Szemfényvesztők - Now You See Me [2013] - Egy jó trükktől mindenki elájul
2013. november 01. írta: redbandita

Szemfényvesztők - Now You See Me [2013] - Egy jó trükktől mindenki elájul

Sok jót hallottam róla és jó ideje készültem már, hogy megnézzem, de bárcsak előbb megtettem volna, mert az utóbbi idők egyik legjobb alkotása. Szerintem. Amúgy is nagyon szeretem az ilyen "trükkös" filmeket és külön élveztem, hogy néhány mutatványt külön elmagyaráznak az egyszerű földi halandó számára is. De miről is van szó?? Négy már amúgy is szinte profi bűvész/mentalista nevezze ki ki ahogy szeretné összefog, hogy bankot raboljon. Vagy mégse!? Vagy mégis!? Itt semmi sem az aminek látszik, nem tudjuk mi valódi és mi átverés. Imádtam!

Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.

NYSM_B1_ONLINE.JPGPro Video Film & Distribution

A filmet Louis Letterier rendezte, aki korábban már olyan nagysikerű filmekkel ajándékozta meg a moziba járókat, mint a Szállító 1 és 2, A hihetetlen Hulk, vagy A titánok harca. Ha ez nem volna elég megnyerő akkor tekintsünk végig a szereplőgárdán, akik között olyan neveket találunk, mint Morgan Freeman, Michael Caine, Woody Harrelson, Marc Ruffalo, Jesse Eisenberg (Social Network), Isla Fischer (Egy boltkóros naplója, Mindenképpen talán) vagy éppen James Franco öccse, Dave Franco. Impozáns felhozatal.

Ha még ez sem hozza meg a kedvet, akkor elárulom, hogy a sztori zseniális, a trükkök elképesztően látványosak és nagyon tetszett, hogy néhány trükkről (kicsit szájbarágósan) de lerántják a leplet. Nagyon kedvelem a bűvészfilmeket, ám a Szemfényvesztőket nem érdemes összehasonlítani pl. A tökéletes trükk-el, vagy A mágus-al, mert akkor csalódni fogunk. A Szemfényvesztők a modernkori bűvészekről szól, mentalistákról, illuzionistákról.

DF-11002.jpgPro Video Film & Distribution

Megismerünk négy embert, akik között van híres, de mára kicsit lecsúszott mentalista (Harrelson), asszisztensből igazi szabaduló (többek között) művésszel (Fisher), zseniális illuzionistával (Eisenberg) és elsőre piti bűnözőnek tűnő fiúval (Franco). A négy bűvész útja egymásba fonódik, mikor mindannyian meghívást kapnak egy címre. Kis idővel később már Las Vegas egyik hatalmas színpadán adják elő showműsorukat, ők lesznek A négy lovas. Az est fináléjaképpen kirabolnak egy francia bankot, és a pénzt szétosztják a nézők között.

"jól figyeljenek, mert minél inkább azt hiszik, hogy közelebb vannak, annál kevesebbet fognak látni" - hangzik el a filmben.

És tényleg így van, de így is kell lennie egy ilyen típusú filmnél. Természetesen a vegasi show kiveri a biztosítékot a rendőrségnél is, be is viszik a svindlereket, de nem tudnak rájuk bizonyítani semmit. Az ügyet Dylan Rhodes azaz Mark Ruffalo veszi kézbe, bár ehhez a legkisebb mértékben sincs kedve, nem tartja nagy dolognak az egészet. Társául kap egy fiatal nyomozónőt, akit Mélanie Laurent alakít. Akinek ismerősnek tűnik az egyik FBI-os, Fuller ügynök az azért lehet, mert ő az egyik főszereplője a Gyilkos elmék spinoff sorozatának, az Alapos gyanúnak.

DF-SD-00218.jpgPro Video Film & Distribution

Szóval az FBI nyomoz, próbál rájönni, hogyan csinálták a bankrablást, amiben segít nekik egy Thaddeus Bardley nevű kiégett bűvész is, őt alakítja Morgan Freeman. Mindenki a Négy lovast üldözi, de természetesen ők mindenkinek túl járnak az eszén. A második fellépésük New Orleans-ban van, ahol még nagyobb trükk készül, mint a vegasi. Ahogyan Isla Fischer is nyilatkozta:

"mi vagyunk azok, akik azonosulnak a szegényekkel. Egyfajta modern kori Robin Hoodokká váltunk. Vagyis akármennyire is rabolunk, mi vagyunk a jófiúk..."

Az FBI egyre közelebb kerül a lovasokhoz, akik utolsó nagy dobásukra készülnek. De sokáig nem tudjuk meg, hogy pontosan mi is a céljuk. Annyit elárulok, hogy sok titok lesz a közel két óra alatt és köztük olyanok is, amik nem kiszámíthatóak. Én egy kicsit sajnálom, hogy szerelmi szálat fűztek a sztoriban, anélkül egy abszolút 10 pontos film lenne, így mondjuk 8,5. De bárkinek merem ajánlani, aki egy izgalmas, látványos, szövevényes filmet szeretne látni.

Egyébként a színészek közül sokan dolgoztak már korábban is együtt pl. Michael Caine és Morgan Freeman a Nolan-féle Batman filmekben vagy Woody Harrelson és Jesse Eisenberg a Zombielandben. Ez utóbbi azóta kinőtte a kisfiús karaktert és kezd férfivá válni, jól állt neki Daniel Atlas szerepe.

215_NYSM-DF-04399R.jpgPro Video Film & Distribution

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr435590932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása