Szlovénia – a hegyi paradicsom
2011. október 17. írta: frü

Szlovénia – a hegyi paradicsom

 Szlovénia hegyvidékei számtalan turistát vonzanak az országba Európa, és lassan a világ minden szegletéből, hiszen a természet nyújtotta látvány magával ragadó. Rendezett tájvidék, gyönyörű völgyi erdőségek, a csendes és a zaklatottan zúgó patakok százai, igazi kihívást jelentő hegycsúcsok azok, amik az extrém sportok szerelmeseitől kezdve az egyszerű pihenésre vágyókig mindenki megtalálhatja azt a programot, amit éppen neki találtak ki. 

Kis csapatunk útja Bovec felé vezetett, hiszen egyik vezetőnk már megfordult a faluban, így ismerte a járást, ami egy hegyi túrára berendezkedő csapatnak elengedhetetlenül fontos. Bovec a Júliai-Alpokban fekszik, mintegy 450 méter magasan, mindössze 1600 fős állandó lakossággal, az olasz határtól 30 km-re. A falu fő megélhetése a turizmusnak köszönhető, így nem csak kempingekkel, szállodákkal jól felszerelt, de rengeteg kis apartmant is találhatunk errefelé.

A kempingek közül találhatunk olyat, ahol a meleg vízért külön kell fizetni, illetve olyat, ahol korlátlanul használható a fürdővíz (a korlátlan alatt ne az itthoni viszonylatokat értsd, mert a meleg víz ott kincs, spórolni kell vele). Mi a Camp Vodencát választottuk, ami rendkívül rendezett, tiszta, igényes fürdőszobával, mosdóval, saját szabadtéri pubbal, illetve több helyen van lehetőség tűzrakásra a főzéshez. Utóbbihoz még egy óriási jurtát is ingyenes biztosítanak, ahol még áramellátás is van, így komplett bulikat lehet szervezni esténként. Itt átlag napi 10 euróért lehet kempingezni saját sátorral, de ha nincs sátrad, 2 euróért bérelhetsz naponta egyet, változatos méretben.

A faluból jól megközelíthető autóval a Triglavi Nemzeti Park, mely az egyik legnagyobb kihívást jelentő hegycsúcsról, a Triglavról kapta nevét, melyen még alkalmi szállást is találhatnak a megfáradt turisták, vagy azok, akik a kiszámíthatatlan időjárás miatt a csúcs közelében rekedtek. Bovec legismertebb látnivalója az Isonzó folyó, mely a Trenta-völgyből ered 1100 méter magasból, hogy aztán az Adriába torkolljon. A Soca folyó mellett ezen is rendszeresen szerveznek rafting és vadvizi evező túrákat, ami minden korosztály számára izgalmas lehet. Egy ilyen túrán vett részt a mi csapatunk is, ahol szerencsénkre egy kiváló magyar túravezetőt kaptunk, aki amellett, hogy megosztotta velünk a rafting minden csínját-bínját, de még jó néhány extra mókával is feldobta az amúgy esős, fagyos hangulatot. Többek között csúszdázhattunk az 5-10 fok körüli hőmérsékletű vízbe egy szikláról, egy speciális rafting-öltözetben, ami némiképp védelmet nyújt a jéghideg víz ellen, valamint versenyezhettünk a többi csapattal, majd óriási vizicsatával zárhattuk a programot.

Néhány kilométerrel arrébb található Kranjska Gora, a szlován-osztrák-olasz hármashatár közelében meglapuló városka, ami télen igazi síparadicsommá változik lankás, változatos terepének köszönhetően.  Ez a város is csodálatos látványt nyújt, rendezett, tiszta, rengeteg zöld növényzettel, ami általában véve a szlovéniai hegyi városok jellemzője. A Tátrához szokott lelkemnek óriási felüdülés volt a Lengyelországhoz hasonló rendet és nyugalmat megtapasztalni, ahol ráadásul senkit nem zavar az, ha az ember magyar, ami lássuk be, nem kicsit előnyös.

A túrázók hamar megtapasztalhatták, hogy bizony az Alpok csodálatos sziklái igencsak eltérnek pl. a Magas-Tátra terepétől, amire leginkább a fokozatos emelkedés, a hosszas völgyi séták jellemzőek. Az Alpokban ellenben hamar megtapasztalhatjuk az emelkedést, ugyanis sokkal nagyobb szögben kell felfelé kaptatni, így ez már a túra legelejétől kezdve jobban megviseli az embert. Ez különösen lefelé jövet nehezíti meg a közlekedést, mivel a hirtelen emelkedések és a csúszós, sziklás-köve talaj rendkívüli módon megterheli a térdet és a bokát. Éppen ezért mielőtt az ember nekifutna a nagyobb túráknak, érdemes kisebb-nagyobb bemelegítő túrákkal felkészülni. A másik meghatározó szempont az időjárás. Mivel mi sajnos egy esősebb, hűvösebb időszakot fogtunk ki, gyorsan kellett döntenünk, olykor menet közben módosítani a terveken, hiszen sok csúcs (ilyen például a Triglav is) csak megfelelő időjárási viszonyok mellett, az arra alkalmas felszerelésben (pl. via ferrata felszerelés) járható, és akkor is csak rendkívüli óvatosság mellett.

Fontos, hogy a kockázatosabb magashegyi túrákat csak azok vállalják, akik egy keményebb bemelegítő túrát követően megfelelően bírták a tempót, nem riadnak vissza a szűk, szakadékok melletti, lejtős utaktól, és mindenekelőtt jó egészségi állapotban vannak. Utóbbi azért fontos, mert az allergia vagy a kisebb szívproblémák akadályozzák a légzést, ami rosszulléthez, ájuláshoz vezethet, illetve a fájós ízületek ellehetetlenítik a helyes mozgást, ami miatt lassul az iram, a fájdalom miatti helytelen mozgástechnika pedig további komplikációkat idézhet elő. Nagyon fontos tisztában lennünk azzal, hogy ezek a túrák csapatban zajlanak, tehát nem csak magadra, de másokra is gondolnod kell. Ha nem bírsz lépést tartani a többiekkel, vagy szétszakad a csapat, vagy kénytelenek bevárni téged, ami mindenkinek kellemetlen lehet.

Szlovénia csodálatos természeti kincsekkel rendelkezik, sokkal barátságosabb árakkal, mint Olaszország vagy Franciaország, ráadásul viszonylag közel is van hozzánk. Akik ide terveznek utazni a jövőben, mindenképpen jól szervezzék meg útjukat, hiszen az állandóan változó időjárás gyakran keresztülhúzza az ember számításait, s ilyenkor jó, ha van A-B-C tervünk is. Ha ezekkel tisztában vagy, csak ajánlani tudom Szlovéniát, mert egy páratlan utazásban lehet részed. 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr843309409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása