Az ördög Pradat visel - The Devil Wears Prada [2006]
2013. március 09. írta: redbandita

Az ördög Pradat visel - The Devil Wears Prada [2006]

Ha már divat hét, akkor nem mehetünk el az én egyik kedvenc filmem mellett, ahol Anne Hathawayből igazi felnőtt nő lett, a Neveletlen hercegnőből pedig egy karakteres színésznő, akiről ma már tudjuk, hogy kb bármilyen szerepben megállja a helyét. Ha kell latexbe bújik, és Batman ellen/oldalán harcol, ha kell haldokló beteget játszik, ha kell akkor hitelesen szerepel egy világsikerű musicalben, amiért Oscar díjat is kapott idén. Hol van már az a vastag szemöldökű, farmerkertészgatyás lány, akit 2001-ben megismertünk? Kis kulisszatitkot árulok el, Emma Stone filmjeinek feldolgozása után Annet fogom kielemezni, mivel fogadást kötöttem, hogy ha ő nyeri az Oscart, akkor ő lesz a következő "Popkult hercegnő", akinek minden filmje felkerül majd az oldalra. De azért ne menjünk el a másik főszereplő, Meryl Streep mellett sem, aki magát az ördögöt testesíti meg, méghozzá olyan jól, hogy a szerepért Golden Globe díjjal is jutalmazták. A Hathaway-Streep páros mellett pedig olyan neveket találunk, mint Stanley Tucci, Emily Blunt, vagy maga a Mentalista, Simon Baker.

Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.

pradaposzter.jpg

Adva van egy fiatal lány, Andrea (Anne Hathaway) vagy a barátainak csak Andie, aki nagy reményekkel költözik New Yorkba. Most végzett az egyetemen bár apja unszolása ellenére sem a jogi karon végzett, Andie álma, hogy újságíró legyen, legalább olyan híres, mint a példaképe, Christian Thompson, akit egyébként a Mentalista alakít, Simon Baker.

Na szóval (ahogyan azt mi kommunikáción végzett pályakezdők mind tesszük) Andie minden fontosabb laphoz elküldi az életrajzát, és végül a Runway magazin be is hívja interjúra. A lány gyanútlanul a "nagyi szoknyájában" becsoszog a HR-shez, aki egyébként a divatmagazin, főszerkesztőjének, asszisztense, Emily (Emily Blunt). Andie már a kinézete alapján sem illik ide (finoman szólva kilóg a sorból), ezt a nem túl kedves, de nagyon mókás Emily közli is vele, ám ekkor Miranda veszély alakul ki. Ez mit jelent? Az icipicit háklis főszerkesztő asszony, Miranda (Meryl Streep) érkezik a szerkesztőségbe és beleütközik (szinte szó szerint) a mi Andienkbe. Miranda szinte két lábbal rúgja ki a másod asszisztens posztra jelentkező lányt. De akkor miről is szólna a film, ha így maradna, nem igaz? Valami rejtélyes ok miatt Miranda végül felveszi Andiet.

Andie kezdetben nagyon nehezen boldogul, hiszen semmit sem tud a Runwayről, életében nem vett kezébe egy lapszámot sem, de igazából a divatról sincs fogalma: "betűzné kérem a Gabbanat...". Eddig főleg turkálókban vásárolt, kinyúlt cuccokban jár, ódivatú cipőben stbstb. Emily és Nigel (Stanley Tucci) segítségével, Andie lassan (de tényleg nagyon lassan) kezd belerázódni a dolgokba, vesz néhány új ruhát is, magassarkút kezd hordani. Emily egyébként szerintem inkább csak azért segít, hogy Miranda ne pattogjon mindenen, ám Nigel bármennyire is tagadja megkedveli a tucatból teljesen kilógó lányzót.

69468_galeria_ordog_pradat_visel5.jpg

A címben szereplő ördög vélhetően (a szerepért Golden Globe-ot is kapó) Meryl Streep, akit én személy szerint nagyon szeretek. Ebben a negatív, törtető, munkamániás, bárkin átgázoló karakter szerepében is teljesen hiteles marad. Én imádom :) Andie azonban kevésbé, mert Miranda a világ egyik legrosszabb főnöke, éjjel-nappal képes felhívni az asszisztenseit, ha nincs meg a reggeli kávéja, vagy épp az ebédje akkor simán kirúg bárkit. Kérdezni nem szabad, de ha valamit nem úgy csinálsz, ahogy ő gondolja akkor megnézheted magad! Jó mi?

11396_26989-az-ordog-pradat-visel-01-d00008BC4a677a0e11e0a.jpg

Andie párja (Adrian Grenider) és a barátai (akik között szemfülesek felfedezhetik a Döglött akták egyik sztárját is) egyre inkább rossz szemmel nézik az átalakuló Andiet, aki elkésik a találkozókról, elfelejt megígért dolgokat, telefonhívásra rögtön ugrik akár éjszaka is stb. Ráadásul úgy gondolják, hogy Andie agyon van hajszolva, megfizetve sincsen, és ráadásul még csak nem is írhat, hanem kávét főz, sálakért szaladgál...

prada09.jpg

A főszereplőnk lassan XL-esről M-esre vált, de a személyisége is megváltozik, így végül megromlik a kapcsolata barátaival és párjával is. A kérdés már csak az, hogy ő mit tart majd fontosnak a karriert vagy a "régi Andiet", esetleg idővel tudja majd ötvözni a kettőt. Nem tudjuk, csak akkor, ha megnézitek az én egy kis kedvenc filmemet :)

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr765118194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása