Turbó [2013] - Soha ne add fel az álmod!
2013. november 10. írta: redbandita

Turbó [2013] - Soha ne add fel az álmod!

Itt a legújabb Dreamworks animáció, ami legalább olyan jól sikerült, mint a cég legtöbb alkotása! Hála az égnek! Nagyon izgultam, mert általában, ha nagyon várok egy filmet, akkor az nem minden esettben okoz pozitív csalódást, de szerencsére ezúttal beváltotta a hozzáfűzött reményemet. Fiúk, lányok ezt érdemes megnézni! Az amerikai bemutatóhoz képest három hónapot(!) kellett várnunk a filmre, de megérte, mert egy jól sikerült alkotásról van szó. Sokan a Verdák-hoz hasonlítják, de szerintem a hasonlóság mindössze a száguldás.

Hat éven aluliak számára nem ajánlott

Turbo_online_plakat1_6.jpg@Intercom

Több cikkben olvastam, hogy a Turbó a Verdák koppintása, de ezzel én nem értek egyet. A közös pont az autóverseny, a száguldás. De már eleve a két főszereplőt se lehet összehasonlítani, hiszen Villám McQueen eleve versenyző, aki előtt fényes karrier áll, maximum annyit fejlődhet, hogy jobb "istálló" címere alatt versenyez. Jelleme magabiztos, egoista, önző, vagány. ezzel szemben Theo (akiből később lesz Turbó) egy átlagos kerti csiga nagy álmokkal, amikre vélhetően vagy racionálisan semmi esélye sem lenne, ha nem egy animációban lennénk. A kis csigát teljesen más tulajdonságok jellemzik, mint a Disney/Pixar sztárját: álmodozó, magányos, és végtelenül szerencsétlen. Egyébként, ha valakihez hasonlítanom kéne, akkor inkább mondanám, hogy korábbi Dreamworks filmek sztárjairól mintázták: Z a hangya, Oscar a Cápameséből, vagy Poo a Kung Fu Pandából. Turbónak egyébként eredetileg Ryan Reynolds kölcsönzi  a szinkronhangot.

Turbo_jelenetfoto (11).JPG@Intercom

David Soren rendező–társforgatókönyvíró szerint a Turbó műfaját tekintve a szuperhős- és autóversenyzős filmek keveréke, lényegében azonban tipikus „kisember-történet”. „A főszereplő az esélytelenek minden vonásával rendelkezik – magyarázza Soren. – Látszólag szánalmas figura, hiszen csak egy csiga, akitől nem sokat vár az ember. De ha jobban megnézzük, tökéletes karakter egy olyan sztoriban, ami egy kisember nagy győzelméről szól.

Próbálok minimális spoilerrel írni, így nagy vonalakban a történet fontosabb eseményeiről szeretnék beszélni Nektek. Adott ugye egy csiga, Theo, aki valamiféle családban (ami egyébként jó sok főből áll) éli teljesen átlagos mindennapjait. Nagyjából azzal foglalkoznak egész nap, hogy várják a paradicsomok megérését, eldobálják a túléretteket és kerülik a veszélyt, amiből egyébként meglepően sok van: madarak, gyerekek, üvegszilánkok, só.

Theo bátyja, Chet a biztonság megszállottja. teljesen és abszolút mértékben kerüli a veszélyt, elképesztően unalmas életet él. Mindaddig, amíg öccsével történik valami, ami mindkettőjük életében óriási változást hoz. A kis csiga mer nagyot álmodni, és bejön. Egy véletlen balesetnek(?) vagy a sorsnak(?) köszönhetően Theo gyorssá válik, némi extra funkcióval. Ám az új erőt nem igazán tudja karban tartani, nagy bajt okoz és ezért száműzik.

Turbo_jelenetfoto (30).JPG@Intercom

Az igazi kalandok innentől kezdődnek, Theo és Chet nagyon furcsa módon, de egy lepukkant bevásárlóközpontba kerülnek. Ahol Titi egy taco furgon egyik (kicsit gyagyás) vezetője csigaversenyeket rendez néhány kollégájával. Durva... Elámulnak amikor Theo beizzítja a motorokat és száguldozni kezd, azonnal pénzforrást látnak benne, aki majd felvirágoztatja a helyet.

Turbo_jelenetfoto (59).JPG@Intercom

Na itt most egy kis kitérő, ugyanis Theo és Chet számos más csigával küzd meg az arénában, akik már teljesen felturbózott versenycsigák. Na de kik is ők?

Turbo_jelenetfoto (70).JPG@Intercom

  • Ostor - a csapat vezére, akinek mindig van néhány epés gondolata, amit persze meg is oszt, néhol akár "keresztapás" megnyilvánulásai is vannak. Én nagyon bírtam, egyébként eredetileg Samuel L Jackon a szinkronhangja. A történet során Ostorból valamiféle mentor válik, szinte Turbó edzőjének is mondhatnánk.
  • Csigavér - ahogy a neve is mutatja nyugodt természet, semmi sem tudja felidegesíteni. Amúgy pedig rapper, így mi sem természetesebb, minthogy eredeti hangját Snoop Dogg kölcsönzi.
  • Parázs - az egyetlen lány a csapatban, de méltó ellenfele a többi csigának. A hangját Maya Rudolphtól kölcsönzi. A csigalány nyelve eléggé fel van vágva, de végül kiderül, hogy neki is érző szíve van, ami egy pasi kedvéért meg is tud dobbanni.
  • Féknyom - korábban mindig ő volt a második Ostor mögött, a béta. A győzelem, vagy inkább a száguldás kedvéért akár különböző, de nagyon veszélyes kaszkadőrmutatványokra is képes.
  • Árnyék - azt hiszi, hogy nagyon menő, hogy mindenkit át tud verni, jól tudja álcázni magát, de persze téved. Kicsit butácska, de nagyon szerethető figura.

Turbónak van egy példaképe is, természetesen egy autóversenyző, Guy, aki szinte minden évben megnyeri az Indy 500-as versenyt. Turbónak életet legnagyobb álma válik valóra, mikor Titi segítségével ő is benevezhet a versenyre, hiszen a szabályok nem tiltják, hogy egy csiga is nevezzen. Titi egyébként legalább akkora álmodozó, mint Turbó. Ezenkívül pedig közös bennük, hogy mindkettőjük van egy bátyja, aki megpróbálja visszarángatni őket a valóságba.

Turbo_jelenetfoto (43).JPG@Intercom

Titi és Turbót azonban nem lehet megállítani és miután megszerzik a nevezési díjat a kis csapat útnak indul Indianapolisba. A tagok (a versenycsigák mellett) Kim Li az idős vietnami hölgy, akinek természetesen jól fel van vágva a nyelve és elég szarkasztikus is. Foglalkozását tekintve manikűrös, és képzeljétek el, hogy a figura a hangját Ken Jeong-tól a Másnaposok sztárjától kapta. Van egy fiatalabb hölgy is a csapatban, Paz, aki autószerelő és emiatt igencsak jó választásnak tűnik eredeti hangja a Halálos iramban sztárja, michelle Rodriguez. Végül ne feledkezzünk meg bobbyról sem, aki a versenycsigák mellett mostmár Turbó házát is tunningolja.

Turbo_jelenetfoto (50).JPG@Intercom

Komolyan mondom Nektek, hogy amikor Turbó elindul a versenyen az ember úgy érzi, mintha igazi autóversenyt nézne és legalább annyira szorít is neki. Ez egyébként tudatos volt a film készítőitől

Szerettük volna minél meggyőzőbben visszaadni az Indy 500 hangulatát – magyarázza Soren –, mert a néző csak így tudja átélni, mekkora tétért küzd Turbó. Maga a történet meseszerű, ezért azt akartuk, hogy a környezetet annál pontosabb és realisztikusabb legyen. Ebben segítettek a nagy autóversenyzők, mint Dario Franchitti,Mario Andretti vagy Will Power. ”

A verseny rendezőszerve, az IRL teljes hozzáférést biztosított az alkotóknak a nagy futam helyszínéhez, a Indianapolis Motor Speedwayhez. „A tervezőink több ezer fényképet készítettek – mondja Soren –, a pálya burkolatától a boxokon át a különböző berendezésekig mindent lefotóztak és feltérképeztek, hogy az egészet hajszálpontosan tudjuk modellezni a filmben.”

Hogy még jobban átélhesse a futamok hangulatát, Soren és Stewart maga is teljes versenyöltözékbe bújt, és módosított Indy autókon végigszáguldott a pályán. „Elképesztő élmény volt – emlékezik vissza Stewart. – Majd szétvetett minket az adrenalin.”

 Összességében azt kell, hogy mondjam egy nagyon színvonalas, jópofa, kedves, vicces és tanulságos történetet kapta, nagyon jól kitalált szereplőkkel és persze egy autóverseny minden izgalmával. Csak ajánlani tudom a Turbót!

Érdemes ellátogatni a film magyar nyelvű hivatalos oldalára, ahol találtok videókat, izgalmas olvasmányokat, játékot is vagy letölthettek háttérképeket, színezőket, és Facebook oldal tuningolásához képeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr155619815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása