Utódok - The Descendants [2011]
2012. december 29. írta: redbandita

Utódok - The Descendants [2011]

George Clooneynak sok jó filmjét láttam már, de most mégis egy új oldalát tudta bemutatni., ezért és a sok filmes díjra jelölés miatt került fel az Utódok a 2012-ben megnézendő filmjeim listájára. Egy apa, aki egyedül próbál megbirkózni felesége állapotával, közben nevelni a tinilányát és a kisebbik lányt is. Nem egyszerű a helyzet és folyamatosan romlik, ahogyan a férfi egyre több titkot megtud felesége életéről... A kis család végig bízik a nő felépülésében, de az orvosok nem sok esélyt látnak erre. A rokonság körében is fény derül néhány dologra, és kiderül kire számíthat az ember, ha baj van és kire abszolút nem. A régi tanulság újra felmerül az emberben, méghozzá az, hogy a rokonainak nem mi választjuk, csak kapjuk őket. A filmet 2011-ben és 12-ben is számos díjra jelölték és jó néhányat el is nyert köztük a legjobb adaptált forgatókönyvért járó Oscart.

Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott.

189131.jpg

A film helyszíne Hawaii, de egy egész új szemszögből látjuk, ezt a leginkább nyaralóhelyként, nászutas célpontként aposztrofált szigetet. Matt King és családja itt lakik. A feleség nemrégiben súlyos balesetet szenvedett és azóta is kómában, amelyből az orvosok szerint nem valószínű, hogy felébred. A férjet George Clooney alakítja, nagyobbik lányát, Alexandrat, Shailene Woodley, aki a hírek szerint hamarosan Pókember szerelmének bőrébe is belebújik. A fiatal színésznő eddig csak sorozatokban játszott, hosszabb-rövidebb ideig. Az Utódok hozhatja meg neki a sikert, hiszen egyre több filmben kap, egyre nagyobb szerepeket. A kisebbik lányt, Scottiet, Amara Miller alakítja, szerintem nagyon jól. Bár nekem mindkét lány játéka nagyon tetszett, a Amara-é valahogy még inkább közel állt a szívemhez. Amara számára ez volt a debütálás korábban nem igazán láthattuk őt, így még inkább elismerendő, hogy ilyen jól helytállt.

Korábban úgy gondoltam, hogy furcsa dolog a drámaiságot vicces jelenetekkel ötvözni, de például a Fifti-fifti című film nagyon tetszett. Az Utódokban is a drámai elemek súlyos és szomorú hangulatát próbálták feloldani némi humorral. Talán, hogy egy picivel könnyebben emészthető legyen. De így is csak némi enyhülést érzünk, hiszen lássuk be, hogy a főszereplő, Matt King (George Clooney) nagyon nincs könnyű helyzetben. Fel kell dolgoznia feleségével történt tragédiát. De közben nem roskadhat magába, hiszen gondoskodnia kell a lányairól, akik közül az egyik kamaszodik, szóval nagyon nem könnyű vele... Ráadásul ő maga közli lányával a hírt, és hazarángatja őt a bentlakásos iskolájából. A kislánynak is Matt mondja el, hogy mi történt, ami talán még nehezebb...

05a7377b9dc9c783d642da646f901348222325_galeria_utodok04.jpg

Eközben döntést kell hoznia arról, hogy mikor kapcsolják le feleségét a gépekről, hiszen már csak azok tartják "életben", és ez valószínűleg nem fog változni. Ha mindez nem volna elég, akkor az általa örökölt birtok sorsáról is döntenie kell, hiszen népes családja számít a hatalmas bevételre, ami az eladásból befolyna. Szegény, szegény Matt...

Mivel felesége nem írt végrendeletet, így Matt nem tud arra hagyatkozni, neki kell döntenie. De hogyan? Nyomozásba kezd vajon mit szeretne a nő!? De olyan infókra bukkan, amikre kicsit sem számított. Kiderül, hogy feleségének volt valakije, akibe szerelmes volt és még a váláson is elgondolkodott. Na erre varrjatok gombot...

utodok-10.jpg

Mattet nagyon foglalkoztatja ki lehetett a szerető, így lányai segítségével, illetve Alex kicsit hóbortos barátjával (Nick Krause) együtt próbálják kitalálni ki lehet a férfi... Eközben persze sok vicces jelentnek lehetünk tanúi és azután is így marad, mikor rátalál a kis csapat, arra a bizonyos szeretőre... Ezután az is kérdés lesz, hogy lebuktatni, vagy nem lebuktatni? Szóval Matt Kingnek van min gondolkodnia...

A film egyébként Kaul Hart Hemmings regénye alapján készült, Alexander Payne rendesében. Utóbbinak többek között olyan filmeket köszönhetünk, mint a Schmidt története, a Kerülőutak, vagy a Párizs szeretlek!

Mivel a listán szereplő filmeket mindig valami kis extrával tálalom, így most arra gondoltam, hogy olyan filmeket gyűjtök össze, ahol valamiért csonka családban kell felnőni fiúknak vagy lányoknak. A lista szinte biztosan nem teljes, így ha valakinek vannak új ötletei, az nyugodtan jelezze :)

A szerelem hullámhosszán - Sleepless In Seattle [1993]

A főszereplő, Sam Baldwin (Tom Hanks) felesége halála után magára marad kisfiával Johnával. Lassan másfél év telik el, és Sam még mindig szomorú és magányos. Karácsony éjjelén Johna egy rádiós műsorvezetőtől remél segítséget, vagyis új feleséget édesapjának. A rádió azonnal élőben sugározza a kisfiú megható kívánságát, és Sam megható emlékeit. Ezt a műsort hallgatja Amerika másik felén Annie Reed (Meg Ryan), aki javíthatatlan romantikus és álmodozó.

Apja lánya - Jersey Girl [2004]

Ollie Trinknek (Ben Affleck) mindene meg van az életben: remek karrier, gyönyörű, szerető feleség és nagyvilági fényűzés. Mindezek megkoronázásaként Ollie és felesége, Gertrude (Jennifer Lopez) gyermekáldásnak néznek elébe. Az idill azonban csak addig tart, amíg felesége a szülést követően meghal, és egyedül marad kislányával, Gertie-vel (Raquel Castro). Az apaságot és a karriert képtelen összeegyeztetni, ezért Ollie-t kirúgják az állásából. Mivel nincs más választása visszaköltözik apjához (George Calin), a nyugis New Jersey-be. 

Anya, lánya, unokája - Georga Rule [2004]

Rachel (Lindsay Lohan) egy igazi lázadó tinédzser és hisztikirálynő: iszik, bulizik, káromkodik. Amikor a lány autóbalesetet okoz, alkoholista anyja, Lilly (Felicity Huffman) számára végleg betelik a pohár. Mivel nem tudja kihez adni az izgága és lobbanékony lányt, Lilly kénytelen visszatérni arra a helyre, ahova a legkevésbé sem vágyott: édesanyja Idaho-i farmjára. Így kerül Rachel egy csendes mormon faluba nagyanyjához, Georgia-hoz (Jane Fonda), aki nem az a tipikus aranyos nagyi. Ő szigorú szabályok szerint él. Számára Isten az első, ezután következik a munka. Meg is gyűlik a baja nagyszájú unokájával. Rachel egy pillanat alatt felrázza az álmos kisvárost, és ahogy telik az idő, Georgia is kezdi megérteni, honnan ered a fiatal lányban oly erősen munkáló düh. Szörnyű családi titokra derül fény, melynek hatására még Lilly is visszatér a kisvárosba, hogy meggyőződjön róla, igaz-e a dolog. A három generációt képviselő nők számára itt a megfelelő alkalom arra, hogy rendezzék vitás dolgaikat, és hogy megpróbálják megérteni a másikat.

Beszélnünk kell Kevinről - We Need To Talk About Kevin [2011]

Eva (Tilda Swinton) feladja karrierjét és szakmai ambícióit, hogy életet adjon Kevinnek. Az anya és gyermeke közti viszony már a kezdetektől bonyolultan alakul. Mikor Kevin tizenöt éves lesz, egy egészen elképesztő és az egész közösség számára feledhetetlen dolgot művel. Eva saját érzéseivel, a bánattal és a felelősséggel küzd. Szerette valaha egyáltalán a gyerekét? Kevin hibája vajon mennyiben volt az ő hibája, ha másképp neveli, máshogy alakulnak a dolgok?

Édesek és mostohák - Stepmom [1998]

Nem teljesen illik a sorba, mivel itt a gyerekek nem egy szülővel élnek, hanem hárommal is. Ez hogyan lehetséges? Úgy, hogy ebben a drámában két asszony harcol egy családért. Az egyik szép, fiatal és öntudatos (Julia Roberts), a másik is öntudatos de kicsit már megkopott a hosszú minta anya szerepben (Susan Sarandon). Isabel próbál szerelme gyerekeinek jó anyja lenni, de képtelen fölvenni a versenyt a férfi exfeleségével, a gyerekek édesanyjával. Jackie jól ki is használja ezt a helyzetet, s amikor csak teheti, gyerekeit a csinos mostoha ellen uszítja. És ez így menne az idők végezetéig, ha a sors közbe nem szólna, mivel egyikőjük súlyos betegsége miatt össze kell fogniuk.

Elcserélt életek - Changeling [2008]

1928 márciusának egyik szombat reggelén, Los Angelesben Christine Collins (Angelina Jolie) elbúcsúzik a kilencéves kisfiától, akit egyedül nevel, azután munkába megy. Este, amikor hazaér, a legszörnyűbb rémálma válik valóra: a kis Walternek nyoma veszett. Öt hónappal később a rendőrség bejelenti, hogy a kisfiú előkerült, és a nyomozást lezárták. Holott csak rábeszélték az asszonyt, hogy vigyen haza egy kisfiút, akiről pedig tudta, hogy nem az ő fia. Amikor Christine megpróbálja elérni a hatóságoknál, hogy folytassák a nyomozást, valóságos rágalomhadjárat indul ellene. Egyedül Briegleb tiszteletes (John Malkovich) személyében talál segítségre.

Huncutka - Curly Sue [1991]

Huncutka (Alisan Porter), az árva kislány és Bill Dancer (James Belushi) munka és hajlék nélkül járják az utcákat. Egy vacsoraszerzés ürügyén megismerkednek Grey-jel, a gazdag ügyvédnővel, akit rabul ejt a bájos fürtöske és torzonborz testőre. Ám Grey féltékeny barátja azonnal tárcsázza a gyámhatóság számát, s úgy tűnik sikerül Billt börtönbe, Huncutkát pedig az árvaházba juttatnia. Nem számol azonban a Huncutkáékhoz ragaszkodó barátnőjével.

Ilyen az élet - Life As We Know It [2010]

Itt sem teljesen arról van szó, hogy a gyermek félárván marad. Ebben a filmben ugyanis a kisbaba teljesen árvává válik, amikor szülei meghalnak. Két legjobb barátjukra hagyják a kislányt, akik mellesleg szívből rühellik egymást. Most azonban a gyerek érdekében össze kell fogniuk, ami pedig ennél is durvább össze is kell költözniük.

Ízlések és pofonok - No Reservations [2007]

Kate (Catherina Zeta Jones) igazi karrierista nő, csak az érdekli, hogy a munkájában a legjobban teljesítsen, emellett maximalista is, így mostanra egy nívós étterem séfe lett. Éppen testvérét és annak kislányát, Zoey várja vacsorára, amikor azok autóbalesetet szenvednek. Katere hárul a feladat, hogy közölje a kislánnyal a rossz hírt és utána hazavigye magához és felnevelje. Ám eközben a munkahelyén sem tud 100 százalékosan teljesíteni, és ekkor feltűnik az életében Nick (Aaron Eckhart).

Kisanyám - avagy mostantól minden más - Raising Helen [2004]

Három lánytestvér története, akik mind nagyon különböző személyiségek. Ketten már gyerekes/férjes anyukák, ám a legkisebb, Helen (Kate Hudson) még a gondtalan szinglik életét éli. Amikor az egyik lány életét veszti, gyerekeinek gondviselését Helenre bízza. Döntését senki sem érti, leginkább Helen, de az idő múlásával kezd felnőni a feladathoz.

Mindenki megvan - Everybody's Fine [2009]

Frank Goode (Robert De Niro) egész életében keményen dolgozott egy huzalgyárban, hogy családjának mindent meg tudjon adni. Felesége halála után és nyugdíjasként ébred rá, túl kevés időt töltött gyerekeivel, így itt az ideje, hogy változtasson. A szívhez szóló film egy olyan családi problémát mutat be, amit sokan jól ismerhetnek a modern világban. Szülők és gyerekek távol élnek egymástól és annyira lefoglalják őket problémáik, hogy eszükbe sem jut meglátogatni a másikat.

Rém hangosan és irtó közel - Extremely Loud and Incredibly Close [2011]

Oskar nem átlagos fiú. Amatőr feltaláló, felfedező, csillagász, zenész és ékszertervező. Imádott apja (Tom Hanks) a 2001. szeptember 11-i terrortámadás idején az egyik toronyházban dolgozott. Fia a temetése után talál egy kulcsot, és meggyőződésévé válik, hogy apja hagyott számára egy üzenetet: csak meg kell találnia a zárat, melyet a kulcs nyit. Útnak indul: bebarangolja New Yorkot, sokféle emberrel ismerkedik meg, sokféle sorssal találkozik. Gyásszal, örömmel, szeretettel és gyűlölettel. Míg anyja (Sandra Bullock) egyre jobban bezárkózik saját gyászába, előtte új világok nyílnak meg: melyek talán segítenek, hogy elviselje az elviselhetetlennek tűnő veszteséget.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr854983793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása