A vadászat [2012]
2013. február 12. írta: lámadémon

A vadászat [2012]

A_vadaszat_plakat.jpgFőszereplő Mads Mikkelsen, rendező Thomas Vinterberg , gyártás éve 2012, nemzetiség dán, műfaj filmdráma. Akit ez még nem győzött volna meg annak itt egy kicsit több a filmről. :)

 

 

 

 

 

 

 

 

Vertigo media

A film 2012-ben már elnyerte a legjobb forgató könyvért járó elismerést az Európai filmdíj által és Mads Mikkelsen Cannes-ban a legjobb férfi alakításért kapott díjat. Ezen kívül a nézettségi adatok tekintetében külföldön olyan filmmel veszi fel a versenyt, mint a Django elszabadulBár ezeket nem tudtam, mikor a moziba beestem, csak azt, hogy dán alkotás és ez nálam már elég garancia arra, hogy az csak jó lehet. Igaz, a történet körvonalait ismertem, tehát nem vártam vidám pillanatokat a történetbe. Ezzel azért jobb tisztában lenni, mert nagyon megforgatja az embert ez a film a saját kis világa körül, tehát nem az a típusú dráma, ami élettapasztalattal tölti el az embert, inkább az, ami által elgondolkodik és átértékeli az emberi viszonyokat.

A_vadaszat_2.jpgVertigo media

Röviden (és spoiler nélkül) a történet. Lucas magányos frissen elvált tanító, aki a helyi iskola bezárása után az óvodában vállal munkát. Csupa szeretet és félénkség jellemzi. Körülbelül az egyetlen pont, ahol érintkezik a társadalom férfi tagjaival az a vadászat, ahol régi cimborákkal borgőzös estéken kapcsolódnak ki. A zárkózott Lucas-on egyedül csak legjobb barátja Theo lát át, és érti, meg min megy keresztül. Az amúgy sem túl boldog  Lucas életét felforgatja egy gyermeki hazugság, vagyis hogy Klaraval aki Theo kislánya valami rosszat tett  Lucas. A kislány ugyan pár szót mond, de a pletyka és a feltételezés egyre nagyobb méreteket vesz, és már-már megállíthatatlanná válik. És eljutunk oda, hogy ha eddig Lucas életét üresnek érezte az még semmi ahhoz képest, ami a pletyka után következik. Erőszak, bosszú, a barátok sincsenek már ott, és már levegőt venni sem olyan egyszerű anélkül, hogy megvető pillantások vagy ökölcsapások ne érnék az embert.

A_vadaszat_10.jpgVertigo media

Egy filmben a főhőstől mindig azt várjuk, hogy megtegyen olyan dolgokat is, amiket mi nem teszünk meg. Vagy, mert félünk vagy, mert sosem adódik olyan szituáció. De mindenképp drukkolunk, hogy álljon fel!; „Mennyen már oda és borítsa fel székestül azt az idiótát!”; és a lényeg, hogy ne hagyja magát úgy elnyomni, mint ahogy az ember teszi ezt nap-mint nap az apróbb ügyeiben. De valahogy Lucas az a típusú, mint mi, aki tűri a rágalmakat és nem tud kikeveredni a rossz nyelvek, pillantások és tettek rothadó kőrkörös spiráljából. Az a jó keresztény, aki ha megütik a másik arcát is oda tartja (és nem arra az áthallásra gondolok, ami az Ádám almáiban szintén Mads Mikkelsen tett). Így mikor egy ponton védelmébe veszi saját magát és visszaüt a kegyetlen vádaknak ott a néző vele egy emberként küzd. Úgy érzi, hogy ez nem a helyes igazságszolgáltatás és nem is mossa tisztára a nevét mégis jogos és kár hogy nem tette meg előbb. A filmben már-már odáig fokozták, hogy Lucas csak tűr ás hallgat hogy én a moziban alig bírtam ülve maradni legszívesebben mint egy gyerek ugrottam volna föl és toporzékoltam volna hogy VEGYÉTEK MÁR ÉSZRE MAGATOK!!!

A_vadaszat_9.jpgVertigo media

És még egy nagy igazság rázza meg az embert mégpedig, hogy mindenki azt vallja hogy "a gyerekek ártatlanok, őszinték, és sosem hazudnak" - Pedig DE! és ha ezt megteszik egy ember életét fenekestül forgathatják fel.Itt jegyezném meg, hogy a Klara-t alakító Annika Wedderkopp zseniálisan játszik, felnőtteket megszégyenítő jelenléte van a vásznon fiatal kora ellenére.

A_vadaszat_4.jpgVertigo media

Spoiler:

A végére minden elsimul, Lucas neve tisztázódik, és azok, akik vádolták a főhőst és hátat fordítottak neki, újra megölelik és örömmel fogadják a szokásos vadászaton. De persze nem mindenki fogadta el ezt a választ, és Lucas feje fölött Damoklesz kardja folyton ott lóg, hogy akármikor lesújthat rá, a meg nem érdemelt bosszú. Mégis nekem furcsa volt, hogy a barátok mossák kezeiket és minden a régi színben akarnak látni. De hogyan tud Lucas is így viszonyulni? Hogyan nem vágja a fejükhöz a képmutatást és a keserűséget, amit érzett kirekesztettként. A filmben sok kimondatlan dolog marad a végén, de ebben az esetben én nem akarnék más befejezést.

A_vadaszat_1.jpgVertigo media

  16.png  Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott.

Bemutató: 2013. február 21.

Trailer:

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr805076896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása