszélve, az azt megelőző könyvekről), ami még csak majd nyáron jön ki a tengerentúlon.
süti beállítások módosítása