Madagaszkár 3 - Madagascar: Europe's Most Wanted
2012. június 16. írta: redbandita

Madagaszkár 3 - Madagascar: Europe's Most Wanted

Sokadszorra írok arról, hogy mennyire félek egy egy számomra kedves film újra- vagy továbbgondolásától. Most is ez történt, mielőtt beültem volna a moziba kicsit aggódtam, hogy csalódás fog érni, de nem ez történt. Szerencsére Melman, Alex, Gloria és Marty ismét fergeteges másfél órát okozott és a film ezúttal már 3D-ben is megnézhető, amiben tényleg sokkal élvezhetőbb az egész, még a 2D-nél is sokkal jobb, higgyétek el! Megéri! Mivel a film rajta van a 2012-es filmes listámon, ezért adja magát, hogy az első két résszel hasonlítsam össze.

madagaszkar_3_pl_m.jpg_rgb.jpg

UIP Duna Film

2005-öt írtunk, amikor megismertük Alexet, a Central Park sztárját, és a barátait, Melmant, Martyt és Gloriát. A történet középpontjában a tizedik szülinapját ünneplő zebra van, azaz Marty, aki nem tudja eldönteni, hogy fehér alapon fekete vagy fordítva és különben sem tudja, hogy mi az élet értelme vagy hogy milyen lenne az élet New Yorkon kívül. Végtelenek sora folytán egészen a vadonig jutnak, konkrétan Madagaszkárig. Nem is folytatnám a sztorit, hiszen erről már Szilvásgombóc is beszámolt Nektek!

Három évvel később, a második részben a négy jóbarát és persze a pingvinek Madagaszkárról Afrikába mennek, ahol mindenki (persze a szmokingosokat kivéve) megismerkedik a gyökereivel. Sőt két főszereplő egymásba szeret és már már azt hihetnénk, hogy a kedvenceink Afrikában maradnak, de nem... Merthogy eljött 2012 nyara, amikor is a Dreamworks sztárjai Európát veszik célba.

19991337205621-mad3-017.jpg_cmyk.jpg

A pingvinek építenek egy hááát jóindulattal mondhatjuk, hogy repülőgépet, de mindenképpen valamilyen repülőalkalmatosságot és egészen Monte Carloig mennek, a majmokkal kiegészülve, hogy bevegyék a helyi kaszinókat. Alex, Melman, Gloria és Marty pedig követi őket, leginkább azzal a szándékkal, hogy valahogyan visszajussanak az otthonukba, New Yorkba. Ám nem sejtik, hogy a nyomukba szegődik egy vérszomjas nő, Dubois, aki konkrétan egyikőjük fejét akarja, és ezért bármire képes. Ezt nyugodtan érthetitek szó szerint, a nő nagyon beteg.

A barátok a pingvinek segítségével megszöknek, de Dubois és bandája szorosan a nyomukban van. A sors szerencsés vagy szerencsétlen fordulata miatt eljutnak a vasútállomásig, ahol éppen egy vándorcirkuszba ütköznek. Mi lehetne jobb megoldás néhány állatnak, hogy feltűnés mentesen New Yorkba mehessen, mint egy cirkusz. Ekkor ismerjük meg az új szereplőket a gonosz(?) Vitaliyt, a tigris, a szép Giat és Stefanot a fókát. Először nem akarják befogadni a négy jövevényt, de egy kis csellel a barátok hamarosan a fedélzeten tudhatják magukat.

MAD3_003.jpg

Majd elfelejtem, hogy nemcsak a pingvinek és Alexék vonatozzák át fél Európát, hanem Julian király, és két hű segédje is. Sőőőt Julian megismeri élete asszonyát, aki hááát finoman szólva is különbözik a makitól. Itt jegyezném meg, hogy a kis Mort végre egész sok szerephez jut, és már a szövege is jóval több, mint az első részekben.

sq1110_s36_f196_cc.jpg_cmyk.jpg

Szóval miután a pingvinek és a csimpánzok megveszik az egész cirkuszt, megindulhat az európai turné, mert ha itt sikeresnek bizonyul a társulat, akkor irány Amerika! Csak egy icipici probléma van, méghozzá az, hogy az egész banda kutyaütő (na jó ezt nem kell szó szerint érteni), de az egész produkció borzalmas. Alexnek egyértelművé válik, hogy ezzel a teljesítménnyel sosem jutnak haza, és ekkor ő veszi kezébe a dolgot...

Alex jó vezérnek bizonyul, mert mindenkinek megengedi, hogy azt próbáljon ki, amit csak akar és szép lassan az egész előadást felturbózza. Ám ekkor Dubois megint rájuk talál, így tovább kell állniuk, és így jóval előbb sor kerül a műsor premierjére. De még így is jól sül el a dolog, elképesztően látványosra sikerült ez a rész, sokadszorra is le a kalappal a Dreamworks alkotói előtt!

A sztori végét nem mesélem el, mert lesz izgalom bőven, annyit elárulok, hogy nyilván happy end-re kell készülni, hiszen mégiscsak egy animációs filmről beszélünk.

Ez most egy olyan film, amit bátran merek ajánlani mindenkinek, nekem nagyon tetszett! És itt most ki kell emelnem a 3D-t is, mert szerintem tényleg megéri egy picivel többet költeni és 3Dben megnézni a Madagaszkárt. Egyébként néhány országban már megvolt a premier és óriási siker, így rögtön felröppent a hír egy esetleges folytatásról. Ezt eddig nem cáfolták, de nem is támasztották alá, így kíváncsian várom, mi lesz. A Facebook oldalunkra egyébként felkerült néhány fotó a premierről, sőt Cannes-ban is bemutatkozott már a film.

Korhatár besorolás: 6 éven aluliak számára megtekintés nem ajánlott!

És akkor most jöjjön egy kis nosztalgia az előző részekből:

Madagaszkár [2005]

Nagyon nem akarom bő lére engedni a dolgot, hiszen már a cikk elején is nosztalgiáztam egy kicsit, és mint mondtam Szilvásgombóc anno kielemezte a filmet. Ezért ez most inkább csak egy kis ízelítő lesz. Mint mondtam 2005-ben készítette el a Dreamworks a Madagaszkár, ami legalább akkora siker lett, mint a Shrek vagy a még korábbi Szilaj, vagy Z a hangya. Nagyjából ugyanaz volt a siker kulcsa is, szerethető figurák, és akár felnőtteknek is szóló poénok.

Megismertük a Central Park lakóit, köztük Alexet, az oroszlánt, aki sztárnak számít a "szakmában", valamint a kissé(,) hipochonder zsiráfot, Melmant, a mindenkivel törődő, kissé teltkarcsú, vizilólányt, Gloriát, valamint Marty a kissé flúgos, és egy kicsit filozofikus, zebrát Martyt. utóbbinak éppen most van a szülinapja, és talán emiatt is "világosodik meg", már nem éri be az állatkerti, nagyvárosi életformával, valami másra vágyik, de pontosan ő sem tudja, hogy mire.

Itt jönnek képbe a pingvinek, akik éppen szökést terveznek, megjegyzem, nekem személy szerint ők a kedvenceim, imádom őket. Ezzel nemcsak én vagyok így, mert annyira sikeresek lettek, hogy önálló sorozatot kaptak, ami már több évadot is megélt.

Némi szerencsétlenkedés, kalamajka után a négy jóbarát, a vadonban találja magát, méghozzá Madagaszkáron, ahol nincs állatkert, nincsenek emberek, sőőőt húst sem szállítanak "házhoz". Nincs itt más csak egy csomó maki, akiknek a királya a szintén flúgos, Julian és egy csomó fossza. A király rájön, hogy akár még kapóra is jöhetne neki a négy idegen, csak azzal nem számol, hogy egyiküknek elszakad a húr és barátság ide vagy oda, de rátámad a többiekre. Na nem kell megijedni, ez nem egy horrorisztikus történet, így nyilván mindenki túlvészeli a kalandot.

Madagaszkár 2 [2008]


Eltelt néhány év, megjelent a Dreamworks néhány új filmje, majd a cég úgy döntött előveszi a négy hajótöröttet és kicsit leporolja a sztori egy ütős folytatáshoz. Bejött, mert másodszorra is óriási sikert arattak, az ezúttal Afrikába kerülő állatkák. Hogy hogy kerülnek Afrikába? Hát azt hiszem nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a pingvinek hibájából.

Itt az az érdekes helyzet áll elő, hogy mindenki visszatérhet a gyökereihez és megismerkedik a fajtársaival. Sőt Alex még a szüleit is megismeri, Gloria szerelmes lesz egy fajtársába, Melman pedig háááát valakibe ő is szerelmes lesz, de ez egy elég érdekes szerelem, így Melman (ismét) elgondolkodik az öngyilkosságon. Marty eközben csak élvezi, hogy egy csomó zebra társaságában szeli a mezőket.

Én mondom nektek, legalább olyan jó, mint az első, szóval, ha még nem láttátok, mindenképp pótoljátok, főleg, hogy a harmadikban vannak bizonyos utalások erre a részre.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr414588079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása