Trónok harca - Game of Thrones 5X01- 5X02
2015. május 17. írta: redbandita

Trónok harca - Game of Thrones 5X01- 5X02

Teljes elmaradásban vagyok a kedvenc sorozatommal, habár inkább írásilag, mint megnézésben. De most pótlok, így legalább újra megnéztem a részeket :) Az események ott folytatódnak (természetesen) ahol a negyedik évad abbamaradt, hiszen a befejező rész megannyi kérdést nyitva hagyott:

game-820x420.jpg

  • Mi lesz Tyrionnal?
  • Hova sodródnak a Stark gyerekek?
  • Mik a tervei Stannis Baratheonnak? Hogyan próbál a Vastrónra ülni? Mit akar a vadaktól és az Éjjeli Őrségtől?
  • Mit kezd a Sárkányok Anyja "gyermekei" nélkül?

Nem kapunk minden kérdésre választ rögtön az első epizódokban, de szépen lassan mindenki újra pályára lép, és megkezdődik a viszálykodás a trónért, ugyanis a legerősebbnek vélt Lannister kidőlt a sorból, ami vélhetően a király gyengülését jelenti.

5X01 The Wars To Come

Az epizód elején nagyon messziről indulunk, Cersei-t látjuk tinikorában, amikor egy boszorkány jóslatát hallgatja meg... Érdemes figyelni rá... Ugrunk is egy nagyot az időben, a jelenben vagyunk, éppen Tywin Lannister (Charles Dance) ravatalánál. Azt nem tudjuk meg, hogy lelkileg ez hogyan érinti Cersei-t, hiszen ő egy igazi Jégkirálynő, nem sokszor látjuk rajta érzelmeit. Egy dolgot akar: bosszút. Konkrétan Tyrion fejét. Minimum. Azt is tudja, hogy a szökésben Jaime segítette, így most rá is pipa. Hát legalább addig se látjuk őket vérfertőzni, ami azért pozitívum számunkra. Kicsit aggódtam, hogy Lannister papa ravatalánál is hasonló történik, mint a Geoffry sírjánál, de szerencsére megúsztuk...

5x01-cersei.jpg

Tyrion hosszas utazás után, Varys (Conleth Hill) segítségével végül biztonságos helyre érkezik, de nincs a top-on. Kb. csak a pia érdekli, mikor Varys arra kéri segítse megmenteni Westerost, akkor (először) hallani sem akar róla. A terv egyébként kapcsolódik egy másik kulcsszereplőhöz.

game-of-thrones-the-wars-to-come.jpg

A Falnál is zajlik az élet, Baratheon és serege segítségével - némi veszteséggel - sikerül a vadakat visszaverni, sőt a királyukat is foglyul ejtik. Stannis segítséget vár Havas Jon-tól, cserébe pedig nevet és rangot ígér. Jon egész életében Stark akart lenni, de vajon a becsületét is feláldozza ezért?

Daenerys-nek rá kell döbbennie, hogy ideje a politikával is törődni, ha fenn akarja tartani uralmát az innen onna összeverbuválódott népén. Vannak ebben segítői, de a végső döntéseket neki kell meghoznia, akkor is, ha néha ezek nehezek is. Már csak az a kérdés komolyan vehető-e a Sárkányok anyja sárkányok nélkül?

game-of-thrones-5x01-the-wars-to-come3.jpg

5X02 The House Of Black and White

Végre előkerül Ayra Stark is, aki eddig együl hánykolódott, most a kapott érmével próbál bekéredzkedni abba a bizonyos fekete-fehér házba. Nagy nehézségek árán megérkezik, de a bejutás nem egyszerű... Végül összefut egy régi ismerőssel.

imrs_php.jpg

Sansa és Lord Bailesh (Aidan Gillen) biztonságos helyre viszik Kisujj nevelt fiát, ők pedig útra kelnek, egyelőre mi még nem tudjuk, hogy pontosan hova. Útközben belebotlanak Bienne-be (Gwendoline Christie) és apródjába, akik felajánlják Sansa-nak védelmüket, de Kisujj nem kér belőle, sőt....

blackwhitethrones3.png

Cersei egyre jobban utálja a Tyrell-ek közelségét, pláne a Vastrón körül. Mikor erről panaszkodik Jaime-nek, az felajánlja, hogy lányukat visszahozza Királyvárba. Persze "fű alatt", amihez Bronn segítségét kéri.

AZ Éjjeli Őrség új parancsnokot választ, fiatal kora ellenére Havas Jon-ra esik a választás. Ebből még bonyodalmak biztos lesznek.

Oberyn herceg halálát egykori szerelme még mindig nem tudta megemészteni (megjegyzem én se), bosszút akar állni a létező összes Lannisteren. Ebben pedig Oberyn bátyjának segítségét kéri, aki hajlik is erre, de vér nélküli bosszút akar.

doran.jpg

A Khalesii megint politikai kérdésbe bonyolódik, a megoldás pedig tőle szokatlanul kegyetlen. Vajon megbocsájtja ezt neki a nép? Vigaszul visszakapja egy régi barátját.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr937466866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása