Elátkozott Ella - Ella Enchated [2004] - Anne Hathaway a szófogadó
2014. január 31. írta: redbandita

Elátkozott Ella - Ella Enchated [2004] - Anne Hathaway a szófogadó

Úgy látszik minden nagy sztárnak be kell sétálni néhány zsákutcába, mielőtt megtalálják saját útjukat. Így volt az Anne Hathaway-el is, akinek minden filmjét igyekszek megtekinteni a következő időszakban. Ez a sztori egy fantasy vagy kalandfilm, ami újdonság volt még akkor a fiatal színésznő karrierjében. Lényegesen más Ella karaktere, mint a tiniproblémákkal küzdő Neveletlen hercegnő, vagy a szerelmese után vágyakozó fiatal lány (a Meztelen mennyországban). De tulajdonképpen nincs is ezzel baj, Anne jól hozza a harcos amazont, az elnyomottak oldalán kiálló egyetemistát. Akár királlyal, vagy a herceggel is szembe száll, ami nem könnyű, hiszen el van átkozva.

ella-enchanted-movie-poster-2004-1020198522.jpg

Ez a mozi 2004-ben debütált, míg a legutóbb általam Hathaway-filmnek definiált Meztelen mennyország 2001-ben, így felmerülhet a kérdés mit is csinált a színésznő a kimaradt időszakban. Nos szerepelt egy sorozatban, a Légy valódi!-ban, szinkronizált egy szereplőt a Macskák királyságában, és volt egy kisebb szerepe a Nicholas Nickleby című filmben. Mivel én csak pályájának fontosabb alakjaival foglalkozom, ezért következik most (időrendben) az Elátkozott Ella, majd a Neveletlen hercegnő 2 - Eljegyzés a palotában.

Azt kedvelem Anne Hathaway-ben, hogy nem kategorizált színésznő. Nem olyan, mint pl. Jennifer Aniston, akihez igazából a vígjátékok vagy a romkom-ok állnak a legközelebb. Vagy pl. Angelina Joliet meg nem tudnám elképzelni egy laza kis vígjátékban, neki a drámai vagy akciódús szerepek állnak jól. Nem? Persze sorolhatnánk még hosszasan, mert lássuk be elég sok a "rosszfiú", "charme-os pasas", "szépfiú", "cicababa", "drámakirálynő" stbstb. Nos Anne-re szerintem nem lehet egy skatulyát ráhúzni! Bár hozzáteszem a fiatalabb generációban azért vannak bőven ilyen színésznők, mint pl. Emma Stone, Jennifer Lawrence, Keira Knightley stbstb.

still-of-anne-hathaway-in-ella-enchanted-(2004)-large-picture.jpg

Na megint elkalandoztam, térjünk vissza ehhez a mostani mozihoz! A filmet Tommy O'Haver rendezte, akinek egyébként ez talán a leghíresebb alkotása, ezenkívül még a Kihevered, haver-t mutatták be nálunk. Az Elátkozott Ella egyébként Gail Carson Levine azonos című regény alapján készült.

Azt azért bevallom, hogy nemrég tudtam meg, hogy egyáltalán létezik ez a film, valahogy nálunk nem olyan ismert. Talán Amerikában sem annyira, mert ahogy utána néztem anyagilag elég nagy bukás volt. Furcsa, mert a történet maga egy modernkori Hamupipőkének is felfogható volna, vagy mondjuk inkább úgy, hogy annak egy újragondolása. Ella még babakorában az egyik tündérkeresztanyja, Lucinda (Vivica A. Fox) által lesz elátkozva, habár a nő végülis jó szándékból áldja meg az engedelmesség tulajdonságával. Csakhogy nem gondolja át, hogy ennek mennyi negatívuma is van. Mikor Ella anyja, és nagynénje (Minnie Driver) is arra kérik, hogy vonja vissza, az nem teszi meg. Túl makacs ahhoz, hogy bevallja hibázott és inkább átkot, mintsem ajándékot adott a kislánynak.

Ella minél nagyobb, annál kínosabb helyzetekbe kerül amiatt, hogy képtelen nemet mondani, a legbutább dolgokat is kénytelen megtenni, amit mondanak neki. Amikor édesanyja meghal, azt tanácsolja a lánynak, hogy ezt a titkot sose árulja el senkinek. Ám ekkor még nem tudja, hogy Ella apja újra fog nősülni és az új feleség egy igazi hárpia, a két lánya pedig még gonoszabb.

Ella_Enchanted_15620_Medium.jpg

Főleg az idősebb, Hattie (Lucy Punch), aki elég gyorsan rájön Ella titkára, és igyekszik is kihasználni. A kis hárpiának amúgy szinte semmi nem számít csak imádott hercege, a trónörökös, Char (Hugh Dancy).

Innentől már elég kitalálható hogyan végződik a sztori, így azt nem írnám le. Még azt elmondanám, hogy szinte mindenféle mesebeli, mondavilágbeli lény megfordul a filmben, pl. óriások, tündérek, ogrék, elfek stbstb.

739_6.jpg

A fentebb említett színészek mellett szerepet kapott még a filmben Heidi Klum, aki egy óriásnőt alakít, sőt énekel is egy kicsit. Ella legjobb barátnője pedig Parminder Nagra alakítja, aki ismerős lehet a Vészhelyzetből, vagy a Csavard be mint Beckham-ből, az Alcatraz című sorozatból, vagy a The Blacklist-ből.

Anne Hathaway kedvelőknek mindenképp merem ajánlani az Elátkozott Ellát, a hölgyemény egyébként többször is dalra fakad a másfél óra alatt. Egy próbát megér az Elátkozott Ella, de azért nagy mondanivalóra ne számítsatok! Talán egy havas/esős/szürke délutánra/estére tudom ajánlani. Anne egyébként az évek folyamán több filmben is énekelt, ezeket összegyűjtöttem a Youtube csatornánkon.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr375790357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása