Merida a bátor - Brave [2012]
2012. december 28. írta: redbandita

Merida a bátor - Brave [2012]

Idén jobbnál jobb animációs filmek kerültek a mozivászonra, amik között voltak folytatások, mint a Jégkorszak 4. vagy a Madagaszkár 3., de megismerkedhettünk egy új Disney hercegnővel, Meridával is. Már az Aranyhaj és a nagy gubanc idején látszódott, hogy a Disney is halad a korral és megszakítja azt a a hagyományt, amit a klasszikusként emlegetett hercegnők jelentettek, mint Hamupipőke, Csipkerózsika, Hófehérke, Jázmin stb. Aranyhaj már jóval talpraesettebb volt, mint elődei, akár palacsinta sütővel kellett verekedni, akár egy kocsmába betévedve. Merida még Aranyhajon is túltesz, és szinte mondhatjuk, hogy fiúsan viselkedik. De nincs is baj ezzel pont ettől válik szerethetővé, a mai tinikre emlékezteti a nézőt. Szinte természetes volt, hogy a Merida felkerül a 2012-ben megnézendő filmek listájára, legalábbis nálam. De szerintem senki se bánja meg, aki belefog! Főleg, hogy a filmet Golden Globe-ra és Oscarra is esélyesnek tartják.

1147.jpg

Hat éven aluliak számára nem ajánlott

Arról már beszámoltam egyszer, hogy Lola énekli a film végefőcímdalát, amihez klip is készült Lengyelországban. Lola elmondta, hogy nagy megtiszteltetés volt számára ez a felkérés és mindent megtette, hogy a lehető legjobban teljesítsen. Ebben a moziban a Némó nyomában, a WALL-E és a Fel! készítői egy teljesen új egészestés animációs filmmel kalauzolnak minket a csodálatos skót tájakon. Merida személyisége szerintem elég sokunkhoz áll közel, legyen az lány vagy fiú, vagy legalábbis emlékeztet tinikori viselkedésünkre. Amikor utáltuk, ha megmondják mit csináljunk, és mit ne. Utáltuk, ha olyan ruhát kellett felvenni, amit egyáltalán nem akartunk, nem szerettük, ha megmondják milyen frizura áll jól nekünk. Meridának ezeken kívül még azzal is szembe kell nézni, hogy édesanyja mielőbb férjhez akarja adni.

Brave1.jpg_rgb.jpgFórum Hungary

Szóval adva van egy hétköznapi helyzet, egy királyi skót család, és egy leendő, kikényszerített érdekházasság. De mitől válik ez egy Disney mesévé? Természetesen a csodától, és a varázslattól. Miután Merida rájön, hogy észérvekkel nem tudja meggyőzni anyját, és már a kérők is megérkeznek az udvarba, hogy összemérjék erejüket és a győztes nyerje el a hercegnő szívét, vagy kezét, akkor Merida összetalálkozik egy boszorkánnyal. Az idős nő segítséget nyújt, de nem árulja el, hogy a varázslatért cserébe Meridának nagy árat kell fizetnie.

Sub2_188497_1_b90_42pub_pub16_75_R1.CMYK.jpg_cmyk.jpg_rgb.jpgFórum Hungary

Merida csak annyit szeretne, hogy anyukája változtassa meg nézőpontját, értse meg kicsit jobban őt és semiképp se akarja akarata ellenére férjhez adni. Beadja neki a varázsszert és vár, de édesanyja csakhamar rosszul lesz, majd pedig elég durva átalakuláson megy keresztül. A királynő hatalmasat változik, de nem úgy, ahogy arra a kislány számítana és innentől kezdve felgyorsulnak az események. Meridának és a királynőnek el kell hagyniuk a várat és megtalálni a boszit, hogy visszafordítsák az átkot. De már késő...

Merida és a királynő maguk próbálnak boldogulni, de az idő vészesen fogy, ráadásul a királynak is feltűnik néhány furcsaság és kerestetni kezdi kedvenc hölgyeit. Eközben Merida édesanyja inspirálásából tart egy kis beszédet arról, hogy milyen rossza rendszer és mindenkinek magának kellene férjet/feleséget választani. Szerelemből. A fiatal kérők is egyetértenek vele, így végül az idős vezetők is beletörődnek. összefoglalva Merida tehát eléri a célját, de mi van, ha emiatt elveszti az édesanyját?!

Összességében ajánlom a filmet a mese vagy animációkedvelőknek, a Disney filmek rajongóinak, és mindenkinek, aki látni akar egy nagyon szép vidéken játszódó, izgalma, fordulatos és varázslatos történetet. Különösen ajánlanám, anya-lánya estékre, mert tanulságos.

Végül jöjjön az a kis plusz, amivel a listán lévő 12 filmet tálalni szoktam. Itt nagyjából egyértelmű volt, hogy az elmúlt évek Disney hercegnőivel kell összehasonlítanom Meridát.

Hófehérke - ő volt a legelső Disney hercegnő, még 1938-ból. Kicsit kezdetlegesnek tűnhet, így visszatekintve, hiszen igazából még orra sincs, de akkoriban óriási újdonságnak számított, és gyerek ezrei rajonganak érte még most is. Nem igazán találok hasonlóságot, Hófehérke és Merida között, maximum az állatszeretet. Bár Merida inkább csak a lovát szereti, egyébként így belegondolva szinte minden Disney hercegnő szereti az állatokat. Nem?

Snow-White.jpg

Hamupipőke - 1950-ben mutatták be a cipőjét elveszítő, de emiatt férjet fogó szőkeség történetét. Bármennyire agyalok nem igazán találok hasonlóságot közöttük, ha nagyon akarnám, akkor azt mondanám, hogy a házimunka elvégzése. Bár mig hamupipőkének mindent meg kellett csinálni a ház körül, cselédként dolgoznia, addig Meridát csak lova etetése, és lecsutakolásakor láthatjuk dolgozni.

hamupipőke.jpg

Csipkerózsika - 1959-ben mutatták be a nagyon de nagyon sokáig alvó hercegnő történetét, és itt még annyi hasonlóságot lehet találni, mint az eddigieknél. Én (már bocsánat), de Csipkerózsikát valahogy mindig olyan kis ügyetlennek, mondhatni lúzernek tartottam. Talán a varrás, ami közös a két lányban...

csipkerozsika.jpgAriel a kishableány - 1989-ben merültünk a víz alá, hogy megismerjük Atlantikát és megkedveljük Arielt. Mi a nővéremmel számtalanszor megnéztük, és nagyon imádtuk, mert annyira más volt, mint elődei. Benne már megvolt a kíváncsiság, mert ellent mondani az apjának, stbstb. Ilyen szempontból talán neki van a legtöbb hasonló tulajdonsága Meridával, és most nemcsak a vörös hajra gondolok :) Ő is, mint Merida varázslatot vet be, amiért nagy árat fizet.

Ariel-Princess2.jpg

Jázmin hercegnő - ő sem igazán hasonlított az ismert elődökre, mivel egy teljesen más kultúra hercegnője. Tulajdonságaiban azonban közel állt elődeihez, hiszen még egy ráerőltetett házasságba is majdnem belement. Kíváncsiságból sokszor vegyült el a nép között, de mindig álruhában. Meridával közös bennük, hogy egyikőjük sem szimpatizált az érdekházassággal.

mesehosok-81-149x300.jpg

Aranyhaj - ő annyiban hasonlít Meridára, hogy ő is fellázad anyja ellen, bár arról kiderül, hogy nem is a vér szerinti anyja. Mindketten harciasak és bátrak.

aranyhaj.jpg

Kíváncsian várom a jövő nemzedékek hercegnőit, hogy mit lehet még kihozni belőlük. Szerintetek?

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr444983664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása