Vasember 2 - Iron Man 2 [2010]
2019. január 31. írta: redbandita

Vasember 2 - Iron Man 2 [2010]

Két évvel a Hihetetlen Hulk és a Vasember első debütálása után máris megkaptuk a folytatást, ami legalább olyan sikeres volt, mint az első. De miért is ne lett volna az, hiszen semmivel sem volt rosszabb, mint az első rész?! Tony Stark még mindig egy imádnivaló, de közben rendkívül nárcisztikus, cinikus teremtés, aki többféle démonnal is megküzd. Vannak amik belülről emésztik, és vannak amik kívülről támadják.

vasember2.jpg

A Marvel-filmek sorában ez volt a harmadik, már majdnem a bemutató hetében behozta a teljes költségvetést, végül több, mint 623 millió dollárt hozott a stúdiónak, és egy Oscar-jelölést, 2011-ben indult a Legjobb vizuális effektusok kategóriában. A második Vasember mozit is Jon Favreau rendezte, aki Happy-t, Tony majd később Pepper jobb kezét alakítja a filmben. 

Miután az első rész végén elhangzik az a bizonyos klasszikus mondat "Én vagyok Vasember", Tony Stark (Robert Downey Jr.) újra és újra páncélt ölt, és számos helyen fellép terroristák, bűnelkövetők ellen. Éppen a Stark vállalat legnagyobb rendezvényén vesz részt, a Stark Expó-n, amikor közlik vele meg kell jelennie Washingtonban, mert a kormány rá akarja tenni a kezét a vasember öltözékre, szerintük ugyanis az egy veszélyes fegyver. Az Expón ismerjük meg Tony egyik vetélytársát, Justin Hammert (Sam Rockwell), aki szintén a fegyvergyártásban érdekelt, csakhogy találmányai rendre kudarcot vallanak.

vasember2-2-2.jpg

Tony a tőle megszokott módon viselkedik a kormányzati meghallgatáson, nem áll szándékában a páncélt átadni, mivel szerint az USA neki köszönheti a békét, "sikerrel privatizálta a világbékét". Stark úgy véli, hogy a világ feltalálóinak még évtizedekre van szüksége ahhoz, hogy egy hasonló fegyvert legyártsanak. Azzal azonban nem számol, hogy egy orosz férfi, Ivan Vanko (Mickey Rourke) már elkészült a sajátjával, amihez elektromos ostorokat szerelt fegyverként.

ivan-vanko-dinner-justin-hammer.jpg

Hogy ez hogy lehetséges? Ivan apja, Anton Vanko, a Stark Industries ARC-reaktorának társalkotója volt korábban. Csakhogy Tony apja, Howard Stark (John Slattery) elküldi, mert veszélyes dolgokat akar feltalálni. A megkeseredett férfi bánatát alkoholba folytja, és gondolataival megfertőzi fiát is, aki már úgy nő fel, hogy gyűlöli a Stark családot és a bosszú élteti.

Ez a veszély kívülről fenyegeti Starkot, belülről viszont más problémával küzd, a páncélt működtető és őt életben tartó ARC-reaktor lassan meg is öli őt: a reaktort működtető palládium ugyanis halálos méreg. Tony egy itallal igyekszik stabilizálni a tüneteket, ám a mérgezés egyre nagyobb, és J.A.R.V.I.S.-szal semmit sem találtak az anyag pótlására. Tony mindenki elől titkolja, hogy haldoklik, de főleg Pepper (Gwyneth Paltrow) előtt, akit igazgatóvá nevez ki.

iron_man_2_hi-res_still_094_576.jpg

Pepper felvesz egy asszisztenst Tony mellé: a csinos Natalie Rushman (Scarlett Johansson) jól titkolja, hogy van egy másik énje is, ő a S.H.I.E.L.D egyik kémje. Natasha Romanoff igazából Nick Fury kérésére figyeli meg a Vasembert. Őket már megismertük korábban, az első rész utáni kisfilmben, ahol már felmerül a Bosszúállók csapatának összetoborzása. De hivatalosan ez volt a Fekete Özvegy első debütálása a Marvel-filmekben.

Tony nagyon nehezen birkózik meg a közelgő halál gondolatával, őrültségeket tesz, bulizik, iszik... Ekkor lép közbe barátja, James Rhodes (Don Cheadle) és elkobozza az egyik páncélt, sőt a hadsereg, valamint Hammer kezébe adja. Jót akar, de nagy bajt csinál... Hammer ugyanis összejátszik Vankoval, és egy egészen új találmány készül el a közös munka fényében. 

iron05.jpg

A Nick Fury (Samuel L. Jackson) ajánlatot tesz Tonynak, segítenek egy olyan új elem feltalálásban, ami megmentheti az életét. Fury ekkor meséli el, hogy Tony apja a S.H.I.E.L.D egyik alapító tagja volt, és már akkor dolgozni kezdtek az ARC reaktoron, csakhogy még nem voltak meg bizonyos technológiai fejlesztések, Howard Stark abban bízott, hogy a fia fogja tökéletesíteni a találmányt. Fury bezárva tartja Tonyt, hogy nyugodtan dolgozhasson, Coulson ügynök (Clarck Gregg) felügyeli. Csakhogy mikor a férfi egy titkos küldetés (Thor pörölyének megtalálása) más helyre szólítja, Tony lelép. 

header-im2_vek4.png

Tony Stark az apja videóüzenet, az expó tervrajzai és Jarvis segítségével felfedez egy olyan új anyagot, ami az életét mentheti meg. Eközben azonban Ivan a saját találmányán dolgozik, amivel rengeteg embert, köztük Peppert is veszélybe sodorja.

Vajon a Vasember képes lesz egyedül megmenteni a világot? Újra? Nem! De akad segítsége és végül a szerelem is rátalál... A film vége felé megint feltűnik Fury igazgató és közli Tonyval, hogy viselkedése miatt nem lehet belőle Bosszúálló, maximum tanácsadóként segítheti a munkát.

iron06.jpg

3229180.jpgÉrdekességek

  • A kisfilmben az Új-Mexikóba küldött Coulson egy kráter közelében áll meg autójával. A krátert figyelve a telefonjáért nyúl, amin azt mondja valakinek - vélhetően Furynak - hogy „Megtaláltuk”. A kráter közepén a Mjönir, Thor pörölye található.
  • Howard Stark szerepére Tim Robbins is jelölt volt.
  • Justin Hammer szerepére Al Pacino is jelölt volt.
  • Natasha Romanoff szerepére Gemma Arterton, Jessica Biel, Jessica Alba, Natalie Portman, és Angelina Jolie is jelölt volt.
  • Jon Favreau nem volt maradéktalanul elégedett a Marvel állandó beavatkozásai miatt, ezért nem vállalta a harmadik részt.
  • Whiplash meghatározó jegyeinek nagy részét maga Rourke javasolta a készítőknek. Ő akarta bevonni az orosz nyelv ily mértékű használatát, valamint ő ragaszkodott a karakter tetoválásaihoz, az aranyfoghoz és még a papagájhoz is. Valójában a madarat és az aranyfogat saját zsebből finanszírozta.
  • Robert Downey Jr. húsz kilónyi izomzatot szedett fel a forgatás kezdetére. Heti ötször edzett és különböző harcművészetekbe is belekóstolt. Scarlett Johansson hat héten át edzett a forgatás kezdete előtt, ráadásul a film felvételeinek hat hónapján keresztül is rendszeresen látogatta a termeket.
  • Egy belső konfliktus következtében Don Cheadle váltotta Terrence Howardot Rhodey szerepében.
  • Justin Hammer gyára valójában Elon Musk SpaceX létesítménye Kaliforniában. A háttérben látható emberek nem statiszták, hanem tényleges alkalmazottak, pedig a jelenetet éjszaka vették fel. 
  • Mickey Rourke majdnem visszalépett a filmtől, amikor megtudta, hogy a Marvel "mindössze" 250 ezer dollárt fizetne neki, úgyhogy végül megemelték az összeget.
  • Peter Parker volt az a kisgyerek, aki Vasember sisakkal a fején szembenézett egy Justin Hammer által gyártott drabális robottal, majd Tony Stark menti meg őt a veszélytől. "Ez nagyon király. Imádom az elképzelést, hogy Peter Parker a kezdetektől fogva az univerzum része" - nyilatkozta Tom Holland, Peter Parker megformálója.

vasember_1_2_screenshot_20170627102123_1_original_560x313_cover_1.jpg

Az érdekességek forrása: marvelmagyarorszag.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr2414600196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása