Cápamese - Shark Tale [2004]
2012. szeptember 11. írta: redbandita

Cápamese - Shark Tale [2004]

Egy évvel a Disney-Pixar sikerek után, a Dreamworks is úgy gondolta, hogy a víz alatti világ megérdemel egy egész estés animációs filmet, és Némó után megismerkedhettünk, Oscarral. Nem feltételezem sem egyikről, sem másikról, hogy ellopták volna egymás ötletét, vagy ihletet merítettek volna egymás terveiből, de azért mégiscsak furcsa egybeesés ez, ráadásul, magában a sztoriban is vannak bizonyos átfedések pl. Pizsi és Oscar, mindketten kis halak, de mégis nagy tetteket hajtanak végre. Az lehet, hogy mindkettőjüket más motivál, és Oscarnak inkább csak a szája nagy, de némi hasonlóságot mégis vélek felfedezni köztük. Aztán ott vannak még mindkettőben a cápák, akik megpróbálnak "jól" viselkedni, pl. nem esznek halat. Azt hiszem a Némó nyomában erőssége, Szenilla karaktere, míg a Cápamesében ugyanazt az ironikus, fekete humort lehet kedvelni, amit mondjuk a Shrek filmekben is lehet. 

Korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető

capamese.jpg

Oscar csak egy kis hal a nagy óceánban, de nagyratörő tervei vannak, méghozzá lakást akar a "helyi rózsadombon", hírnevet akar, meg persze sok pénzt és menő cuccokat. Ebből most jelenleg semmi nincs meg neki egy "lakótelepen" lakik, és egy bálnamosóban dolgozik, ahol korábban édesapja is alkalmazott volt. A főnöke, Sykes úgy véli, hogy Oscar kb. a tápláléklánc legalja, így amikor rá nyomást gyakorol, a tengerfenék Keresztapája, akkor egyértelmű, hogy Oscaron akarja leverni. De talán ne szaladjunk ennyire előre. Oscarnak nincs túl sok keresete, mégis van káros szenvedélye, méghozzá a "lovi". Főnöke által kölcsönzött pénzből fogad, de persze mindig veszít, így mostanra jelentős tartozást halmozott fel. Sykes ezt most beakarja hajtani a két zsoldosa által, de Oscar pénzhez jut. Angie, aki szintén a bálnamosóban dolgozik fülig szerelmes Oscarba, így amikor megtudja, hogy mekkora a baj, egyből a segítségére siet. Ám Oscar zsebében a "nagy lóvéval", nem bír úrrá lenni ösztönein, és ismét fogad. Ekkor ismeri meg a kissé(?) pénzéhes Lolát, akibe azonnal beleszeret.

1028shark6.jpg

Természetesen Oscar veszít, így Sykes arra kéri csatlósait, hogy távolítsák el Oscart az élők sorából. Amikor épp egy kietlen helyen ütlegelik arra jön két cápa. Az események egymást követik, félreértések és véletlen balesetek sora következtében a két "rosszfiú" azt hiszi Oscar megölt egy cápát. A hír gyorsan terjed és Oscarból pillanatok alatt lesz valaki, méghozzá a Cápaölő.

A baj mindössze annyi, hogy Oscar valójában nem ölt meg senkit, a cápa egy baleset miatt pusztult el, de Oscar kapva kap a gyors hírnéven és ekkor még egyáltalán nem törődik a következményekkel. A sors fura fintoraként a cápa öccse, Lenny összebarátkozik Oscarral és szövetséget köt vele. Lenny egyébként a már említett Keresztapa fia, akinek nem mellesleg hatalmas titka van....

SharkTaleWallpaper1024.jpg

Lenny és Oscar jó barátok lesznek, ám hamarosan a Don fülébe jut, hogy a fiát megölő hal mekkora hős lett és mindenáron bosszút akar állni fia meggyilkolóján. Oscar éli az újdonsült milliomosok életét, egy igazi playboy válik belőle, ám kisebb (?) sokkot kap, mikor megtudja, hogy ki akar elbánni vele.

Oscar kezdetben úgy van vele, hogy ha elkerüli a Don-t, akkor túl nagy baj nem érheti, ám azzal nem számol, hogy esetleg egy számára fontos személy kerülhet emiatt nagy bajba.

Összességében egy nagyon vicces és szórakoztató film, ahogy azt megszokhattuk a Dreamworks animációktól. Azt gondolom, hogy 8-99 éves korig bárkit leköthet és megnevettethet ez az animáció. Még egy tanulságot is beépítettek, méghozzá, hogy a pénz nem boldogít. Továbbá talán azt is leszűrhetjük, hogy az "amerikai álom" elérése, talán nem minden esetben boldogít, és a fontos dolgokat (amik az orrunk előtt vannak), talán nem értékeljük kellőképpen.

A filmben rengeteg nagy sláger hangzik el, de talán ez vált a legismertebbé:

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr964765448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása