Az óriásölő - Jack The Giant Slayer [2013] - A modern Babszem Jankó
2014. január 27. írta: redbandita

Az óriásölő - Jack The Giant Slayer [2013] - A modern Babszem Jankó

Úgy látszik, hogy az égigérő paszuly sztorija újra és újra előkerül Hollywood-ban. Pár éve a Shrekből ismert Csizmás Kandúr is elmesélt nekünk egy variációt a varázsbabokról, amikből kinő az égigérő növény és ezen felmászva kincsekkel teli helyre lehet találni. Na ebben a 2013 májusában mozikba kerülő filmben kevésbé van szó elveszett vagy eldugott drágakövekről, itt a paszuly tetején csak gonosz, csúnya, undok és emberevő óriások tanyáznak. Egyszer érdemes megnézni, izgalmas és látványos film, az már egyszer biztos!

Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.

Jack the Giant Slayer-DVD_3D pack.jpgPro Video Film & Distribution

Aki azonban egy bájos kis tündérmesére számít az vélhetően csalódni fog, mert egyáltalán nem az. Az óriások még majdhogynem félelmetesnek is mondhatóak, vagy legalábbis ocsmányok. Embert esznek, rusnyák, koszosak, a foguk meg... A helyszín egy kitalált középkori falu, Cloister.

A rendező, Bryan Singer, akinek olyan mozikat köszönhetünk, mint a Közönséges bűnözők, az X-Men filmek, Valkűr, vagy a Superman visszatér. Ez már valószínűleg egyfajta névjegy is lehet.

„Az volt a célom, hogy érzékletesen keltsek életre egy legendát – mondja Singer. – A gyerekkori elképzeléseket és a mesekönyvek illusztrációit akartam valóságossá tenni; nagy léptékben, akciókkal és drámával, és egy öt mérföld magasba nyúló babszárral. Történetünk lazán kapcsolódik olyan mesékhez, mint Az égig érő paszuly (Jack and the Beanstalk), valamint a régebbi és sötétebb Jack the Giant Killer, mely Arthur király legendájához tartozik. E kettő elemeit kombináljuk a saját ötleteinkkel, hogy új köntösben, új történettel és szereplőkkel keltsük életre a karaktereket és a világukat, méghozzá egyfajta hangsúlyozott realizmussal.”

A főszereplőt, a teljesen kétbalkezes parasztlegényt, Jacket Nicholas Hoult alakítja. A színész mindössze 24 éves, de már jelentős szerepeket mondhat magáénak. Karrierje egy angol sorozat, a Skins egyik főbb szerepével indult, az Egyedül álló férfi című drámában alakított karakter miatt Oscarra is jelölték. Mégis inkább az X-Men filmekből ismerjük, legutóbb pedig zombiként láthattuk viszont az Eleven testekben.

JTGK-05492.jpgPro Video Film & Distribution

Az egyik producer, David Dobkin szerint "Jack nem szuperhős, hanem átlagember. Vannak álmai és ambíciói, és némi fogalma arról, mire képes, ám ezt eddig nem tudta kipróbálni. Azért szorítunk érte, mert akarjuk, hogy sikerüljön neki, és megmutathassa, hogy ez lehetséges.”

„Az útján rá váró akadályokat legyőzve Jack újra és újra bizonyítja, hogy a hősök nem születnek, hanem azzá válnak, és hogy az apró kezdetekből nagy dolgok születhetnek” – teszi hozzá Darren Lemke, a másik producer.

„Olyan erős és karizmatikus főszereplőre volt szükségünk, aki meg tudja mutatni a fiú ártatlanságát is – mondja Singer. – Nick tehetséges, és nagyon vicces színész. Képes volt a félénk, sebezhető fiúból végül azt a győztest formálni, akivé válnia kellett.”

A másik főszereplő az eredeti mesében nem is létező hercegnő (Eleanor Tomlinson), aki egyébként néhány tulajdonságát tekintve hasonlít is Jack-re. Apja, a király (Ian McShane) legalább olyan szigorúan (bár sokkal több szeretettel) neveli, mint Jacket a nagybátyja. Isabelle utálja a rászabott szerepet, egyáltalán nem kérkedik, tulajdonképpen jobban is örülne, ha átlagos polgárnak született volna.

JTGK-27610.jpgPro Video Film & Distribution

Amikor a hercegnő az óriások birodalmába kerül, apja mentőakciót indít a visszahozatalára, melynek élére Elmont lovagot nevezi ki, akit Ewan McGregor alakít, őt azt hiszem nem kell bemutatnom senkinek sem. Természetesen bármire hajlandó lenne, hogy megmentse a lányt, azt is hihetjük néhány pillantásból (főleg mikor Jackkel látja), hogy akár szerelmes is belé.

JTGK-07466.jpgPro Video Film & Distribution

„Olyan ő, mint ma a futballcsapat kapitánya, a nagymenő, akihez minden srác hasonlítani akar – mondja Hoult. – Ráadásul nagyon közel lehet a hercegnőhöz, vagyis megtestesíti mindazt, amire Jack vágyik.”

Amikor a mentőcsapat felér az óriásokhoz kiderül, hogy egy ember, a hercegnő kérője/vőlegénye is benne van a buliban, saját céljaira (nyilván a világuralom kb) akarja felhasználni az óriások seregét. A főgonoszt, Rodericket Stanley Tucci játssza, akit én egyébként nagyon bírok, de itt még én is megutáltam. Na persze nem őt, hanem a karakterét.

JTGK-11412.jpgPro Video Film & Distribution

„Ha a néző nem utálja meg Rodericket, akkor nem végeztem jól a dolgom – tréfálkozik az őt játszó Stanley Tucci. – Tényleg ördögi figura, ugyanakkor mulatságos is, és szerintem ő is mulatságosnak tartja önmagát, valamint okosnak és jóképűnek is."

„Tudtam, hogy ez olyasmi, amiből Stanley mulatságos dolgot fog kihozni – mondja Singer. – Hosszú hajat kell viselnie, ronda fogakat, egy fekete öltözéket, és hagytuk, hogy olyan sötét lelkű talpnyaló legyen, amilyet csak akar.”

Az óriások Gantua lakosai, ám nem önszántukból élnek ott, hanem mert száműzték őket a Földről, és a világokat összekötő átjárót lerombolták. Ennek már ezer éve, de ők még mindig dühösek miatta.

Bár a számítógépes munka alapvető volt a koncepcióhoz, Neal H. Moritz producer szerint „fontos volt, hogy ne csak CGI-óriásaink legyenek. Kellett, hogy tükröződjön a személyiségük, a gondolataik és az érzelmeik, hogy igazi karakterek legyenek az interakciók során. Ezért nagyszerű színészeket szerződtettünk ezekhez a figurákhoz is.”

Az óriások kétfejű vezérét, a bosszúra és emberhúsra vágyó Fallon tábornokot Billy Nighy alakítja. Számára újdonság volt a digitális mozgásrögzítés (motion capture).

„Realitást és hitelességet adott a figurának, ugyanakkor lehetővé tette, hogy extrém és hatalmas legyen – mondja. – Nehéz a színész szemszögéből elmagyarázni a mo-cap élményét, de úgy érzem, felszabadítóan hat, ezt másképp nem élheted át. Lehetővé teszi, hogy egy kicsit repülj.”

„Brian azt akarta, hogy az óriások ne csak fizikailag legyenek különbözőek mindenki mástól, hanem a hangjuk is legyen egyedülálló, egy olyan fajé, mely másoktól elkülönülve élt. Ezért javasoltam az észak-ír akcentust.”

Ehhez még kitalálta a Fallont jellemző reszelős hangot. „Ahhoz, hogy ezt elérje, reggelenként, a forgatás előtt beült a kocsijába, felhúzta az ablakot és 20 perc alatt rekedtre ordibálta magát – meséli Singer. – Aztán bejött a díszletbe az érdes hangjával, és egyszerre ott volt velünk Fallon. Amikor először hallottam, azt hittem, beteg. De elmondta, mit művelt a kocsiban, és hogy a próbán tesztelni akarja, mit szólok hozzá.”

Azt azért el kell mondanom, hogy elég sok előre kiszámítható dolog van a filmben, például a főszereplők (a parasztlegény és a hercegnő) egymásba gabalyodása, vagy a kisember hőssé válása, a kissrác apjának halála stbstb. Ezeket akár jól felhasználható kliséknek is nevezhetnénk. Ezek mondjuk nyilván annak is köszönhető, hogy egy szájról szájra terjedő mese az alapja a forgatókönyvnek. Habár az alkotók jól felturbózták, modernizálták.

A teljes egészében 3D-ben forgatott film valós helyszíneken zajló akciókat és hagyományos effektusokat vegyít számítógépekkel generált karakterekkel. Ehhez a Simul-Cam rendszer legújabb generációját alkalmazták, melyet eredetileg az Avatárhoz fejlesztettek ki, hogy valós időben egyesítsék az élőt a virtuális elemekkel, amíg a kamerák forognak.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr75785385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása