A hihetetlen Hulk [2008]
2018. november 04. írta: redbandita

A hihetetlen Hulk [2008]

Ez a film több szempontból is kilóg a sorból, de talán ez a leginkább képregényes. Ma már egy kicsit retrónak tűnhet, képileg, vágásilag, sminkben, jelmezekben sem hozza azt amit mostanra a Marvel-filmek hoznak. De nincs is ezzel baj, csak ez ne okozzon csalódást senki. Azt is érdemes tudni, hogy Edward Norton közelstávol nem lubickol olyan módon a szerepben, mint Robert Downey Jr. Vasemberében... Talán nem is ő volt a legjobb választás, számomra Ruffallo sokall hitelesebb Bruce Banner és a nagy zöld "szörny" bőrében is.

covers_55218.jpg

Ez a Hulk-film nem egyenlő az Ang Lee által jegyezett 2003-as verzióval, azt valahogy nem is tekintik a Marvel-univerzum részének, mert a legtöbbek szerint az a 2008-as Vasemberrel kezdődött. Ang Lee teljesen máshogyan nyúlt a történethez, mint Louis Leterrier. Nem csak a rendezői székbe került más, Hulkot is lecserélték, hiszen a Bosszúállókban már nem Edward Norton, hanem Mark Ruffalo alakítja a nagy zöld embert. 2014-ben Norton úgy nyilatkozott, hogy nem akart beragadni egy karakter bőrébe, változatosságot akart a karrierjében, emiatt hagyta ott a Marvel-filmek világát.

Edward Norton szándékosan nem akart egyetlen olyan jelenetet sem, ami hasonlított vagy utalt volna a korábbi Hulk filmhez, emiatt ő maga is segített a forgatókönyv megírásába, sőt a forgatás alatt is többször átírták azt. Norton és Leterrier egy sokkal hosszabb filmet akart készíteni, de ezt a stúdió nem engedte, így az eredettörténetből sok minden kimaradt. A filmhez leforgattak egy alternatív nyitójelenetet is. Ebben Banner egy havas helyre megy, kezében egy pisztollyal, vélhetően öngyilkos akar lenni - ám mielőtt megpróbálná átváltozik Hulk-ká és szétzúzza maga körül a jeget. A zúzás következtében látható lesz egy pillanatig egy jégdarab, amiben nem más, mint a jéggé fagyott Amerika Kapitány van.

img.jpg

Nortonék azt szerették volna, ha nem egy "mentsük meg a világot" film készül, hanem egy nagyon érdekes karakter bontakozik ki a filmvásznon. Ebből valamennyi meg is valósul, hiszen bepillantást kapunk abba az időbe, mikor Banner még nem volt Hulk, megismerjük egykori szerelmét, akit Liv Tyler alakít. Ő később többször is életveszélybe kerül a zöld szörny miatt, amit édesapja, Ross tábornok elég nehezen visel. Később pedig bosszút esküszik a férfi ellen, no nem a lánya iránti szeretete miatt, sokkal inkább azért, mert tervei vannak vele.

ahihetetlenhulk_2.jpg

A tábornokot segíti a Tim Roth által játszott Emil Blonsky, aki már katonaként is veszélyes, ám egy kísérlet eredményeképpen átalakul Förtelemmé, aki a képregényekben az egyik legnagyobb ellensége Hulknak. Nyilván itt is össze kell mérniük az erejüket, és a film pont emiatt vérzik el az utolsó fél órában. Ross tábornok egyébként később is visszatér, nevezetesen az Amerika Kapitány Polgárháborúban.

incredible-hulk-08_03.jpg

Norton és Roth a motion capture technikájával segítették Hulk és Förtelem megjelenítését a vásznon; ütközetüket 37 digitális kamerával rögzítették egy stúdióban. 

hulk1_l.jpg

A hihetetlen Hulkot a kritikusok nagyobb része meggyőzőnek találta. Az észak-amerikai újságírók véleményeit tömörítő Rotten Tomatoes weboldalon a több mint 200 visszajelzés kétharmada árulkodik pozitív álláspontról.

2008 július közepéig A hihetetlen Hulk világszerte 262,4 millió dollárt keresett.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr8314341927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása