Anyák a filmek, sorozatok világából
2014. május 03. írta: redbandita

Anyák a filmek, sorozatok világából

Gondoltam a holnapi anyák napja alakalmából összegyűjtök néhány anyafigurát, akiket sokan ismerünk/ismerhetünk különböző sorozatokból, vagy mesékből, filmekből. Mivel elég sokan vannak, gondoltam különböző csoportokba igyekszem besorolni őket. Nektek ki jut eszetekbe először? Van esetleg kedvenc vagy olyan, aki nagyon unszimpi?

A gondoskodó, hétköznapi vagy mondjuk úgy, hogy "klasszikus" anya típus

Tudjátok... az a típus, aki a klasszikus értelemben vett anyákra legjobban hasonlít, aki ágyba hozz a kakaót, ha betegek vagyunk, akire mindig lehet számítani. Akivel bármit meg lehet beszélni. Aki, ha kell elugrik akár éjszaka is érted a buli helyszínére. Aki elmegy veled ruhát választan az iskolai bál előtt, aki befonja a hajad. Aki megfőzi a kedvenc kajádat, vagy húslevest főz, ha megvagy fázva.

A Disney élőszereplős sorozatai tele vannak ilyen anyákkal, mint a Sok sikert Charlie-ban Amy Duncan, vagy a Varázslók a Waverly helyről varázsmentes hölgye, Theresa Russo. Egy nagyon régi sorozat sokszoros anyukája is eszembe jutott, emlékeztek még az Egyről a kettőre szériából Carol-ra? Vagy ott van a 1996-2007 között futó Hetedik mennyország anyukája, Annie Camden. Vagy akár a Farm, ahol élünk című sorozat Caroline Ingalls, no meg ugye a Szex és New York-ból Charlotte.

A Disney rajfilmekben meglepően kevés van belőlük, mármint anyukákból és leginkább csak az állatos mesékben vannak, de azok egyértelműen törődő anyukák, mint a Tarzant nevelő gorilla, vagy Bambi és Dumbo édesanyja vagy akár a Macskarisztokraták Hercegnője. Ha már mesék, akkor azért ne feledjük el Marge Simpsont és Lois Griffint se....

Sarah Jessica Parker is próbál klasszikus anya lenni, ám az munka mellett nagyon nem könnyű, mint az a Csak tudnám hogy csinálja című filmből is kiderült. Az Anya a pácban című vígjátékban pedig Uma Thurman próbál megbirkózni a feladattal, hogy jó anyává váljon. 

Gyermekét egyedül nevelő anya

Ilyen vagy olyan okok miatt egyedül neveli gyerkőcét: vagy elvált a férjétől, vagy egyáltalán nem is volt neki. Esetleg az is előfordulhat, hogy haláleset miatt maradt a nőre a gyereknevelés. Ezeket az anyákat is lehetne még két kategóriába sorolni az egyik, aki megpróbálja pótolni a férfit: fúr, farag barkácsol, biciklizni tanít. Ilyen pl. a Született feleségek Susan-je. A Tuti Gimi Karenje is egyedül neveli Lucas nevű fiát, sajátos körülmények között, hiszen egy olyan kisvárosban él, ahol mindenki mindenről tud, ráadásul az exe is itt lakik.

A tökéletes pasi című filmben Heather Locklear próbál boldogulni két tinédzser gyerekével, és közben próbálja megismerni álmai férfiját is. Hasonló cipőben jár Michelle Pfeiffer is a Fehér leanderben. Leginkább anyagi gondok miatt van nehéz helyzetben Julia Roberts Erin Brokovitchként.

A másik kupac lenne az a nő, aki megmarad a női mivoltánál, nem akar apává válni. Például a Két pasi meg egy kicsiben a Harper fiúk mamája, vagy Richard Castle exdíva édesanyja, aki igazából azzal sincs tisztában kitől is esett teherbe. Sofía Vergara azaz Gloria a Modern családból elvált nőként neveli szinte felnőtt gondolkodású tizenéves fiát, de második gyermekét már második férjével. Ő is megmarad nőnek, de akár a klasszikus anyatípusba is besorolható lenne. Férje halála óta a Tónok harca Lady Stark-jának is nagyjából egyedül kell nevelnie a gyerekeit, már amelyik ugye vele van, plusz sokat segít neki a legidősebb fia, Rob. Talán leginkább emiatt ő sincs rászorulva, hogy férifas feladatokat lásson el a gyerekei körül.

Vannak sorozatok, amik tipikusan az ilyen karakterekre épülnek, mint a Szívek szállodája, ahol Lorelai és Rory Gilmore hétköznapjaiba kukkanthatunk bele. A viszonylag új, Mom-ban, Anna Faris, ahol ugye érdekesség, hogy az ő édesanyja is egyedülálló anyuka, lánya pedig tinimami. Hasonló a helyzet egy 2007-es filmben, az Anya, lánya, unokája címűben, ahol Felicity Huffmann, a Született felségek Lynettje bízza rá rakoncátlan lányát a saját, szintén egyedülálló anyjára, Jane Fondára.

Az anyaoroszlán, aki gyermekéért mindenre hajlandó

Na itt egyből a Trónok harcából Cersei Lannister jutott eszembe, aki gyermekeiért tényleg mindenre hajlandó: legyen szó akár gyilkosságról, akár árulásról, zsarolásról... A másik ilyen, aki egyből beugrott, A zöld íjász Moira Queen-je, aki szó szerint tömegek életébe kerülő döntést is meghoz, ha ezzel védheti meg porontyait. A Gyilkos elmékben nem igazán jelentős még a főszereplők magánélete sem, de pl. J.J terhessége, szülése, majd néhány részben a gyermek védelme is komoly szerepet kap. A filmek világából is sok ilyen anya van, nemrégiben Charlize Theront láttam ilyen anyatigris szerepben, ahol Dakota Fanning volt a lánya, őt akarta visszakapni az emberrablóktól a Csapdában című thrillerben.

A laza anya

Egyik legjellemzőbb tagja, az Eva Longoria által alakított, Gaby a Született feleségekből, aki elég sajátos anyuka. Szerintem a sorozat kedvelői tudják mire gondolok :) Azt hiszem Így jártam anyátokkal Lily-jének kisfia számára is mókával és kalandokkal teli gyerekkora, tinikora lesz, ha a szülők élettörténetéből indulok ki. Leginkább a fogantatást illetően számít lazának a Mamma miában Meryl Streep, aki nem igazán tudja három férfi közül ki lehet lányának édesapja. Valami hasonló ok miatt jutott eszembe Stifler mamája is, az Amerikai Pitéből...

Mindig mindent jobban tudó anya

Hirtelen kettő ilyen jutott eszembe, amint leírtam a kategóriát, az egyik a Modern család Claire-je, a másik pedig a Született feleségek Bree-je azaz Marcia Cross. A gyerkőc még elég kicsi, de mégis valószínűsíthető, hogy Temperance Brennan is ebbe a kategóriába sorolható, nem?

Furcsa anyák

A furcsaság persze sokféle lehet, így ezeket nem is akarom felsorolni, inkább hozok rá néhány példát. Ott van mondjuk az egyik Agymenő édesanyja, nevezetesen Leonrad-é, Beverly Hofstadter, aki pszichiáterként folyton elemzi a családot, így persze a fiát is, amivel számtalanszor kellemetlen helyzetbe hozza.

rs_253132ebbb8d9bafd38af4.jpg

Gondolkodtam azon, hogy a Rém rendes család vörös, tupírhajú anyukáját hova sorolhatnám, de végül inkább a fura kategóriánál maradtam, mert az hogy Peggy Bundyt nem igazán érdekli mi van gyerekeivel, van e mit enniük, vagy milyen jegyeik vannak a suliban, nem feltétlenül a lazasága miatt van.

peggy-bundy.jpg

Fiús anyukák

Már olyan értelemben, hogy valamilyen elképesztően szoros, talán már már furcsa kapcsolata van a a fiával. Talán az egyik legjobb példa rá Jane Fonda, az Anyád napjában, ahol éppen fia házasságát igyekszik megakadályozni. De mondhatnám az elég új sorozat, a Miller család, Carolja.

A nevelőanyákimages_1.jpg

Ezt is lehetne még két kategóriába sorolni, a gonosz mostoháéba, és az anyát ugyan nem pótló, de szerető, gondoskodó nő kategóriájába. A gonosz mostoha talán legismertebb karaktere Hamupipőke pótmamája, aki szinte rabszolgaként, cselédként tekint a lányra.

 

 

Az Ilyen az élet című romkomban Katherine Heigl kerül anyaszerepbe, bár arra egyáltalán nem számít. Szinte ugyanilyen körülmények között lesz Kate Hudson is anyuka a Kisanyám című filmben, de mondhatnám akár Katherina Zeta Jones-t is az Ízlések és pofonokból. Julia Roberts az Édesek és mostohákban válik anyapótlóvá, de neki van némi ideje felkészülni rá, sőt a gyerekek korábbi édesanyját is jól ismeri.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr76111801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vadibandi 2014.05.05. 09:22:08

Egy emlékezetes anya a StarTrek világából:

en.memory-alpha.org/wiki/Lwaxana_Troi
süti beállítások módosítása