Hamupipőke - Cinderella [1950]
2013. április 01. írta: enbee

Hamupipőke - Cinderella [1950]

A Disney hatodik egész estés rajzfilmje kedvéért visszatért a klasszikus történetek világába, és előrukkolt egy újabb Hamupipőke értelmezéssel. Újabbal, mert hogy sok van belőle. Kifejezetten rengeteg: világ szerte több mint 400! Mindegyikről, ígérem, nem fogok beszélni :)

hamupipoke_original.jpg

Egy kis műhely titok. Amikor hozzákezdek egy poszt "megalkotásához", általában a képekkel kezdem. Megkeresem, hogy mit hova tegyek, méretre igazítom őket, hivatkozást keresek. Most is így tettem, és nincs ezen mit szépíteni, elszaladt velem a ló. Úgyhogy most egy rendhagyó bejegyzés következik, ahol a történetről nem írok semmit, hanem hagyom, hogy a képek magukért beszéljenek.

Mindenkit figyelmeztetek előre, hogy a rajzfilm cselekménye az utolsó mozzanatig ábrázolva van!

cinderella.jpg

Két Hamupipőke változatot szeretnék megemlíteni. Az egyiket (természetesen) a Grimm-testvérek jegyzik, a másik a francia Charles Perraulttól származik. A grimm változatban Hamupipőke apja egy kereskedő, aki utazásra indul, ám előtte megkérdezi a lányát és annak mostohatestvéreit, hogy mit hozzon nekik? A testvérek drága holmikat kérnek, Hamupipőke egy facsemetét. Ezt az ajándékba kapott fácskát ülteti a lány az anyja sírjára, és mikor alatta imádkozik, egy fehér madár száll oda, akinek megesik a szíve a lányon, és teljesíti az imába foglalt kéréseit. Perrault változatának eleje többnyire megegyezik a rajzfilmben látottakkal.

És jön a különbség. Mindkét mesében három napos bált tartanak, hogy menyasszonyt találjon magának a trónörökös, ám Hamupipőkét kamu munkákkal távol akarja tartani a mostoha. Persze a lány mindig eljut a palotába, és a fehér madár (Grimm), illetve egy nagynéni, aki boszorkány (Perrault) segítségével van is mit felvennie, ráadásul senki fel sem ismeri őt, így a mostoha bosszúját is elkerüli. A harmadik napon Hamupipőke elveszíti a(z üveg)cipellőjét, aminek segítségével a trónörökös megtalálja őt, majd feleségül veszi, és boldogan élnek, amíg meg nem halnak. Perrault volt annyira nagylelkű, hogy Hamupipőke esküvőjének napján a mostohatestvéreket is férjhez adta!

Na, kinek melyik verzió tetszik jobban?

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr275185021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása