A Vasember [2008]
2018. október 30. írta: redbandita

A Vasember [2008]

Ez volt az a mozi, amivel elkezdődött valami új és számomra fantasztikus dolog. Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én 10 év után sem untam meg a Marvel-filmeket, ugyanolyan lelkesedéssel várom, mint az első mozikat. Hamarosan mozikba kerül a Marvel-kapitány, 2019 tavaszán pedig megtudjuk hogyan végződik a Bosszúállók története.

covers_11952.jpg

2008 volt az az év amikor Robert Downey Jr. először húzta magára a Vasember álarcot. Azóta három külön filmben bújt az egyre modernebb páncélokba, és oszlopos tagja az egész franchise-nak, így eddig minden Bosszúállók moziban szerepet kapott, valamint felkarolta az eddigi legmókásabb Pókember figurát is. Régóta megy a találgatás arról hányszor játszhatja még hitelesen a szerepet, én reménykedem, hogy minél többször.

Tony Stark (Robert Downey Jr.) egy igazi Playboy: milliárdos, jóképű, charme-os, humoros és nem mellesleg hatalmas koponya. Feltalálói vénáját édesapjától örökölte, akivel nem volt túl jó a viszonya, de végül mégis egy nagyon fontos dolog köti össze őket. 

stark.jpeg

A Stark Industry éppen új fegyverét akarja bemutatni, emiatt Tony Afganisztánba utazik, csakhogy itt életveszélybe kerül, sőt sokan úgy gondolják életét is veszti a sivatagban. Pedig nem. Egy barlangban tér magához, egy különös szerkezettel a mellkasában, ami minden furcsasága ellenére életben tartja a milliomost. A terroristáktól azt a feladatot kapja, hogy találjon fel egy általuk kitalált dolgot. Ám Tony erre nem hajlandó és a barlangban megismert segítőjével karöltve megalkotja a Vasember első prototípusát.

ironman_86.jpg

Miután Stark megmenekül és hazaviszik sajtótájékoztatón jelenti be, hogy a vállalat leáll a fegyvergyártással. Emiatt az igazgató(Jeff Bridges) nem túl lelkes, és megpróbálja jobb belátásra bírni Tonyt, de az hajthatatlan, mert nem akarja, hogy a cég fegyverei a terroristákat segíti. Elvonul a nyilvánosság elől és tökéletesíti a páncélöltözet megjelenését és képessé teszi a repülésre is. Egy sokkalta erősebb és megbízhatóbb reaktort épít, ami egyszerre látja el pacemakerét és a páncélt. Csakhogy azzal nem számol, hogy Obadiah Stane a háta mögött folytatja a fegyverek eladását. Tony a páncélt magára öltve Afganisztába megy, megmenteni a lakosokat, ám ezzel magára vonja az amerikai hadsereg és a média figyelmét is. 

153921_1.jpg

Jim Rhodes, Tony barátja és a Légierő kapitánya sejteni kezdi, hogy Tony a rejtélyes segítő. Stark közvetlen segítője, Pepper Potts, akit Gwyneth Paltrow alakít. Őt bízza meg Tony azzal, hogy szerezzen bizonyítékokat arra vonatkozóan ki árulta el. Csakhogy ezzel hatalmas bajba sodorja a nőt, akinek nagy szerencséje, hogy egy furcsa öltönyös fickó, Phil Coulson (Clarck Gregg) a segítségére siet. Coulson ügynök később főszerepet kapott a S.H.I.E.L.D ügynökei sorozatban és több Marvel-filmben is feltűnik. 

Amikor Tony rájön ki az áruló, össze kell mérnie az erejét a szintén páncélt öltő Obadiah-val. Kettőjük harca igencsak látványos, és persze végül a jó győzedelmeskedik.

iron_man_movie_6.jpg

A Vasember volt az első olyan Marvel-film ahol hatalmas jelentőséget kapott a stáblista végén látható jelenet, hisze ebben feltűnik egy titokzatos figura, Nick Fury (Samuel L. Jackson), aki már ekkor felveti Tony számára a Bosszúállók összehozását.

A rendező, Jon Favreau, aki szerepel is a filmben eredetileg nem Robert Downey Jr-nak szánta a szerepet egy újoncot akart szerződtetni, de végül nagyon jó döntés volt Downey szerepeltetése. „Robert életének legjobb és legrosszabb pillanatai a nyilvánosság előtt zajlottak,” magyarázza a rendező. „Meg kellett találnia a belső egyensúlyt, hogy leküzdje az akadályokat, amik messze túlmentek karrierjén. Ez Tony Stark maga. Robert olyan mélységet ér el, ami messze túlmutat a képregény-szereplőn, akinek zűrösek a középiskolás évei, vagy nem tud megszerezni egy nőt.” Favreau szerint Downey képes arra, hogy Starkot egy „szerethető seggfejjé” tegye.

director2.jpg

A Vasembert szinte egyöntetűen lelkesen fogadták a kritikusok. A kritika-összesítő Rotten Tomatoes weboldalon a több mint 220 újságíró 93%-a szolgált pozitív véleménnyel a filmről, azzal a végkövetkeztetéssel, hogy „Jon Favreau rendezőnek és Robert Downey Jr. főszereplőnek hála még a nem-képregény rajongók is élvezni fogják ezt az eszes, magas oktánszámú szuperhős-mozit”

A film messze félmilliárd dollár feletti összeget mutatott összesített bevétele.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr9214331867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.10.30. 19:49:59

Marvel filmek? Nekem mindig az az érzésem, hogy egy rakás beszipózott hülye gyerekek írják le a látomásaikat, melyeket filmbe öntenek.
süti beállítások módosítása