Dexter első évad [2006-]
2011. július 27. írta: redbandita

Dexter első évad [2006-]

Sokszor vallottam már színt Nektek arról, hogy én sorozatfüggő vagyok. Ez a sorozat azonban tényleg nagyfokú kötődést eredményezett nálam, olyannyira, hogy néha hajnalig is néztem, mert mindig a legizgalmasabb résznél hagyták abba. Azt azonban el kell áruljam, hogy a Dexter inkább csak erős idegzetűeknek ajánlott, mert a vér, a gyilkosság, a gyilkolás, a darabolás, a levágott testrészek látványa nem mindig biztató. De megéri, mert az egyik legizgalmasabb sorozat, amit valaha láttam! Nézzük mi történik az első évadban...

 

A Dexter című sorozat alapja Jeff Lindsay könyve, a Dexter dühödt démonai, erről már Szilvásgombóc itt beszámolt Nektek. A széria monológjai szinte teljes mértékben innen lettek átvéve, de nincs ezzel semmi baj, mert a szereplők kiválasztását nagyon jól intézték az alkotók. A főszereplő Michael C. Hall egyszerűen elképesztően ölti magára a hidegvérű sorozatgyilkos szerepét. Az arca, a mimikája, a gesztusai és a szájába adott mondatok abszolút hitelessé teszik a karakterét.

A sorozatot 2006-ban kezdték adni Amerikában, azóta 5 évad készült el, és idén októberben jön a hatodik évad, melynek trailerét már bemutattam Nektek itt. Magyarországon a Viasat 3 sugározta a Showtime sorozatát, de magyar nyelven eddig még csak négy évadot láthattunk, az ötödik évad várhatóan idén ősszel kerül a Viasat 3 műsorára.

Aki néz Gyilkos elméket, az valószínűleg úgy hiszi, hogy a sorozatgyilkosok mind rossz emberek, ami nagyrészt igaz is, de Dexter Morgan különleges. Ő megválogatja az áldozatait, akiket ő elkap, azok megérdemlik a halált. A kérdés az, hogy joga van-e eldönteni, hogy kik azok, akiket meg kell büntetni? Dexternek van valami az életében, ami nagyon fontos a számára, méghozza a kishúga, Debra. Mi van akkor, ha valaki megpróbálja elvenni tőle?

Dexter Morgan a hétköznapokban vérnyomelemzőként dolgozik a Miami rendőrségen, mondhatjuk, hogy csak hobbi szinten sorozatgyilkos. A dolgos hétköznapokon nyugodt, békés, csendes, visszahúzódó személyiség. Nem iszik, nem dohányzik, nincsenek káros szenvedélyei, legalábbis egyet, a gyilkolást leszámítva. Már gyerekkorában voltak furcsa dolgai pl. megölte a szomszéd kutyáját. A nevelőapja (mivel Dextert örökbe fogadták) Harry Morgan próbálja kitanítani arra, hogyan tudja hatékonyan kielégíteni a benne lakozó gyilkolási vágyat, az ő sugallatára lesz Dexterből rosszfiúkat lemészárló sorozatgyilkos is.

A miami rendőrség egy sorozatgyilkos után nyomoz, aki prostikat öl meg, feldarabolja őket és a vérüket eltünteti. Az eseten dolgozik Dexter húga, akinek ez lenne a nagy lehetőség átkerülni a gyilkossági csoporthoz. Debra egyre ügyesebb, bár Dexter rengeteg hasznos tippel látja el, már egyre több nyomot találnak, de ekkor Debra szerelmes lesz, ami egy kicsit elvonja a figyelmét.

Az évad folyamán egyre sötétebb dolgok derülnek ki a mi Dexterünk gyerekkoráról, neveltetéséről és hétköznapjairól. Mivel sokszor Dexter meséli el nekünk a sztorit, így egy sorozatgyilkos gondolataiba mélyedve látjuk majd a világot. Ez nagyon izgalmassá és talán (már ha ez lehetséges) még hátborzongatóbbá teszi az egészet. Hiszen tudjuk, hogy Dexter rossz dolgokat tesz, mégis hol együtt érzünk vele, hol sajnáljuk, hol kifejezetten szeretjük. Vagy legalábbis én így voltam vele...

Azt hiszem ennyit bőven elég írnom az első évadról, mert különben lespoilerezném az egészet, és akkor nem maradna meg az izgalom, ami a sorozat lényege! Inkább néhány sort írok még Nektek a főbb karakterekről:

Dexter Morgan (Michael C Hall)

A karaktere nagyon sok változáson fog keresztül menni az évadok folyamán. Bár már itt az első évadban is érezzük, hogy nem olyan hidegvérű, mint amilyennek gondolja magát. Hiszen a húgát nagyon szereti és egyre jobban kötődik a barátnőjéhez, Ritához és annak két gyerkőcéhez is.

Debra Morgan (Jennifer Carpenter)

Vele nagyon vegyes érzelmeim vannak, mert valamikor elképesztően vagány és belevaló, máskor kifejezetten idegesítő karakter. Az biztos, hogy az évadok során az ő szájából halljuk a legtöbb káromkodást. Dexterhez hasonlóan sok változáson megy keresztül, de neki oka van erre. Azt még jegyezzétek meg vele kapcsolatban, hogy sok más nőhöz hasonlóan ő is mindig a nem hozzávaló szereplőkbe szeret bele... Az viszont biztos, hogy az első részekben még kislányos Debrából az idő folyamán igazi nyomozó és igazi nő válik, de ezért több alkalommal is súlyos árat kell fizetnie!

Harry Morgan (James Remar)

Bár szerepe szerint halott, mégis szinte minden részben megjelenik, hiszen Dexter folyamatosan látja Őt és beszélget vele. Tanácsokat ad neki, vagy Dexter emlékszik vissza Harry régi gondolataira. Az az egy biztos, hogy egyre több olyan dolog derül ki Harryről, amit gyerekei soha nem akartak volna megtudni róla...

Maria LaGuerta (Lauren Vérez)

LaGuerta lesz a gyilkosságiak új hadnagya, ő is rengeteg változáson fog keresztül menni. A sorozat elején még leginkább a hírnév érdekli, a gyilkossági csoportot inkább csak egyfajta ugródeszkának kívánja használni. A későbbiekben azonban egyre jobb nyomozó válik, egyre többet megy ki ő is terepre. Nagyon kedveli Dextert, bármikor gondolkodás nélkül tűzbe tenné érte a kezét, pedig...

Angel Batista (David Zavas)

Gyilkossági nyomozó, mindig eléggé a lelkére veszi a gyilkossági ügyeket, talán Őt viseli meg leginkább a hűtőkocsis gyilkos esete is. Mindig mindenkinek próbál segíteni. A magánélete nincs kifejezetten rendben, mert elkövetett egy kis ballépést. Batista gyengéi ugyanis a nők. Nem tehet róla, imádja őket, emiatt sokszor bajba is kerül...

Vince Masuka (C. S. Lee)

Nyomelemző, akit a sors rendkívül beteges humorral áldott meg. Néha vicces, néha kifejezetten gusztustalan poénokkal bombázza kollégáit. Amerikában rengeteg relikviát (pólót, bögrét, sapkát) lehet vásárolni Masuka aranyköpéseivel. Masuka egyébként folyamatosan Debra szóbeli szexuális zaklatását követi el, ám ezt a lány nagyon jól eltudja hárítani, kifejezett szórakoztató szócsatákat vívnak ők ketten.

Rita Benett (Julie Benz)

Dexter barátnője. Debra mutatta be őket egymásnak, Debra segített Ritának és két gyerekének (Cody és Astor) amikor a férj sokadszor is megpróbálta megverni a nőt. Rita tehát sebzett, így pont megfelel Dexternek arra, hogy eljátszhassa vele a "normális" párkapcsolatot. Ám Dexter legnagyobb meglepetésére egy idő után már tényleg kötődni kezd kis családjához. Rita férje, Paul (Mark Pellegrino) egyébként többször feltűnik az első évadban, és ezáltal többször felkavarja az állóvizet, így Dexternek kell közbelépni!

Tom Matthews (Geoff Pierson)

Ő a kapitány a miami rendőrségen, Maria az ő állására pályázik leginkább, amit a férfi pontosan tud, ezért finoman szólva is többször megszorongatja a hadnagyot. Matthews Kapitánynak nagyon jó barátja volt Harry, így Dexter és Debra sorsát is nagyon szem előtt tartja, többször segít is nekik.

James Doakes (Erik King)

Az őrmester, akinek kezdettől fogva gyanús Dexter. Kifejezett rühelli, tudja, hogy a férfi titkol valamit, és ezt mindenáron be is akarja bizonyítani. Néhány utalás arra is van, hogy Maria is ő korábban szerelmi kapcsolatban álltak.

Higgyétek el, hogy ez az a sorozat, ami bárkinek függőséget tud okozni. Ha egyszer elkezded, többé nincs megállás! Hamarosan jelentkezek a második évad elemzésével!

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr643104193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása