Harmadik Shrek - Shrek The Third [2007] - Ha az ogre apa lesz...
2013. január 29. írta: redbandita

Harmadik Shrek - Shrek The Third [2007] - Ha az ogre apa lesz...

Valamiért megint elmaradtam egy csöppet a Dreamworks-ös projektemmel, aminek a keretein beül ugyebár megvizsgáltam a filmstúdió eddigi össze alkotását. Ez annyira nem meglepő tőlem, de a jó hír, hogy már látszik a fény az alagút végén, még néhány cikk és eljutok a még meg sem jelenő, azaz még be sem mutatott (várhatóan 2013 márciusán) Croodék-hoz. De talán még ne szaladjunk odáig, hiszen addig itt van még nekünk a zöld ogre egy újabb nagy kalandja, melyben nem kisebb dolog történik vele, mint az, hogy háromszoros apuka lesz. El tudjátok ezt képzelni? Kezdetben még Shrek sem, de aztán egyre jobban belejön a pelus cserébe, a böfiztetésbe és úgy egyáltalán az apaságba. persze mindezt a maga módján, mondjuk "ogrésan" intézi.

Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott

1729103_e06f74fda6bd2a4dc412c21f4348d968_xl.jpg

A Dreamworksnél tendencia lett, hogy a kedvenc ogrénk (mondjuk nem is túl sokat ismerünk) három évente új történetet kap. Először 2001-ben találkozhattunk vele, amikor Shrek igazából nem teljesen önzetlen szándékból megmenti a gyönyörűséges(?) Fiona hercegnőt. Itt álljunk is meg. A Dreamworks szakított minden eddig kialakult képpel, amit eddig a hercegnőkről alkottunk, leginkább a Disney mesék alapján. sőt nemcsak szakított a hagyományos ábrázolással, hanem egyenesen gúny tárgyává tette azt és a Shrekben feltűnő Hamupipőkét, Csipkerózsikát, Hófehérkét szinte idiótaként tüntették fel. Fiona sem az a tipikus hercegnő, és most nem arról a bizonyos átokról beszélek... Fiona (akinek eredeti hangja Cameron Diaz, így kinézetében leginkább őt juttatja eszünkbe) nem az a tipikus hercegnőcske: vörös hajú, gúnyos megjegyzései vannak, sokszor ironizál és ha kell akár verekszik is. Ehhez jön a már említett átok, mely szerint nappal egyik, éjjel másik... Ezen pedig azt kell érteni, hogy amint lemegy a nap, a gyönyörű Fionából, ogre válik és innentől aztán már csírájában sem hasonlít a klasszikusnak mondható hercegnőkre.

Az sem annyira tipikus, hogy a happy end sem teljesen olyan, amire számítanánk, az még OK, hogy Shrek és Fiona egymásba szeretnek, ám nem Shrekből lesz ember, hanem Fiona marad ogrebőrben. Aztán a második részben tulajdonképpen pont ebből lett a probléma, és amikor az ifjú pár elmegy Túl az óperenciánba, akkor szembesül Shrek igazán azzal, hogy miről is maradt le vagy mondott le Fiona az ő kedvéért. De azért ez mégiscsak egy gyerekeknek szóló animáció, így természetesen nem válnak el végleg Fiona és Shrek útjai és kisebb nagyobb bukkanókkal, de eljutunk a harmadik részhez, amikor is a párnak már kis gyerkőce is van, vagyis lesz...

shrek03.jpgDe a történet egy picit előbb kezdődik... Amikor Shrek feleségül vette Fionát nem olvasta el az apró betűs részt, és egyáltalán nem rakta össze a mozaikdarabkákat: mely szerint, ha a király egyszer meghal, akkor bizony ő és Fiona kerül trónra. Na ez egyáltalán nem tetszik a más körülményekhez szokott Shreknek és elhatározza, hogy kitalál valami alternatív megoldást. Szerencséjére kiderül, hogy van egy másik trónörökös is, Arthur, aki ugyan még csak tini, ráadásul eléggé lúzer is, de mégiscsak trónörökös. még akkor is, ha ő maga ezzel nincs is tisztában, pláne azzal, hogy milyen feladatokkal is jár ez a poszt... Arthur (vagy Artie) egy bentlakásos iskolában tanul, így Shreknek, Szamárnak és persze Csizmás kandúrnak fel kell kerekedni, hogy megtalálják őt... Shrek helyzete amúgy sem rózsás, hiszen ha nem találnak rá Artiera akkor mégiscsak neki kell királlyá válnia, ráadásul meghökkentő hírt kap Fionától is, mely szerint az ogre hölgy terhes... Hát van min agyalnia a jó öreg Shreknek a hosszú út alatt...

shrek05.jpgAmíg Shrek, Szamár és Kandúr úton vannak, addig Szőke megint akciózik és a gonosz boszikkal és más kitaszított népekkel együtt lázadást szervez Túl az Óperencián elfoglalására. Ami igazság szerint sikerül is neki, így Fionának és a többi hercegnőnek menekülnie kell a palotából.

shrek02.jpg

Artie mint mondtam nem az a tipikus trónörökös, sokkal inkább tekinthetjük lúzer, furcsa tininek... Kezdetben nagyon büszke arra, hogy kiderül van esély rá, hogy ő lesz a király, de aztán kezd megijedni a hatalmas felelősségtől és inába száll a bátorsága.

Vajon Shrek és barátai ráveszik a tini fiút, hogy legyen ő az új király, ráadásul szálljon szembe Szőkével és a gonosz csatlósaival? Vajon Shrek és Fiona kibékülnek? Vajon készen áll Shrek az apaságra? Vajon mi lesz Túl az Óperencián sorsa?

Ezekre mind választ kaptok, ha megnézitek a Shrek harmadik részét, ami szerintem tetszeni fog a Shrek filmek kedvelőinek, és talán mindenkinek, aki szereti az animációs filmeket. Bár poénokban már egy picit alatta marad az első két résznek és talán a sztori is egy picit keszekusza, mégiscsak jobban sikerült alkotás ez, mint a negyedik (és úgy tűnik befejező) rész, amiről már én is írtam Nektek. 2011-ben Csizmás Kandúr önálló egész estés filmet kapott, ami a hírek szerint trilógia lesz, így a jövőben várható majd egy újabb történet az amigo-ról :)

Néhány érdekesség:

  • A végső ütközet során Csizmás Kandúr testében Szamár egy „D” betűt vés Pinokkió fenekére, ami őt jelképezi (Donkey, a magyar változatban Don Szamár). Hasonlóan cselekedett Csizmás a Shrek 2-ben, mikor egy fába véste a „P” betűt (Puss in Boots, a magyar változatban Pandúr). Midkettő Zorro karakterének paródiája, akit többek között Csizmás eredeti hangadója, Antonio Banderas is eljátszott már.
  • Miután lefejeli a második falat, a királyné az „A Spoonful of Sugar” című dalt dúdolja. Julie Andrews, aki a királynét alakítja, ugyanezt a dalt énekelte a Mary Poppinsban mint a címszereplő. Mikor Fiona megkérdezi, jól van-e, a királyné a „My Favorite Things” dallamait kezdi dúdolni, amit Andrewstől korábban az A muzsika hangjában hallhattunk.
  • Mikor Hófehérke letépi ruhája ujját, látható Dopey (Kuka) feliratú tetoválása, ami a hét törpe egyikének neve.
  • Merlin, Lancelot, Arthur király (Artie) és Guinevere (Gwen) mind az Arthur-mondakörből származó alakok. Artie a filmben nem csillogó páncélban feszítő lovag, ahogy mindenki számítana rá, hanem egy úgynevezett lúzer, aki Lancelot állandó piszkálódásainak céltáblája.
  • Merlin varázslatai hasonlóak a Disney A kőbeszúrt kard című rajzfilmjében szereplőkhöz.
  • Szőke öltözőjében látható az operaház fantomjának maszkja és jelmeze.
  • A Shrek és Szőke közti végső összecsapás jelentében egy rövid dalrészlet a Queen „Bohemian Rhapsody”-jából kölcsönöz.
  • Magyarországon 2007 legsikeresebb filmjének bizonyult a Harmadik Shrek, többen váltottak rá jegyet Budapesten az első hétvégén, mint a Shrek 2-re három évvel korábban, s egyúttal a film minden idők hetedik legnagyobb nyitányát produkálta a fővárosban. Országosan fél hónap alatt félmillió nézőt gyűjtött, s végül 738 ezer látogatón zárt, 674 millió forintos bevétellel.(Forrás: Wikipedia)

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr125046246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása