A Bourne hagyaték - The Bourne Legacy [2012]
2012. szeptember 05. írta: enbee

A Bourne hagyaték - The Bourne Legacy [2012]

Tíz év telt el azóta, hogy halászok kipecázták Jason Bourne-t a Földközi-tengerből, csak hogy utána a CIA végig üldözhesse őt, és új "partnerét" Marie-t a fél világon (A Bourne rejtély). Két évvel később az ügynökség újra az elveszett gyöngyszemük nyomára bukkan, de a kiiktatására küldött szakember elvéti a célt, és Jason helyett Marie végezte holtan. Jött az újabb kergetőzés, és az újabb eltűnés (A Bourne csapda). A folytatásra 2007-ig kellett várni, ám Jason életében csak 7 hét telt el, és máris újra felbukkant. Ezúttal elég egyszerű volt a célja: minden titkot kideríteni. Ami tulajdonképpen sikerült is neki (A Bourne ultimátumban), már ami a saját ügyét illeti. A nagy képből azért még elég sok puzzle darab hiányzik.

Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott

bourne_hagyatek.jpg

Éppen csaj Jason Bourne utolsó ámokfutása után járunk, amikor is a kárelhárító gépezet máris mozgásba lendül. A művelet csúcsán egy számunka új, de az események szemszögéből nézve nagyon is régi játékos ül: Eric Byer (Edward Norton) nyugalmazott ezredes, a szupertitkos és szuperhatalmas Nemzeti Kutató-elemző Csoport igazgatója. Hogy miért "régi játékos" ő? Egyszerű a válasz: ő a kiképző programok szülőatyja. A Treadstone-é, a Blackbriaré, és A Bourne hagyatékban most megismert Outcome-é. A Végeredmény szereplőinek mondjuk ez nem feltétlenül jó hír, mivel Byer úgy dönt, a közös gyökerek miatt a programot fel kell számolni annak érdekében, hogy elkerüljék a lelepleződést. A szoftvert ugyan megtartják, hogy pár csendes év után folytathassák a szuperkémek kiképzését, de a hardvernek mennie kell. Mindenestül.

bourne_hagyatek_screen024.jpgforrás: UIP-Duna Film

Ez mit is jelent pontosan? Két fő fázisa van a munkának, amik párhuzamosan futnak. Az Outcome hat ügynökét, valamint a fejlesztésekért felelős tudósokat kell megsemmisíteni. A műveletek nem mennek zökkenőmentesen, mert mindkét csoportban vannak túlélők. Ők Aaron Cross (Jeremy Renner) és dr. Marta Shearing (Rachel Weisz).  Crossnak szó szerint a vérében van, hogy mindent túléljen, de dr. Shearing csak egy biokémikus, aki a biztonságos laborokhoz van szokva. Hogy ő továbbra is életben maradjon, ahhoz segítségre van szüksége. Ekkor bukkan fel nála Cross, és megmenti a nőt, de nem éppen önzetlenül. A doktornőtől akar gyógyszereket szerezni, amik mind mentálisan, mind fizikálisan toppon tartják. Mikor kiderül, hogy Shearingnek nincsenek pirulái, új tervel áll elő a szuperügynökünk: a doki segítségével le fog szokni. Aprócska szépséghiba, hogy ehhez a Fülöp-szigetekre kell utazniuk, a Candent vállalat gyárának helyszínére.

A trailer előtt nem véletlenül a helyszínváltásnál hagytam abba a mesélést. Sajnos a legelső dolog, ami megmaradt a hagyatékról, hogy A Bourne ultimátumban látott tangeri Nicky-Desh-rendőrök-Jason üldözést erős túlzással egy copy-paste után átültették Manilába, a szereplőket pedig megváltoztatták doktornő-szakértő-rendőrök-Aaron kvartettre, és ennyi. Nem mondom, látványos volt (akkor is, most is), és izgulós is, de ez a Bourne-os utalás kicsit erőltetettre, ötletszegényre sikeredett. E nélkül azt hiszem, sokkal könnyebben megbarátkoztam volna a Jason nélküli Bourne filmmel.

Nem mondom, a kihívás nagy volt, hiszen A Bourne ultimátumban Jason mindent kiderített, amit tudni akart, a rosszfiúkat elkapták, győzedelmeskedtek a jók. Vagy legalábbis maradjunk ennyiben. Na innen folytatni a történetet nem volt egyszerű, főleg az után, hogy 2010-ben Matt Damon és a rendező Peter Greengrass is kiszállt a projektből.

Tudjátok mit? Talán pont az mentette meg a negyedik filmet, hogy új főhőst kellett találni hozzá! Ha marad Jason, az könnyen izzadtság szagúvá tehette volna a végeredményt, hiszen szegény fickót megint vissza kellene citálni valami mondva csinált okkal, és még valami agymenést ráerőltetni, amitől úgy érezhetnénk, hogy már soha nem lesz nyugta szegénynek, és jobban járt volna, ha beletörődik a múltnélküliségébe. Most viszont itt van nekünk Aaron Cross, egy vadonatúj, de mégis ismerős szereplő, akit Jason kiképzési elveit tovább fejlesztve teremtettek meg, és most, neves elődjéhez hasonlóan, futhat az életéért. A hasonlóság nem véletlen. Nem csak arról van szó, hogy A Bourne hagyaték is Robert Ludlum elképzelései "nyomán" készült, hanem az előző három film írójának tollából született meg ez a forgatókönyv is, sőt Tony Gilroy önként jelentkezett, hogy átvenné Peter Greengrass szerepét is. Így tehát a producerek és a forgatókönyvíró maradt a régi, a rendezői székbe pedig egy olyan ember ülhetett, aki nem csak aktív résztvevője volt Jason Bourne filmvászonra vitt életének, de Aaron Crosst is ő találta ki. Van valaki a világon, aki jobban ismerné az új szuperügynököt nála?

Nálam plusz pont járt azért is, hogy sikerült a régi ismerősöket, ha csak néhány pillanatra is, de vissza hozni. Így bele botlottunk Albert Hirsch-be (Albert Finney), Pam Landybe (Joan Allen), Noah Vosenbe (David Straithairn) és Ezra Kramerbe (Scott Glenn) is. Még Jason kicsit hiányzott, de ha reálisan nézem a dolgokat, akkor úgy van rendjén, hogy ő kimaradt. Nem együtt képezték ki őket, nem együtt dolgoztak, még csak nem is ugyan ahhoz a projekthez tartoztak, így ha bármikor is egymásba botlottak volna, azt nagy valószínűség szerint egyikük nem élte volna túl. Az eszemtől tehát jár ezért egy váron veregetés, a szívem pedig csendben elmorzsol egy könnycseppet.

bourne_hagyatek_screen106.jpgforrás: UIP-Duna Film

Még a két főszereplőről szerettem volna pár szót (tényleg csak párat) írni. Jeremy Rennernek nagyon jól meg egy ez a hallgatag, magányos főhős szerep, ha eddig nem ez lett volna a skatulyája, most tutira bele pottyanna. Néha mondjuk átvillan egy-egy érzelem az arcán, főleg olyankor engedi el magát, amikor Martával van, de hát Jasonnek is ott volt Marie (meg Nicky), szóval tudjuk, milyen az, ha egy szakember nem tartja a három lépés távolságot egy nővel. Aaron egyébként lazább, mint Jason, sokkal kevésbé koncentrál rá a dolgokra, de a hatékonyságán ez mit sem változtat. Hiába, az Outcome már egy továbbfejlesztett Treadstone, na. Ez a minimum, amit elvárhattunk tőle.

És akkor a dokinő. Rachel Weisz nagyon kis aranyos, először össze van törve az ámokfutás alatt, aztán a saját házában mélypontra kerül, de a logikus énje hamar felfogja Aaron mellett, hogy mit kell csinálnia - igazi laborban érlelt, de nem túlkeményedett tudósként viselkedik. Az egyetlen bajom vele, hogy nő. Oké, értem én, hogy az így kialakult kapcsolat, vagy annak a lehetősége még ad egy kis pluszt, de nem túl nagy közhely, hogy az erős katona és a szép, védtelen nő együtt menekülnek? Ez volt Jasonnal meg Marie-val is. Aztán meg Marie halála után jött Nicky. És ez még csak egy franchise...

Azok kedvéért, akik még nem látták A Bourne hagyatékot, de érdekli őket, hogy Marta végülis Aaron Marie-ja vagy Nickyje lett, a válaszom: az utóbbi. Egyenlőre.

bourne_hagyatek_screen121.jpgforrás: UIP-Duna Film

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr694761545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása