Új My Fair Lady 2012-re
2011. augusztus 26. írta: enbee

Új My Fair Lady 2012-re

Colin Firth és Hugh Grant karrier útja már eddig is sokszor keresztezte egymást, és most úgy tűnik, hogy újabb csomópont van kialakulóban. Ezúttal nem közös film érkezésének örülhetünk, sokkal inkább A király beszéde szcenáriója ismétlődhet meg úja: a Grantnek szánt szerepet végül Firth veheti át. Szerintetek milyen Higgins professzor lenne Marc Darcy-ból?

A My Fair Lady G. B. Shaw Pygmalion című drámájának a filmes feldolgozása, de az alaptörténet Ovidius Átváltozások című művéig nyúlik vissza. E szerint a ciprusi szobrász, Pygmalion nem becsüli túl nagyra a nőket úgy általában, de miután kifarag egy csodálatos női alakot elefántcsontból, az annyira tökéletesre és gyönyörűre sikerül, hogy a férfi beleszeret. Vénusz ünnepén Pygmalion az istennőhöz imádkozik, és láss csodát, úgy tűnik, hogy a könyörgése meg is hallgattatik! A férfi hazatérvén megcsókolja a szobrot, és az mintha életre kelne az ajkai alatt. Megérinti a testét, és a kemény tapintású alkotás hús-vér nővé válik - Galatea valóban életre kel. A szobrász és a szobor összeházasodnak, és gyermekük is születik, az ismerős nevű Paphos.


Jean-Léon Gérôme: Pigmalion és Galatea

Aki látta például az 1964-es George Cukor féle MFL változatot, az könnyen felfedezheti a történetek közötti párhuzamot. Másokat is megihletett ez a különös szerelem: Mary Shelley-t (Frankenstein), Gaston Leroux-t (Az Operaház fantomja) és Oscar Wilde-ot (Dorian Gray arcképe) is, csak hogy a legismertebbeket említsem.

Na vissza az eredeti témánkhoz! A 2012-es Pygmalion nagyon ígéretesnek tűnik, és nem csak Colin Firth miatt. A rendezői széket az a John Madden foglalhatja el, aki korábban a Botrány a birodalombannal, a Szerelmes Shakespeare-rel, és a Corelli kapitány mandolinjával bizonyított. A forgatókönyv Emma Thompson lelkén szárad, akivel íróként leginkább az Értelem és érzelem, illetve Nanny McPhee kapcsán találkozhattunk. A Pygmalion női főszerepét az újabban mindent vivő Carey Mulligan nyerte el, aki játszott már Dickens és Austen darabokban, jövőre pedig nem csak Eliza Doolittle-kén fog domborítani a mozikban, hanem Daisy Buchananként (A nagy Gatsby) is.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr293182343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása