A lány és a farkas - Red Ridding Hood [2011]
2011. november 10. írta: redbandita

A lány és a farkas - Red Ridding Hood [2011]

Az a furcsa helyzet állt elő, hogy ez a film két projektemben is szerepel, így Enbee segítségét kértem, hogy valamiféle közös nevezőre jussak. Egyrészt rajta volt a listán, amiket ebben az évben meg akarok nézni, másrészt az Amanda Seyfried projektem miatt is meg kellett néznem. Így arra jutottam (kis segítséggel), hogy maradok annál, hogy Amanda szemszögéből vizsgálom a filmet, viszont az lesz a "különlegesség", hogy az összes eddig szerepeit megvizsgálom. Na nézzük akkor...

Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott

Először is (bár ez gondolom a címből is egyértelmű) egy modernkori Piroska és a Farkas történetről van szó. Úgy látszik ez az új divat Amerikában, klasszikus meséket filmre vinni. Nemrégiben készült el a Szépség és a szörnyeteg, hamarosan jön több Hófehérke feldolgozás és Jancsi és Juliska története is fel lesz dolgozva.

Kicsit félve ültem le megnézni A lány és a farkast, mert eddig csak rosszat hallottam róla, pedig szerintem annyira nem vészes. Láttam már sokkal unalmasabb thrillereket is. Ebben legalább vannak fordulatok és szinte tényleg csak a végén jöttem rá, hogy ki a gyilkos.

Természetesen van szerelmi szál is a történetben. Valerie (Amanda Seyfried) szerelmes egy favágó fiúba, Peterbe (Shilo Fernandez). Ám a szülei egy gazdagabb fiúhoz, Henryhez (Max Irons) akarják adni. Hármójuk civódása egyébként kicsit unalmassá teszi az egyébként egész jó és izgalmas részeket. Lehet, hogy a rendező jobban tette volna, ha ezeket a részeket rövidebbre fogja és inkább a gyilkolós, üldözős, nyomozós részeket helyezi előtérbe.

 

Ami ennél a szerelmi háromszögnél jóval izgalmasabb az az, hogy egy vérfarkas szedi áldozatait a kis faluban. Valerie testvérét is meggyilkolja. A falu papja segítséget hív. Megérkezik a vérfarkasszakértő(?) Solomon atya (Gary Oldman). Érkezésekor a falusiak éppen a farkas elpusztítását ünneplik, ám a férfi közli velük, hogy ez nem a vérfarkas teteme. Emellett azt is elárulja, hogy a vérfarkas a falusiak között bujkál, és bárki lehet az. Továbbá azt, hogy még három napig tart a vérhold, mely alatt, ha valakit megharap a farkas, akkor ő maga is azzá válik.

Szinte természetes, hogy a falusiak egymása kezdenek mutogatni és kis idő múlva már mi magunk sem tudjuk, ki a farkas. Mert tényleg bárki lehet: Peter, Henry, Valerie nagymamája, a bolond fiú, a pap, vagy maga Valerie? Mindenki gyanússá válik...

A farkas egyik este szétmarcangol egy csomó falubelit, és beszélget Valerievel. Elmondja neki, hogy őt akarja, és addig nem nyugszik míg a lány nem tart vele... A kedves falubeliek ekkor új arcukat mutatják be és Valeriet boszorkánynak kiáltják ki, majd piros köpenyében kiküldik a farkas elé.

 

Szerintem Amanda Seyfried kedvelőinek tetszeni fog a film és azoknak is, akik kedvelik a kicsit misztikus, kicsit gyilkolós, de izgalmas filmeket. Külön felhívnám a figyelmet a filmben elhangzó dalokra, mert szerintem gyönyörűek. Emellett pedig vannak olyan képkockák benne, amik tényleg lélegzet elállítóan szépek. Összességében nekem tetszett a Lány és a farkas.

Nos egy időre végeztem Amanda Seyfrieddel, a Lopott időről Loretta számol be Nektek, mert Ő előbb megnézte. 2012-ben Amanda (eddig) négy filmnek biztos szereplője, így azokról is mindenképp írok majd.

Most pedig jöjjön az az összefoglaló, amit az első sorokban megígértem. Néhány gondolat Amanda szerepeiről:

  • Mint halott tini, azaz Lily Kane szerepe: pályájának kulcsfontosságú része volt a halott tinilány eljátszása. Veronica Mars-beli szerepe indította be a karrierjét. Annak ellenére, hogy Lily csak szellemként, álomként, visszaemlékezésekben jelent meg, szerintem nincs olyan, aki ne emlékezne rá. Nagyon jól állt neki ez a szerep.
  • Mint a buta szőke, azaz Karen Smith: a Bajos Csajokban Rachel McAdams és Lindsay Lohan mellett sem törpült el a személye. Aki látta a filmet valószínűleg fel tudja idézni, Regina csatlósának emlékét.
  • Mint kalandra éhes fiatal lány azaz Sophie: 2008-ban Amandát felkérték, hogy szerepeljen egy filmben, a Mamma mia-ban, olyan színészekkel, mint Meryl Streep, Colin Firth vagy Pierce Brosnan. Itt egyébként énektudását is megcsillogtatta, de ami ennél is fontosabb, hogy sem karakterét, sem színészi játékát nem nyomták el a színészlegendák.
  • Mint csúf, lúzer okostojás azaz Needy Lesnicki: 2009-ben Megan Fox-al készítette el az Ördög bújt beléd című horrort, amit valószínűleg nem néztem volna meg, ha nem Amanda játszik benne. Az ő karaktere és alakítása nagyon tetszett, de maga a film elég bugyuta.
  • Mint hivatásos call-girl azaz Chloe: nemrégiben számoltam be Nektek erről a 2099-es filmről, mert nálunk csak idén tavasszal került a mozikba. Érdekes film arról, mit teszünk meg, ha csalódunk a szerelmünkbe, vagy mit teszünk féltékenységből, bizalmatlanságból. Tanulságos. Amanda egyébként ebben a filmben tetszett a legjobban. Nővé és színésznővé érett és mindkettő jól áll neki.
  • Mint kíváncsi újságíró, azaz Sophie: igen, ismét egy Sophie. Pedig már 2010-ben járunk, amikor Amanda egy romkomban kapott szerepet és jól el is játszotta a szerelmet kereső lány szerepét, mégis nekem annyira nem tetszett, mint Lily Kane-ként vagy Chloe-ként.
  • Mint jótétlélek azaz Savannah: a Kedves John Nicholas Spark regénye alapján készült, így egy szomorkás hangulatú szerelmi dráma történetét meséli el. Ezzel még nem is lenne baj, de Savannah kb. egy szent életét éli, ami annyira nem állt jól Amandának.
  • Mint Piroska azaz Valerie: a Lány és a farkasban ismét tetszett Amnada, az nemigazán, ahogyan egy szerelmi háromszögben vívódik, de az nagyon, hogy boszorkánynak hiszik. Misztikus dolgok történnek vele és körülötte, és bár ő semmi rosszat nem tesz, valahogy mégis rosszat hisznek róla a falubeliek.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr553367948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása