Vaiana - Moana [2016]
2016. december 05. írta: redbandita

Vaiana - Moana [2016]

Amikor megnéztem a Zootropolis-t szinte biztos voltam benne, hogy az fogja kapni idén az Oscar-t, most azt gondolom ez a film is komoly eséllyel száll majd harcba a díjért. Hiszen gyönyörű tájakon járunk, varázslatos dolgok történnek, no meg persze nem maradnak el a dalok sem... Ami viszont a legjobb, hogy Vaiana végre egy nem egy olyan hercegnőcske, aki csak várja, hogy jöjjön érte a szőke herceg és feleségül vegye. Ő tenni akar, ráadásul nem csak saját magáért, hanem egész népéért!  vaiana_new_b1_6v_nagy.jpg

@FórumHungary

A cím ne zavarjon meg senkit, Moana és Vaiana ugyanaz a szereplő, csak míg Amerikában és számos Európán kívüli országban (vagy mondhatnám eredetileg) Moana-nak híják, addig nálunk, és Európa jónéhány országában Vaiana-ra kellett keresztelni. Ugyanis Olaszországban, a 80-as években munkálkodott egy hölgy Moana Pozzi néven, aki hát hogy is mondjam nem gyerekeknek való szerepeket vállalt, és a Disney semmiképp sem vállalhatta, hogy ha valaki ráguglizik a névre, akkor felnőtt videók ugorjanak fel. 

A Disney elég nagy válságban volt a 2000-es években és nem tett jót neki, hogy nem tudott versenyre kelni az akkoriban még újoncnak számító Dreamworks, és Pixar animációs részlegeivel szemben. Ma már nem kell szégyenkeznie, az utóbbi 3-4 filmjük (talán mondhatom, hogy az Aranyhaj és a nagy gubanc óta) visszapattantak a nyeregbe, és mind bevétel, mind kritika, mind rajongók szintjén is nagyon jól teljesítenek. Ebben az évben már durrantottak egy nagyot, rendkívül sikeres volt a Zootropolis - Állati nagy balhé, és vélhetően a különböző díjkiosztókon is tarol majd, most karácsony előtt kihoztak egy lányos, de szerintem fiúk számára is élvezhető animációt.

A főszereplőnk Vaiana, egy fiatal lány, aki családjával Óceánia egyik szigetén él, és legnagyobb vágya, hogy kihajózzon az öbölből és világot lásson. Csakhogy az apja, a törzsfőnök ezt az elképzelést egyáltalán nem támogatja, hiszen a törzsnek csak egy szabálya van, az pedig az, hogy nem hajóznak ki a nyílt óceánra. Szeretné, ha Vaiana lemondana a vágyairól, az álmáról és csakis leendő feladatára fókuszálna, hiszen egyszer majd ő lesz a törzsfőnök.

Na de... Van a kis hölgynek egy nagymamája, aki bizony más "pályát" szán unokájának. A néni bár elsőre (és talán másodikra) nem tűnik százasnak, mégis biztos abban, hogy Vaiana fogja megmenteni a népet attól a sötét erőtől, ami egy ősi legenda szerint fenyegeti őket. Történt ugyanis, hogy egy félig Isten, félig ember férfi, Maui ellopta az addig nagyon termékeny, mindent csodaszép dolgokkal ellátó ősanya, Tefiti szívét. Az Istennő annyira megharagudott, hogy abba szinte belepusztult... Maui elvesztette az erejét adó fegyverét és évszázadok óta száműzetésben él. 

moana-81_0-014_00-lighting_0040_jim2.jpg

Vaiana feladata az, hogy kihajózzon, megtalálja Maui-t és ketten együtt helyrehozzák annak hibáit. A lány nem egyedül indul útnak, vele tart a nem túl nagyeszű kakasa is. De vajon elegek lesznek egy ilyen nagy feladat elvégzéséhez?

moana-215_0-040_00-0049-rgb.jpg

Ahogyan az lenni szokott a Disney filmeknél, itt is sokan dalra fakadnak, és eképpen mondják el bánatukat, örömüket vagy történetüket, de ez szerencsére nem történik meg túl sokszor. Talán érdekes, hogy Maui eredeti hangját Dwayne "The Rock" Johnson kölcsönzi, és bizony ő maga is énekel. Vaiana/ Moana eredeti hangját egy hawaii születésű 16 éves kislánytól kapta, Auli'i Cravalho, akit egy amerikai tehetségkutató műsorból ismerhet a közönség. 

A polinéz szigetvilágot egyébként a Disney nem először mutatja be nekünk, hiszen a 2002-es Lilo és Stich is itt játszódott, ám Moana semmiképp sem hasonlítható a kicsit melankólikus Lilo-hoz. Talán úgy mondhatnám, hogy több korábbi Disney főhősnő (direkt nem írom, hogy hercegnő, hiszen Moana is többször hangsúlyozza, hogy nem az) összegyúrva, és megspékelve valami teljesen újjal. Megvan benne Pocahontas alázata apja illetve a népe iránt, Merida bátorsága, Aranyhaj kíváncsisága a világ iránt, Ariel lázadó szellemisége, Mulan "férfiassága". Amiben viszont nagyon eltér mindenkitől, az az, hogy nem várja a szőke herceget fehér lovon, nem akar alázatos asszonykája lenni egy férfinak és ez nagyon becsülendő benne. Talán mondhatom, hogy külsőségekben is eltér az átlagos hercegnőktől, hiszen nem darázsderekú, nem szőke, nem hófehér a bőre stb. Talán az eddigi legnőcisebb szereplője a Disney-nek, leginkább a Croodék-beli Eve-hez hasonlít. 

moana.jpg

Minden összegezve egy rendkívül jól kidolgozott alkotás, gyönyörű helyszíneken, rendkívül tanulságos mondanivalóval és még humorral is elvan látva. Szerintem gyerkőcök, kislányok, kisfiúk, tinik és felnőttek is fognak benne találni olyat, ami miatt érdemes megnézni!

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr9812022391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása