Frászkarika - Fright Night (2011)
2011. augusztus 18. írta: Szilvásgombóc

Frászkarika - Fright Night (2011)

Horror-vígjáték. Ez a két műfaj számomra annyira távoli, valahogy nem tudtam elképzeli a kettőt együtt. Valahogy túl élesnek tűnt a kontraszt. A „nagy” horror filmek paródiáit őszintén megmondva katasztrofálisnak tartom. Szóval erős kétségekkel vártam az estét, attól tartva, hogy paródia lesz terítéken, csak szépen becsomagolták. Egyetlen reményem az volt, hogy Colin Farrell csak nem adja a nevét egy ilyen borzalomhoz…

 
Fórum Hungary
 
 
Szóval így vágtam neki a szerda estének, hogy megnézzem Tom Holland rendező-forgatókönyvíró 1985-ben készített horror-vígjátékának remakejét. Ahogy utána olvastam az alaptörténet nem változott semmit, egy kertvárosi fiú megküzd a gonosszal. Hogy máshogy is lehetne. Egy valamit eddig nem árultam el (bár biztos tudjátok), ez egy vámpíros film. Igen, az utóbbi időben nagy divatja van könyvekben és filmekben egyaránt. Kalandra fel!
 
Fórum Hungary
 
A történet színhelye Las Vegas, ahol a legtöbb ember nappal alszik és éjjel éli az életet (dolgozik), a legtöbben csak átutazóban vannak a városban. Szóval éjszakai élet és változatos "étlap". Nem is kellhet más egy vámpírnak, feltűnés nélkül jöhet-mehet éjjel és nem néznek ferdén rá, ha nappal nem merészkedik ki a házból, hiszen alszik. Mint sokan a környéken. Ezért nem tűnik fel igazán senkinek, hogy Jerry (Colin Farrell) beköltözik a környékre. Sármos, jóképű, karizmatikus, és a mosolya… na hiába, ő Colin. Vagyis akarom mondani Jerry, a vámpír. Egy valakinek tűnik fel a dolog, Charley (Anton Yelchin) legjobb barátjának Ednek (Christopher Mintz-Plasse). Charley újabban menő lett a gimiben így igyekszik távol tartani magát Edtől, aki azzal traktálja, hogy egy vámpír miatt csappant meg a környéken lakó családok száma. Igen. Ed túl sokat tud, túl hamar. Ennek ára van.
 
 
Fórum Hungary
Charley hamarosan rádöbben, hogy barátjának mégsem mentek el otthonról. Most már minden erejével azon van, hogy távol tartsa Jerryt anyjától (Toni Collette), és barátnőjétől Amytől (Imogen Poots). Ők persze nem hisznek neki. Így, mint ahogy szokott lenni más segítség után kell néznie.
 
Fórum Hungary
 
Peter Vincent (David Tennant) személyében találja meg a szó szerint nem mindennapi segítséget. Komolyan nem mindennapi a fazon, ez már a megismerkedésük pillanatában lehet tudni. Aztán persze megtörik a jég és megismerjük az igazi Petert.
 
A film végét előre lehet tudni. Így nem árulok el nagy titkot, Jerry meghal, és minden jó, ha a vége jó. De nem is ez az érdekes. Legalábbis számomra. Hanem a műfajok kombinációja. Jó. Sőt. Kérek még ilyet!! Nem nézek gyakran horrort, főleg nem moziban (picit félős vagyok, ha nem kapcsolhatok villanyt horror közben). Elárulom nem igazán volt félelmetes, talán a humor oldotta a feszültséget. Nálam bejött. Annak, aki félős ajánlom. Nem az a sikítozós fajta, és nem is túl véres. De azért olykor ugrasz egyet a székedben, de nem vészes. A kemény horror kedvelőinek ez a film talán kevés.
 
Fórum Hungary
 
A humor abszolút jól el van találva, főszerepben a jó öreg szarkazmus. Imádom. Nem túl sok, hogy elnyomja a horror jelleget. Meg van komponálva, összhangban van. Sütnek el poénokat az Alkonyat kárára, és egy csomó vicces szituáció van benne. Ami számomra abból adódott, hogy „ismerem” az alapvető vámpír tulajdonságokat. Aki látott filmeket a témában, vagy olvasott a témában az érti a helyzet komikumát, amikor a vámpír lakásában igyekszik feltűnés nélkül elbújni egy ember… hiszen a vérszívó kiszagolja, vagy épp a szívverését hallja meg. A vígjáték elemek egy része erre alapoz, abszolút nem paródia jelleggel. A poénok másik feléért, a nagy Peter Vincent a felelős. Nagyon jó, a nagy vámpírszakértő.
 
 
 
Most pedig kicsit áttérnék a vámpír vonalra. Végre nem egy Edward Cullent látok (lehet, most egyeseket megsértek), de nem tudom, mitől vannak úgy oda tőle. Egy vámpírnak legyen egyfajta hátborzongató kisugárzása. Nekem az ilyen kaliber jön be. Na igen erre lehet mondani, hogy ízlések és pofonok. És így is van. Nem mondom, hogy Edward nem nyerő, mert biztos az. De, aki nem Edward párti, annak itt van Jerry. Az is tetszik, hogy Jerryt, „rendes” vámpírfogakkal látták el. A True Bloodban látott fogpiszkáló fogakkal ellentétben... lehet azóta, hogy az első rész felét láttam megváltozott a fog kérdés. De én akkor kapcsoltam ki amikor megláttam a fogpiszkáló fogakat. Azóta nem is néztem. (Bár egyre inkább érdekel, sok jót hallottam róla) A vérszívás során való arceltorzulás, vagy inkább átalakulás egész jól el lett találva. Nekem vámpírok kapcsán nem alapkövetelmény, az ilyen mértékű torzulás. Ott szokták elrontani, hogy túlzásba viszik. Itt  épp határon belül voltak. Szerintem a legjobb megoldás a Vámpírnaplókban látható, finom átalakulás. De az egy horrorban túl gyenge lenne. Gondolom én.
 
Redbandita cikkében láthatjátok a 2011-es változat előzetesét, itt összehasonlításnak láthatjátok az eredeti filmét. Nem kell a YouTube-on sokat kutatni, hogy megnézhesd az eredeti Tom Holland féle változatot. Íme az ízelítő. Jó mulatást.
 
 

 

Az jegyért pedig köszönet neminge-nek, aki sajnos nem tudott eljönni. Köszönöm, remek volt!

  

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr983163670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása