A sötét lovag - Felemelkedés - The Dark Knight Rises [2012]
2013. január 02. írta: redbandita

A sötét lovag - Felemelkedés - The Dark Knight Rises [2012]

Nagyon örülök, hogy Christopher Nolan hozzányúlt és leporolta Batman karakterét, rá fért már egy kis vérfrissítés és szerintem Christian Bale pont jó választás volt ehhez. Bár nekem (Joker karaktere, és Heath Ledger alakítása miatt) a második rész a kedvencem, egyértelmű volt, hogy a befejező(?) résznek fel kell kerülnie a 2012-ben megnézendő filmjeim listájára. Nem is bántam meg, mert izgalmak most sem volt hiány, és fordulatokban is bővelkedett. Extrém hosszúsága ellenére egyszer sem néztem közben az órára, és nem unatkoztam egy percet se. A vége azonban szerintem nem lett teljesen lezárva, így elképzelhetőnek látok valamilyen formában folytatást. Ti mit gondoltok?

Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott.

The Dark Knight Rises 2-disc 3D.jpgPro Video Film & Distribution

Az előző rész (még 2008-ban) azzal zárult, hogy a rendőrfőnök (Gary Oldman) és Batman (Christian Bale) közös megegyezés alapján úgy döntenek, hogy Gotham City érdekében, hősnek kiáltják ki, Harvey Dent-et, míg Batmant gyilkosnak állítják be. Pedig mindannyian (mi nézők) tudjuk, hogy Dent (Aaron Echart) nem tudta feldolgozni, hogy Joker és a bandája miatt Rachel (Katie Holmes) életét vesztette és bosszúszomjasan, és saját fájdalmaitól is szenvedve indul bosszút állni mindenkin, és öl meg rengeteg embert... Azt hiszem ez már nem számít spoiler-nek, hiszen, aki leül megnézni a haramadik és a hírek szerint befejező részt, az már nyilván látta a Kezdődik-et és A sötét lovagot, amiket szintén Nolan rendezett, szerencsére.

A mi Bruce-unkat is megviseli Rachel elvesztése, és saját egészsége sem a régi már... Alfred (Michael Caine), aki szerintem még mindig az egyik legjobb karakter a Batman filmekben, hiába próbálja évek óta rávenni Bruce-t, hogy menjen emberek közé és kezdjen újra élni, Bruce nem akar. Semmit se akar már. Tulajdonképpen nincs is rá oka, hiszen köpenyes gúnyáját már nem kell hordania, részben, mert a rendőrség azonnal lecsapna rá, részben, mert Harvey Dent tiszteletére hozott törvény és persze Gordon rendőr és csapata minden bűnözőt egy jó időre hűvösre tett. De talán nem az összeset, hiszen akkor miről is szólna ez a film!?

DKR-09070.jpgPro Video Film & Distribution

Feltűnik egy talán minden eddiginél fenyegetőbb, erősebb, gonoszabb ellenség Gothamben, akinek (szokás szerint) az a célja, hogy átvegye az uralmat a városban. Pontosabban az, hogy visszaadja azt a nép kezébe, elvéve a rendőröktől, politikusoktól. Egyszóval: anarchia. vagy legalábbis ezt mondja, de a célja ennél több, méghozzá Gotham teljes elpusztítása, ami egyszer már nem jött össze Ras'al Ghoul-nak (Liam Neeson) sem. Kiderül, hogy Bane (Tom Hardy) is tagja volt az Árnyak Ligájának és most beakarja fejezni, ami nem sikerült egykori bandájának.

DKR-16679rC.jpgPro Video Film & Distribution

Batman azért már mégsem tűrheti ezt, nem igaz??? Tegyük hozzá, hogy egy jó darabig tűri, de amikor betörnek hozzá, és elviszik édesanyja nyakláncát, no meg az ő ujjlenyomatainak másolatát, akkor kezd személyessé válni a dolog. Főleg, hogy Bruce össze is találkozik a csinos rablóval, akit bár nem neveznek nevén, de a Macskanő szerepébe bújik. Anne Hathaway kapta a szerepet, és nagyon kíváncsi voltam, hogy az egykori Neveletlen hercegnőből hogyan lesz majd sunyi tolvaj... De Nolan-nek ez is sikerült, Hathaway megállja a helyét és szerintem teljesen hitelesen alakítja a megélhetési bűnözőt. Nagyon vicces dumája van, amit Nolanék átitattak egy jó adag fekete humorral és Hathaway mimikája csak dob az egészen. Ennek a résznek az egyik legjobb karaktere.

DKR-14411.jpgPro Video Film & Distribution

Bruce hanyagsága, nemtörődömsége miatt a Wayne vállalat is a csőd szélén áll, így a részvényesek konkrétan elbocsájtják őt, és szinte minden vagyonától megfosszák. De a mi Bruceunkat ez nem nagyon érdekli, ő csak megakarja védeni a várost és talán bizonyítani is akarja, hogy újra a régi tud lenni. Így Alfred minden ellenkezése hiábavaló, Bruce felhúzza a fekete szerkót és felveszi a kesztyűt Bane. Ám az ellenfél ezúttal igencsak erősnek és kiszámíthatatlannak bizonyul.

Meg kell még említenem egy új karaktert, egy fiatal rendőrt, Johnt (Joseph Gordon Lewitt), aki talán az egyetlen (persze Gordonon kívül), aki hisz Batmanben, és megpróbálja segíteni őt a város megmentésében.

Összességében méltó lezárása lett ez egy népszerű és jól sikerült trilógiának, jó rendezővel, jó karakterekkel, és jó színészekkel, na meg persze elképesztő látványvilággal. A sztori néhol egy kicsit kacifántos, néhol egy kicsit összecsapott, de szerintem ezt nézzük el, hiszen összességében így is egy szuperprodukció. Köszönjük Nolan úr!

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr774988422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása