Titanic 1/4 [2012]
2012. április 13. írta: enbee

Titanic 1/4 [2012]

A centenárium alkalmából a brit ITV egy négy részes mini sorozattal emlékezik meg a Titanic 1912-es katasztrófájának áldozatairól. A tengerjáró április 10-én délben futott ki Southampton kikötőjéből, négy nappal később jéghegynek ütközött, majd alig két és fél óra múlva, április 15-én 2 óra 20 perckor elsüllyedt. A Titanicon lévő 2224 emberre a mentőcsónakokban mindössze 1178 hely várt... A hivatalos adatok szerint akkor éjjel 1514-en veszítették életüket.

Manton grófja (Linus Roache) meglehetősen sznob feleségével (Geraldine Somerville) és a szüfrazsett mozgalommal már a börtönt is megjárt lányával, Georgianával (Perdita Weeks) utazik Amerikába a Titanic-on. A fedélzeten Mantonék találkoznak a többi első osztályú utassal: a filmsztár Dorothy Gibsonnal (Sophie Winkleman), Benjamin Guggenheimmel (David Eisner) és a szeretőjével (Madame Aubart - Joséphine de La Baume), a kereskedő Rushton házaspárral (Joseph - Peter Wight; Grace - Celia Imrie), az Astor házaspár (John - Miles Richardson; Madeleine - Eke Angéla), valamint a Widener házaspárral (George - Kőszegi Péter; Eleanor - Diana Kent) és a fiúkkal, Harry-vel (Noah Reid). A másod- és harmadosztályon utazókkal, és a személyzettel nem nagyon találkozunk az első részben, csak a gróf ír ügyvédje, John Batley (Toby Jones) és a felesége, Muriel (Maria Doyle Kennedy) a kivételek, és az első osztályon utazók szolgálói.

Georgiana és Harry hamar megkedvelik egymás társaságát, és ha az út zökkenőmentes lenne, akkor valószínűleg a New Yorkba történő érkezés után heteken belül leánykérésre kerülne a sor. Csak hát bekövetkezik az elkerülhetetlen: a Titanic jéghegynek ütközik. Az utasokat a fedélzetre terelik, és a nagy zűrzavarban megkezdődik a nők és a gyerekek mentőcsónakokba "pakolása". Georgianát Harry teszi be az utolsó csónakok egyikébe, de a grófnő minden áron a férje mellett akar maradni. Azt nem tudjuk meg, hogy végül beszáll-e az asszony a lánya mellé, vagy a férjével marad a fedélzeten, de az egész rész alatt ez az egyetlen olyan pillanat, amikor Louisa Manton nem teljesen ellenszenves.


A film a magyar hatóságok korhatár-besorolásán még nem esett át, ezért megtekintése 18 éven aluliak számára nem ajánlott.

A sorozat előre beharangozott célja, hogy ne csak 1-2 főszereplőt mutasson be, hanem valós és fiktív sorsokat lehetőleg a társadalmi ranglétra minél több rétegéből. Az első rész főleg az első osztályon, a Manton család körül forog, de azért bepillanthatunk a cselédjeik, Barnes (Lee Ross) és Mabel (Lyndsey Marshal), valamint a hajón szolgáló olasz gépész-felszolgáló testvérpár, Paolo (Glen Blackhall) és Mario Sandrini (Antonio Magro) életébe is. Elvileg az első három rész különböző emberek bemutatására lett kitalálva, a negyedikben pedig összefutnak a szálak, és kiderül, hogy ki menekül meg és ki nem, ezért van rá esély, hogy a fentebb említett két duó lesz a következő részek központjában. Na jó, ez persze csak találgatás a részemről, lehet, hogy a testvérek és Mantonék személyzete csak arra kell, hogy legyen valami folytonos szál, egy kapocs, de ez úgyis ki fog derülni.

A sorozat egyébként kanadai-angol-magyar koprodukció, úgyhogy a mi kezünk is benne van kicsit, ami helyenként a stáblistán is meglátszik. A forgatókönyv az íróként és színészként is sokat látott Julian Fellows keze munkája, a rendezést pedig Jon Jones követte el.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr924412101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása