Dexter második évad (Season 2)
2011. szeptember 22. írta: redbandita

Dexter második évad (Season 2)

Mivel október másodikán érkezik a sorozat hatodik (legújabb) évada a tervem az, hogy addigra írok Nektek az első öt évadról. A Dexter volt számomra az a sorozat, ami ténylegesen függőséget okozott. Nem számított, hogy már éjszaka van, vagy akár hajnal, vagy, hogy másnap be kellett menni az egyetemre vagy munka volt. Én csak néztem és néztem... Az első évadot egy elképesztően izgalmas résznél hagyták abba, így a másodikba való belekezdés törvényszerű. Legalább annyi (vagy talán több) izgalom van ebben az évadban, mint az előzőben. A tét nagy Dexter számára: az FBI a nyomában, a bizonyítékok szanaszét (szó szerint) és a titka lelepleződik...

Az első évad azzal zárul, hogy Debra Morgant (Jennifer Carpenter) elrabolja a hűtőkocsis gyilkos. Dexter (Michael C. Hall) és a rendőrség is rájön, hogy Rudy Cooper (Christian Camargo) a tettes. De az egyetlen személy, aki valójában tudja ki Rudy, az maga Dexter. Rudy ugyanis a saját bátyja, akivel évtizedekkel korábban elszakadtak egymástól, miután végignézték anyjuk halálát. Dexternek akkor szerencséje volt, mert a rendőrként dolgozó Harry Morgan (James Remar) befogadta Őt, és fiaként szerette. Harry kezdetektől fogva sejti, hogy Dexterrel nincs minden rendben. Valahogy úgy fogalmazhatnánk, hogy a gyilkolás a hobbija. Az akkor még kiskorú Dexter és Harry azt találják ki, hogy a fiúnak a rossz emberekre kell vadásznia. Persze mindezt nagyon óvatosan, hogy nehogy lebukjon.

Dexter évek óta (apja halála után is) sorra gyilkolássza a rosszfiúkat (gyilkosokat, családverőket, csalókat, szexuális bűnözőket), csupa olyan embert, akiket amúgy a bíróság felmentene, vagy el sem ítélne. Én még mindig úgy vélem, hogy minden országnak (vagy talán városnak) szüksége lenne egy ilyen Dexterre...

Szóval visszatérve a második évad történéseihez: Dexter rájön, hogy ki Rudy valójában, de sokkal jobban szereti Debrát annál, mint hogy bántsa Őt. Ezért amikor rátalál Rudyra és Debrára, döntést hoz, amelynek következményei jó sokáig kísérteni fogják. Azt hiszem részben ennek is köszönhető, hogy Dex vészesen közel kerül ahhoz, hogy lebukjon.

Dexter barátnője, Rita (Julie Benz) is gyanakszik, hogy valami nem stimmel Dexterrel. Részben saját rossz élményei, részben anyja közbenjárása miatt nem igazán bízik Dexterben. Rita volt férje, Paul ugyanis drogos, alkoholista, aki hol verte, hol erőszakolta a nőt. Egy félreértés miatt Dexter kénytelen droghasználónak vallani magát, emiatt Rita arra kéri, hogy menjen anonim drogosok közé. Itt ismeri meg Lila-t (Jaime Murray), aki a mentora lesz. A fekete hajú nőről szép lassan kiderül, hogy (finoman fogalmazva) nem százas. Mindenáron megakarja szerezni magának Dextert és ezért bármire hajlandó. Még Dexter sötét titkára is rájön. Rita az első perctől kezdve féltékeny Lila-ra, de van is miért, hiszen Lila néhány rész erejéig el is éri, amit akar.

Debra nem tudja feldolgozni a vele történteket, nem bízik senkiben, teljesen megváltozik. Férfiasabban kezd öltözni, egyfolytában edz, visszaköltözik Dexterhez és egyáltalán nem akar randizni. A munkájában is hibázik, sokszor felkapja a vizet, vagy túlreagál helyzeteket. Azt hiszem, hogy ez nagyrészt érthető is egy ilyen affér után.

Az évad fő történése, hogy búvárok hullazsákokat találnak a tenger mélyén. Igen, jól sejtitek, Dexter temetőjét találják meg és tárják fel. Mivel nagyon sok az áldozat, így az FBI nyomozói is a helyszínre sietnek és nyomozni kezdenek a média által Bay Harbor-i mészárosnak elnevezett sorozatgyilkos után. Az FBI ügynökök vezetője, Frank Lundy (Keith Caradine), aki mindkét Morgan testvérrel szimpatizál, az egyikkel igen közeli kapcsolatba is kerül.

Dexter teljesen össze van zavarodva, rettentően fél, hogy a titkára fény derül, ezért hibát hibára halmoz és sokszor egy hajszál választja el attól, hogy lebukjon. Az egyetlen, aki valóban rájön a titokra, az Doakes őrmester (Eric King), aki kezdettől fogva sejti, hogy Dexterrel valami nem frankó. Ám mivel a sorozatnak vannak további évadai is, ezért elkerülhetetlen, hogy Doakes őrmestert valaki megfékezze...

Összességében azt tudom mondani, hogy legalább olyan jó ez az évad, mint az előző volt. Dexter hihetetlen lelki fejlődésen megy keresztül, de annyira nem, hogy ettől érzelgős vagy csöpögős legyen a sorozat. Szerencsére. Némi emberi érzelem már fellelhető a személyiségében, de ettől még megmarad a hidegvérű sorozatgyilkosnak, akit kedvelünk benne.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr903245191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása