Toy Story - Játékháború 2 - Toy Story 2 [1999]
2014. február 06. írta: redbandita

Toy Story - Játékháború 2 - Toy Story 2 [1999]

Aki nagyon szemfüles az talán észrevehette, hogy egy kis hiba csúszott a gépezetbe és véletlenül kihagytam a Pixar filmek közül ezt az alkotást. Ugyanis az volt a tervem, hogy sorrendben dolgozom fel őket, de ezt valahogy kifelejtettem és így a 2001-es Szörny Rt ezt megelőzően került a Popkult hasábjaira. Na de ez persze semmit nem von le a mozi értékéből, nem azért maradt ki, mert rossz volna.

Korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető

toy_story_2_poszter.jpg

A  Toy Story 2 még nagyobb siker lett, mint az azt megelőző Egy bogár élete és 485 millió dollár bevételt ért el. Ez lehetővé tette egy nagyobb és kényelmesebb cégközpont építését a Pixar számára, amit Jobs tudatosan tervezett és építtetett fel Emeryville ipari körzetében 2000-ben.

A Játékháború második részét számos nívós díjra jelölték pl. Golden Globe-ra legjobb vígjáték/zenés film kategóriában. Randy Newman által készített betétdalt Oscarra és Golden Globe-ra is jelölték.

A filmet John Lasseter és Ash Brannon készítették ezt a folytatást: rendezői és forgatókönyvírói is a filmnek. Ők persze nem ismeretlenek a Pixar és az animációs világban. Előbbi rendezőként jegyzi a Toy Story első részét, az Egy bogár életét, a Verdákat, és a Verdák második részét. Ash Brannon pedig a Vigyázz, kész szörföt, ami egy Sony Pictures animáció.

De miről is szól a Toy Story 2? Nos miután a kis csapat befogadta Buzz Lightyeart, most Woody (eredeti hangja Tom Hanks, magyarul Stohl András szólaltatja meg) kerül bajba. Elrabolják. Na de ne is szaladjunk ennyire előre! A kis Andy (eredeti hangja John Morris) egy táborba készül, Woody minden vágya, hogy vele tarthasson, ám egy véletlen baleset során megsérül, majdnem leszakad a karja, így Andy inkább otthon hagyja. Biztonságban. Vagy mégsem?? Anyukája ugyanis garázsvásárt csinál, ahol eladja Andy megunt játékait is, köztük egy kis pingvint. Őt akarja megmenteni Woody, amikor nagy bajba kerül.

Woodyt magával veszi egy eléggé furcsa játékboltos, Al. Minek? Nos elakarja adni. Na nem a játékboltban, hanem egy gyűjtőnek. Ugyanis kiderül, hogy Woody egykor (az űrjátékok megjelenése előtt) nagyon népszerű játék volt, még sorozat is készült, és kb. mindenféle relikvia készült az arcképével. No meg társaiéval, az idős Aranyásóéval, Jessievel, a cowboy lánnyal (eredeti hangja Joan Cusack, nálunk Zsigmond Tamara) és lovával, Szemenaggyal.

333924.jpg

A többi játék (Buzz, Krumplifej, Rex, Stinky, és Guba a malacpersely) indul Woody megmentésére. Útjuk először Al játékboltjába vezet, ahol Buzz szembesül töménytelen mennyiségű hasonmásával, és bajba is kerül miattuk. A többiek Barbie babákkal ismerkednek, autót vezetnek, szóval lesz kalandjuk bőven. Woodyt követik Al lakására is, majd a repülőtérre, de félő, hogy így sem érnek időben oda. Ráadásul Andy bármelyik percben hazaérhet és mit szól majd, ha kedvenc játékainak csak a hűlt helyét találja!?

vlcsnap11296099.jpg

Sokak szerint ez a mozi még az elsőnél is sokkal jobb, én nem értek egyet ezzel teljesen, inkább mondanám, hogy legalább olyan jó. Azonban nekem a 2010-es harmadik rész a kedvencem, ami Oscar díjat is nyert.

Néhány érdekesség

  • Azt tudtátok, hogy ezt a második részt eredetileg nem akarták moziban bemutatni, a Disney egy hatvan perces folytatást kért a Pixartól. De amikor a stúdió vezetői belepillantottak az addig elkészült anyagba, láttak benne annyi fantáziát, hogy kérték a film kibővítését.
  • Emlékeztek még, hogy a Pixar cég történetének ismertetőjében írtam arról, hogy a Disney és a Pixar öt film elkészülésére írt alá?? Nos abban nem szerepelt a Toy Story 2 (lévén nem moziba szánták), de végül ugye mozivászonra került, és ezzel megváltoztak a dolgok... A Disney-nél úgy gondolták, hogy ez nem lehet része a megállapodásnak (nem számolható bele az ötbe), ám Steve Jobs ezt másképp gondolta. Ez vezetett Jobs, a Pixar elnök vezérigazgatója és Michael Eisner, a Disney akkor igazgatójának vitájához, ami 2004-ben odáig fajult, hogy a Pixar bejelentette nem hosszabbítanak szerződést a Disneyvel, új forgalmazót keresnek. A problémák végül úgy rendeződtek, hogy a Disney elküldte Eisner és felvásárolta a Pixart.
  • Tom Hanks és Tim Allen az első rész szinkronizálása miatt 50-50 ezer dollárt kaptak, míg a második résznél a fizetésük 5 millió(!) dollár volt!
  • Az alkotók már az első részbe is akartak Barbie babákat, ám azt a gyártó, a Mattel nem engedélyezte (így került a filmbe a pásztorlány, a Barbie helyett). Aztán ezt a döntést nagyon gyorsan megbánták, mikor látták, hogy a film bemutatója után, a Playskool-os Krumplifej figurák eladása, hogy megnőtt. A második részben már örültek a Barbie szerepeltetésének.
  • A filmnek elkészült a 3D-s verziója is, amit 2009-ben mutattak be.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr75793913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása