Modern család - Modern Family Season 1 [2009-]
2014. április 09. írta: redbandita

Modern család - Modern Family Season 1 [2009-]

Szerintem szitkom-ból kétfélét lehet csinálni: nagyon jót és nagyon rosszat. Mi az a szitkom? Szituációs vagy helyzet komédia. A vígjáték sorozatok egy alfaja, amikor a szereplők és a helyszínek mindig ugyanazok, a komikum pedig ezeknek a karaktereknek a vicces helyzetekbe való hozása. Ilyen például a Jóbarátok, az Agymenők vagy a nemrégiben véget ért Így jártam anyátokkal. Szerencsére a Modern család is a vicces kategóriába tartozik, jól sikerült széria, amit az is jelez, hogy szinte minden évben Golden Globe-ra jelölik, amit 2012-ben meg is kapott. A főszereplők közül is sokan söpörtek már be számos elismerést, köztük is kiemelkedő Ed O'Neill, valamint Sofia Vergara.

Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott

10085841-1373888669-507233.jpg

Szóval mint mondottam a Modern család egy 2009-ben (Amerikában, nálunk 2010-ben) debütált ABC sorozat, amit Magyarországon az RTL II-n és az HBO Comedyn vetítenek. Érdekesség, hogy az RTL II 2012 óta vetíti, de átkeresztelte Egy rém modern családdá és újraszinkronizálták. Amit nem teljesen értek, hogy miért csak ez a két hazai csatorna tűzte műsorra, mert mindkettő elég kevés ember számára elérhető, ez pedig egy elég nagy népszerűségnek örvendő produkció. Számtalan díjat besöpört az elmúlt évek során, köztük Emmy és Golden Globe szobrokat. Pedig nagy ellenfele volt az Agymenők jóvoltából.

A nézettség folyamatosan jónak számított Amerikában, a tetőpont a harmadik évadnál volt (epizódonként 15 millió néző). Jelenleg az ötödik széria fut, és a nézőszám még mindig epizódonként 10 millió körül mozog.

Christopher Lloyd és Steven Levitan egy beszélgetés alkalmával, amikor saját családjukról szóló történeketek meséltek egymásnak, az az elképzelésük támadt, hogy ezek a történetek alapul szolgálhatnának egy sorozatnak. Elkezdték kidolgozni az ötletét egy családmegfigyelő mockumentary sorozatnak. Egy későbbi ötlet abból állt, hogy sorozat szóljon három családról és az élményeikről. A sorozatterv címe My American Family lett. A tervet elküldték a négy legnagyobb amerikai országos csatornának abban a reményben, hogy az egyikük berendeli az első részt a tervből. A Fox nem kért a sorozatból, mivel egy korábbi Lloyd-Levitan sorozat kapcsán (Back to You), ami csak egy évadot élt meg a Fox-nál, megromlott a készítők és a csatorna között a kapcsolt. A CBS csatorna nem merte bevállalni az egykamerás sorozaformátumot, mivel korábban két egykamerás szituációs komádia is megbukott a csatornánál (Welcome to The CaptainWorst Week). Az NBC-nek jelenleg is van két mockumentary stílusú szituációs komédiája (The OfficeParks and Recreation). Az ABC azonban megegyezett a készítőkkel és az első részek után a sorozat teljes évadát berendelte. (Wikipedia)

A sztori nem lényeges, igazából egy nagyon bonyolult felépítésű család hétköznapjaiba pillantunk bele. A Pritchett és a Dunphy család tagjai mindannyiunk számára érthető, esetleg átélt problémákkal küzdenek: gyereknevelés, munkahelyi gondok, szerelmi ügyek, iskolai nehézségek, a felnőttéválás nehézkes útja stbstb. A család összetétele abszolút vegyes és azt hiszem úgy a legérthetőbb, ha egyesével írom le őket.

Ed O'Neill - Jay Pritchett

A család legidősebb tagja, így nyilván annak összetartó(?) elme is egyben. Persze a maga férfias módján... Azaz nem igazán beszél érzéseiről, problémáiról. Inkább elfolytja magában a dolgokat, főleg ha azok esetleges hibáiról, tévedéseiről szólnak. Viszont a család többi tagját nagyon szívesen kritizálja. Van egy lánya (Claire) és egy fia (Mitchell). Nemrégen pedig megismerkedett és feleségül vette egy nálánál évtizedekkel fiatalabb, gyönyörű kolumbiai hölggyel, Gloriával. Az elképesztő korkülönbség persze sok konfliktus helyzetet eredményez, a család tagjaival, külső szemlélőkkel, és a pár tagjai között is. A dolgot megspékeli, hogy az ifjú(?) házaspárral él a nő korábbi házasságából származó fiú, Manny is.

modern-family-01.jpg

Sofia Vergara - Gloria Delgado-Pritchett

A gyönyörű bombázó nemrégiben ment férjhez a már említett nálánál sokkal idősebb Jay-hez és ez számtalan probléma forrása lett. Főleg, hogy Jay saját vállalkozása révén elég tehetős is, így még a lánya, Claire is jódarabig azt hiszi, hogy a kolumbiai szépség csak hozományvadász. Aztán idővel beilleszkedik a családba, mindenki elfogadja, hogy szereti Jay-t és ennek semmi köze a számára vásárolt méregdrága ruhákhoz, ékszerekhez. Nekem egyébként személyes kedvencem maga a karakter és a színésznő is, imádom mikor kitör belőle a kolumbiai/spanyol vérmérséklet, gesztikulál, hadar stb. Gondoljatok arra mikor Cameronnal elmennek Gloria régi lakóhelyére és valaki megpiszkálja a kocsi kerekét, vagy Gloria vezetési stílusára. Gloria egyébként imádja a fiát, Mannyt, bármit megtenne érte.

gloria-jay-gloria-and-jay-modern-family-24791138-624-351.jpg

Rico Rodriguez - Manny Delgado 

Gloria kisfia, aki már nem is olyan kicsi... Most nem a túlsúlyra gondolok, az még tőlem is nagyon gonosz lenne, hanem arra, hogy Manny sokkal felnőttesebb mint a korabeliek, sőt talán még az én korosztályombelieknél is. Ez persze számos komikus helyzet alapja, főleg, hogy Jay imádja nevelt fia különös viselkedését, beszédét, hóbortjait kifigurázni. Jay és Manny kapcsolata kezdetben nem zökkenőmentes, de aztán már ennek az évadnak a végére is egészen jól összebarátkoznak. Például, mikor Manny vér szerinti apja, akit Benjamin Bratt alakít számtalanszor cserben hagyja a fiút, akkor Jay mindig menteni próbálja a menthetőt. Érdemes még kis kitérőt tenni Manny és a lányok terén: a kissrác ugyanis nagyon nagy csajozó gép, majdnem minden epizódban más kislányért rajong, habár ezek általában plátói vagy viszonzatlan szerelmek... 

Claire-Manny-modern-family-8936252-624-351.jpg

Julie Bowen - Claire Dunphy

Az eltérő név ne zavarjon meg senkit, Claire is oszlopos tagja a Pritchett családnak, nevezetesen ő Jay lánya. Csak Claire már felnőtt, férjezett, háromgyerekes anya, ezért vette fel férje vezetéknevét. Claire próbál jó anya lenni, és jó feleség, ezért hagyja ott a munkáját is. Ez néhány részben téma is, hogy milyen sokra vihette volna, ha nem lesz belőle háztartásbeli. De az lett, és az esetek nagy részében nem is bánja ezt. Pedig gyerekei nem egyszerű esetek: a két nagyobb lány éppen serdülő korban van, ami persze számos konfliktushelyzetet eredményez. Ráadásul az idősebb lány éppen most kezd érdeklődni a fiúk iránt, járni kezd egy zenésszel és az évad vége felé egy családi nyaraláson megtörténik az első lerészegedés is. Claire a gyereknevelés mellett igyekszik férjére is kellő időt szánni, Phil és Claire megpróbálja a lehető legtöbb időt egymással tölteni, ami nem egyszerű három gyerek mellett. Igyekeznek romantikázni, vagy némi izgalmat vinni a házaséletbe, gondoljunk a szállodai szobás estére, vagy a hawaii-i nyaralásra/nászútra.

Modern-Family-106.jpg

Ty Burrell - Phil Dunphy

Ő a Dunphy család feje, legalábbis hivatalosan, de amúgy inkább Claire hozza a döntéseket, ő viseli a nadrágot. Ez egyébként némileg zavarja Phil-t, de ezt persze szóvá nem tenné felesége felé, max nekünk meséli el. Phil ingatlanügynökként dolgozik, de ez nem igazán elég arra, hogy kivívja apósa, Jay elismerését. Habár nem tudom, hogy arra bármi elég lenne-e valaha... Jay korábban már áthajtott Phil lábán a kocsival, ebben az évadban pedig egy repülőgéppel találja orrba. Persze véletlenül. Vagy mégsem? A helyzeten az sem segít, hogy Phil figyelmét sem tudja elkerülni Glora szépsége, és ezt többször szóvá is teszi. A férfi egyébként imádja gyerekeit, de talán Luke, a kisfiú a kedvence, vele mindenféle közös kalandban vesznek részt pl. kincskeresésre mennek a pincébe.

a_560x375.jpg

Sarah Hyland - Haley Dunphy

Claire és Phil első gyerkőce, aki leginkább a szépségéről "híres", mert esze az nem sok van, amit húga persze számtalan alkalommal gúny tárgyává is tesz pl. a telefon aksiján hajhoz dörgölése. Haley éppen most lép a nővé válás útjára, megismerkedik a szerelemmel, sőt rögtön járni is kezd egy Dylan (Reid Ewing) nevű zenész sráccal, akivel elképesztően viharos a kapcsolatuk. 

Jay-Haley-Dylan-modern-family-8936927-624-351.jpg

Ariel Winter - Alex Dunphy

A Dunphy család középső gyerkőce, nagyon okos, tanult, talán már már strébernek is mondható. Ezekkel ő is tisztában ahogyan testvérei agyi kapacitásával is, ami meg sem közelíti az övét, így számtalanszor kigúnyolja, vagy lóvá teszi őket. Öccsével, Luke-al még azt is elhiteti, hogy örökbefogadott gyerek, sőt ráveszi egy el sem követett "bűntény" bevallására is. Ezeket a csínyeket élvezi a legjobban, vagy azt, ha a szülők éppen testvéreit büntetik valamilyen vélt vagy valós rossz cselekedet miatt. Egyébként szerintem a látszólagos magabiztosság mögött némi félsz is lakozik, nevezetesen, hogy csúnyácskának érzi magát, bár állítja, hogy ez nem érdekli őt...

Gloria-Alex-modern-family-8936546-624-351.jpg

Nolan Gould - Luke Dunphy

A család legdinnyébb tagja, bár az egyik legifjabb is, noha kétlem, hogy a jövőben ez sokat változna. Egyébként néha tud meglepően okos is lenni, már önmagához képest pl. a Van Gogh-os házi esete, az iPad megszerzése apja szülinapjára, vagy a nagypapás interjú a 60-as évekről. Úgy általában viszont nagyon butácska, és elképesztően hiszékeny, amit nővérei persze ki is használnak.

tumblr_ly2vvcaBfc1qdzfy0.gif

Jesse Tyler Ferguson - Mitchell Pritchett

Jay fia, Claire öccse és a három gyerkőc nagybátyja, Hivatását tekintve ügyvéd, bár éppen ebben az évadban mondd fel, de aztán talál is munkát hasonló pozicióban. Párjával, Cameronnal éppen most fogadtak örökbe egy vietnami kislányt Lilyt (aubrey Anderson Emmons), és igyekeznek minél jobba apukákká válni. Mitchell és Jay kapcsolata közel sem felhőtlen, a férfi még mindig nem tudott teljesen megbarátkozni a gondolattal, hogy a fia meleg, bár hozzá kell tenni, hogy nagyon igyekszik. Mitchell egyébként amúgy is édesanyjához (Sheiley Long) áll közelebb, aki nagyon nehezen barátkozik meg exférje új feleségével. Mitchellt én nem annyira kedvelem, nekem nagyon fafejű, makacs, eléggé karrierista is, állandóan másoknak próbál megfelelni. 

modern-family.jpg

Eric Stonestreet - Cameron Tucker

Gloria mellett a másik kedvenc szereplőm. Mindig őrültebbnél őrültebb dolgokat talál ki, ami nagyon sok komikus helyzetet eredményez, Igazi drámakirálynő, szíve szerint mindig a figyelem középpontjában lenne. Imádja mások ügyeibe beleütni a dolgát pl. a szomszédokéba, vagy barátokéba, vagy akár a családtagokéba. Korábban zenetanár volt, de otthagyta az állását mióta Lily is a család tagja, próbál minél több időt a kislánnyal tölteni.

lily diana ross.png

Tudom ajánlani bárkinek, aki egy hosszú vagy fárasztó nap után némi kikapcsolódásra vágyik. Kis lelazulás alvás előtt, mivel az epizódok 30 percesek, így szerintem az időhiány sem lehet akadály. De vigyázat! Függőséget okoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr485985593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

crazyfish 2014.04.09. 16:07:36

B+...nem bírtam végig nézni két részt...pedig Nagy Bundy rajongó vagyok és sokat elnézek Ed O' Neill-nek, de ez fos volt....
Bebizonyosodott, h az amerikai humor nem mindig találkozik az európaivalll...ennyi...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.09. 20:01:25

Én nagyon szeretem az első rész óta. és ennek a színvonala még mindig magasan van.

Tetsu 2014.04.10. 12:10:48

Lehet hogy az én humorérzékem nem elég fejlett, de egyre kevesebb szitkomot találok viccesnek. Van amelyiknek az első évadai jók, de már nem sikerült tartani a szinvonalat, elfáradt, de csak nyomják. Nevezzük inkább shitkom-nak.... Amit legutóbb végig élveztem és jó volt az az Euréka. Bár nem tudom mennyire szitkom...

crazyfish 2014.04.10. 21:39:57

@Csumpitáz Béla:
Én próbáltam szeretni..:))...de nem ment (EO'N való tekintettel se)...pedig sokféle humort szeretek (Waczak, Feketevipera, Monty Python, Woody Alain, Két férfi és egy fél, Alf stb)...

redbandita 2014.04.10. 21:55:18

@Tetsu: én még nem láttam minden évadát, de egyébként tök érdekes, hogy egy csomó hasonló sorozatra jellemző h elfárad, mint az Így jártam anyátokkal is. Nekem ami még mindig nagyon tetszik az az Agymenők.
süti beállítások módosítása