Koreai Filmhét az Urániában
2011. november 26. írta: enbee

Koreai Filmhét az Urániában

November 28. és december 2. között öt koreai filmet nézhettek meg az Urániában a Nemzeti Filmszínház, illetve a Dél-Koreai Köztársaság Nagykövetségének szervezésében. A vetítések ingyenesek, a helyfoglalás az érkezés sorrendjében történik. Induljatok el időben otthonról, ha nem akartok a kiszemelt film(ek)ről lemaradni!

November 28. 18:00

Öreg barátom - 워낭소리 [2008]
színes, dél-koreai dokumentumfilm, eredeti nyelven, angol felirattal, magyar szinkrontolmácsolással

Az Öreg barátom egy kisköltségvetésű, független dokumentumfilm egy idős, vidéki földműves-házaspárról és az ő hasonlóképp vén, 40 esztendős, hűségesen szolgáló ökrükről – ki gondolná, hogy ez a mozi volt az utóbbi évek legnagyobb filmszenzációja Dél-Koreában? Lee Chung-ryoul hatalmas szívvel rendelkező, humanista alkotása márpedig 2009 elején két hétig vezette az ország nézettségi ranglistáját a hollywoodi szuperprodukciók ellenében, összesen pedig 3 millióan váltottak rá jegyet. Ez az óriási siker alighanem annak köszönhető, hogy az Öreg barátom az eltűnőben lévő, hagyományos paraszti világot dokumentálja, amelynek hívószavai a derűs életszemlélet, a természettisztelet és a munkához való alázat.

November 29. 19:00

A barátom és a felesége - 나의 친구, 그의 아내 [2006]
színes, dél-koreai filmdráma, eredeti nyelven, magyar felirattal

A barátom és a felesége egy bensőséges, háromszereplős kamaradráma, amely egy családcentrikus, áldozatkész szakács, annak fodrász felesége és egy gazdag, törtető bróker egymáshoz fűződő kapcsolatát mutatja be, a téma egyszerűségéhez idomuló puritán formában. A játékidő első felében a sorkatonaság alatt örök barátságot fogadó két férfi mindennapi életéről kapunk részletes képet, egy szerencsétlen tragédia azonban derékba töri a házaspár életét, és felforgatja a triumvirátus egymáshoz fűződő kapcsolatát. Shin Dong-il direktor mindent ráhagy a három nagyszerűen teljesítő színészember dinamikájára; súlyos morális kérdésekről értekező, allegorikus története letaglózó erejű látlelet az emberi természetről.

November 30. 19:00

Ügynök a barátnőm - 7급 공무원 [2009]
színes, dél-koreai akcióvígjáték, eredeti nyelven, magyar felirattal

Soo-ji (Kim Ha-neul) harcedzett amazon a titkosszolgálat kötelékein belül, aki olyannyira profi, hogy sokáig még a barátja, Jae-joon (Kang Ji-hwan) eszén is túljár. Jae-joon azonban egy napon megelégeli a színjátékot és szakít a magát utazási ügynöknek álcázó barátnőjével. Noha egyikük sem számít rá, három esztendő elteltével ismét összehozza őket a sors, amikor Jae-joon a koreai Nemzetbiztonsági Hivatalnál kezd el dolgozni: a zöldfülű férfit és a veterán hölgyet egymás tudta nélkül osztják be ugyanarra a titkos küldetésre… Az Ügynök a barátnőm egy helyi sztárszínész-duót felvonultató, könnyed, szórakoztató mozi, amely sikerrel vegyíti a romantikát, az akciót és a humort.

December 1. 18:00

Happy End - 해피엔드 [1999]
színes, dél-koreai filmdráma, eredeti nyelven, magyar felirattal

Miután Min-gi, a teszetosza férj elveszíti az állását, munkakeresés helyett inkább otthon marad, ő viszi a háztartást, neveli a kislányát és szabadidejében romantikus regényeket olvas. Kenyérkeresővé előlépett felesége, Bo-ra egy jól menő, elit angol nyelvintézetet üzemeltet, miközben folyamatosan csalja a házastársát a nála jóval fiatalabb szeretőjével. Amikor Min-gi tudomást szerez az afférról, kíméletlen bosszút esküszik… Az elsőfilmes Jeong Ji-woo komplex jellemekkel dolgozik a nemi szerepeket kiforgató Happy Endben: nincsenek jó és rossz figurák, csak gyarló és esendő emberek. Méregerős családi drámájának tartópilléreit a kortárs dél-koreai mozi legragyogóbb színésznője (Jeon Do-yeon) és legzseniálisabb színésze (Choi Min-shik) alkotja.

December 2. 19:00

Álom - 비몽 [2008]
színes, dél-koreai filmdráma, eredeti nyelven, magyar felirattal

A dél-koreai művészfilm elsőszámú sztárrendezőjének 15. nagyjátékfilmjében Jin (Odagiri Jo) felriad egy olyan rémálomból, amelyben ő egy közlekedési balesetet okozott. Felzaklatva rögvest autóba ül és elvezet a megálmodott ütközés helyszínére, ahol kiderül, hogy valóban megtörtént az eset. Az elkövető, Ran (Lee Na-young) tagadja, hogy bármi köze lenne a balesethez, állítása szerint ugyanis ő végig aludt az otthonában. Jin rádöbben, hogy a lány alvajáróként ténylegesen véghezvisz mindent, amit ő megálmodik… A Tavasz, nyár, ősz, tél… és tavasz, a Bin-jip – Lopakodó lelkek és Az íj direktora gazdag szimbolikájú művet alkotott, amely az álom és a valóság kérdéskörét vizsgálja.

Az információk és a filmek ajánlói az Uránia Nemzeti Filmszínház hivatalos honlapjáról valóak!

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr853411927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása