Az év legjobb magyar filmje a Szabadesés!
2015. február 07. írta: Szilvásgombóc

Az év legjobb magyar filmje a Szabadesés!

Pénteken délután (2015. január 31.) átadta a filmkritikusi díjakat a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya az elmúlt két év legjobb magyar filmalkotásainak.  A legjobb magyar filmnek járó B. Nagy László-díjat Pálfi György Szabadesés című filmje nyerte. A legjobb színésznő Molnár Piroska lett a Szabadesés és A nagy füzet című filmekben nyújtott alakításáért, a legjobb színésznek pedig Gálffi Lászlót választották az Utóéletben és Fehér istenben nyújtott teljesítményéért.

szabadeses_01.jpg

A MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya több mint ötven éve adja át díjait a legjobb magyar filmeknek, s jelenleg az egyetlen filmszakmai elismerés a magyar mozgókép számára. Mivel tavaly nem adtak át játékfilmes díjat a magyar filmkritikusok, így pénteken délután két év játékfilmes termését díjazták. Ezért is nagy megtiszteltetés, hogy a KMH Film két produkciója is részesült a legfontosabb elismerésekből. A Pusztai Ferenc producer vezette KMH Film gyártásában készült Szabadesés lett az év filmje; a legjobb színésznőnek Molnár Piroskát választották a Szabadesésben, és A nagy füzetben nyújtott teljesítményei alapján, a legjobb színész pedig Gálffi László lett  az Utóélet, és a Fehér isten című filmekben nyújtott alakításáért. A legjobb filmnek járó B. Nagy László díjat a külföldön tartózkodó Pálfi helyett Pusztai Ferenc vette át, aki megköszönte a stáb, és a színészek rendkívüli munkáját, s kollektív sikernek nevezte a Szabadesést. Molnár Piroska hangsúlyozta, hogy először nyerte el a kritikusok díját, Gálffi László pedig köszönőbeszédében elmondta, a kritikusok korábban egy másik elsőfilmes, Zsombolyai János A kenguru című filmjéért díjazták, s nagyon örül annak, hogy ismét egy elsőfilmes rendezővel, Zomborácz Virággal dolgozhatott együtt.

A Szabadesés állami támogatás nélkül, nemzetközi koprodukciós partnerek bevonásával készült. Tavaly az "A" kategóriás 49. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon példátlan sikert ért el, elnyerve a zsűri különdíját, a legjobb rendezés díját, valamint az Europa Cinemas Label díját. Azóta Chicagótól Londonig számos elismert filmfesztiválra hívták meg. A magyar mozikban szeptembertől látható, s immár itthon is több mint 10 ezer néző tekintette meg. Az Utóélet előbb a Karlovy Varyban az East of the West versenyszekció nyitófilmjeként aratott nagy sikert, majd többek között Valladolidban lett legjobb film, és az elmúlt hetekben a rangos Palm Springs Nemzetközi Filmfesztiválon is versenyzett Zomborácz alkotása. A magyar elsőfilmet eddig több mint 20 ezren látták a magyar mozikban.

utoelet_04.jpg
A mostani díjak a gyártó KMH Filmben folyó szakmai munkának is elismerése. A KMH Film korábban olyan, nemzetközileg is elismert és díjazott alkotásokat gyártott, mint Kocsis Ágnes Friss levegő és Pál Adrienn, Gigor Attila A nyomozó, és Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim című filmjei. A KMH Film fejlesztésében készül továbbá Gigor Attila és Pálfi György legújabb játékfilmterve is.

A hír és a képek forrása: Vertigo Média kft.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr67154185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása