A kiválasztott - El último justo [2007]
2012. május 15. írta: enbee

A kiválasztott - El último justo [2007]

Képzeljétek el a következőt: az ágyban cigiztek, miközben a párotok a fürdőszobában zuhanyozik, amikor két pasi berepül a szobátokba az ablakon keresztül, és dulakodás közben az egyik lelövi a másikat. Még magadhoz sem térsz, amikor a sértetlen betörő rád fogja a fegyvert, és már éppen el is sütné, amikor a sérült betörő lelövi! Csak hát pont ekkor lép ki a párotok a fürdőből, és egy eltévedt golyó telibe kapja. Egy szál fehérneműben vagy egy hotelszobában, körülötted három hulla - na ezt add be a rendőröknek!

A leadben felvázolt szituáció Teoval (Diego Martín) esett meg, és a vártaknak megfelelően Montero felügyelő (Antonio Dechent) nem is nagyon hiszi el az előadott mesét. Teo a stand-up után haza indul, de a lépcsőházban egy őrült pap elkapja, és össze-vissza hadoválni kezd valami átvágott torkú pasasról, meg hogy Teonak menekülnie kell, vagy ő lesz a következő. Főhősünk ugyan nem hisz az öregnek, de azért a bogár ott ciripel a fülében (főleg, hogy otthon Teo kutyájának valaki átvágta a nyakát...), ezért a mi kis fotóriporterünk magánnyomozásba kezd. Sikerül is kiderítenie, hogy az a bizonyos átvágott torkú pasas, akiről a pap beszélt, egészen véletlenül ugyan azon a napon, és ugyan abban a kórházban született, mint Teo. Ez indokolttá tesz egy terepszemlét.

Teo tehát megérkezik szülővárosába, ahol millió éve nem járt, és kapásból bele is botlik a Bajba Jutott Hölgybe, Miryamba (Ana Claudia Talancón). BJH flörtölget egy kicsit, meg a névjegyét is átadja Teonak, de a pasink látszólag nem nagyon izgatja fel magát ezen. A dolog persze megváltozik, miután egy nagydarab, késes pasas majd Montero felügyelő is a nyomára bukkan... Teo Miryam segítségét kéri, aki persze két kézzel kap a lehetőség után. Kiderül, hogy van egy harmadik pasi is, aki Teoval és a halott pasival egy napon született, úgyhogy figyelmeztetni akarja őt a csipet csapat, de a fickó nem vevő erre. Vesztére, mert persze őt is kinyírják, ráadásul nem sokkal a teos beszélgetés után, szóval képzelhetitek, ki válik percről percre egyre gyanúsabbá.

További megmentendő sorstársak hiányában Teo és Miryam inkább a mozgató rugót akarja kitalálni. Alakulnak is a dolgok, amíg Teo (szex után) észre nem veszi Miryam tetoválását, ami a lányt a gyilkosságokhoz közi... Miryam lenne a gyilkos? Vagy ő csak egy apróbb porszem a nagyobb gépezetben?

A filmet a plakátja alapján választottam. Gondoltam, hogy amihez ilyen beharangozó képet készítenek, az rossz nem lehet! És de... Mondjuk a plakát még mindig nagyon jó és találó, a fehér puzzle-lal, alatta a vérrel, a tőr és a töltények a tetején, plusz a belógó kéz - na szóval az majdnem tízes. Még a film alapötlete az egymással szemben lévő két táborral és a bibliai háttérrel is sokat ígér, de a ki nem használt lehetőségek, plusz a sok-sok logikai baki agyoncsapja az egészet. Nagyon hamar kiderül, hogy miért üldözik Teot, Miryam is gyanús a második jelenete óta, és igazi dráma maximum a film végén van, amikor a párocska csapdába kerül. A logikai bakikra meg csak két nagyobb példa:

  1. Miryam elmeséli, hogyan halt meg az apja, és hogy ő ezt végig nézte. Aztán meg azt mondja, hogy Teo abban a pillanatban született, amikor apa meghalt. Ha Teo 1979-ben született, és Miryam akkor az a kislány volt, akit a filmben látunk, akkor most egy negyvenes nőnek kellene lennie. Harmincnál sokkal többnek nem nagyon néz ki...
  2. Az egész 36-ok sztorit ezer évre vezeti vissza valamelyik szereplő. Aztán meg mondja, hogy már Heródes király is ezért mészároltatta le a gyerekeket.

Hogy mi volt jó a filmben? Hát... a plakát tetszett, ezt már mondtam. Ezen kívül talán annyi, hogy Teo hát nem csúnya, de ezért csak a casting részlegnek jár dicséret, meg Diego Martín szüleinek. Mindenki másnak hatalmas ejnye-bejnye ezért a filmért! Kezdve velem, amiért egyáltalán megnéztem.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr704508778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása