Így neveld a sárkányodat - How To Train Your Dragon [2010]
2011. május 27. írta: redbandita

Így neveld a sárkányodat - How To Train Your Dragon [2010]

A Dreamworks és a Pixar évek óta tartó versenyében néhol az egyik, néhol a másik győzedelmeskedik. Nemcsak a nézőkért harcolnak, hanem különböző díjakért is, köztük az Oscar szobrocskáért. Idén az Oscart animációs film kategóriában a Pixar Toy Story 3-ja vitte haza, de nagyon sokan esélyesnek tartották a Dreamworks Így neveld a sárkányodat című filmjét. Nem gondolom, hogy a Toy Story alkotói olyan nyugodtan ülhettek a babérjaikon, mint Natalie Portman vagy Colin Firth, mert a verseny animációs kategóriában nagyon szoros volt. Az Így neveld a sárkányodat mind látvány világban, mind pedig történetben méltó ellenfele volt a Toy Story harmadik részének.

Nem jellemző, hogy animációs film készítésénél olyan témához nyúlnak, mint a vikingek, vagy a sárkányok. Nem igazán értem, hogy miért nem, mert nagyon érdekes az életforma, amit a vikingek éltek és a mondaviláguk is rendkívül sokrétű. Szerencsére a regényírókat foglalkoztatja a téma: Cresida Cowell igazi sikerkönyvet írt Így neveld a sárkányodat címmel. Ez alapján készült ez az animációs film, amit bátran merek ajánlani felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

A film főszereplője a viking fiú, Hablaty (eredeti hang: Jay Baruchel, szinkronhang: Hamvas Dániel), akit igazi lúzerként lehetne definiálni. Nem igazán vannak barátai, kívülálló a vikingek között, rengeteget vitázik az apjával ráadásul túl pilicka a sárkányvadászathoz. De mivel apja, Pléhpofa a törzs vezetője, ezért Hablatynak nagyon össze kéne már kapnia magát és a többi vikinghez hasonlóan küzdeni a sárkányok ellen. Hamarosan Hablaty abba a kórba lép, hogy bizonyítania kell a törzs öregjeinek, rátermettségét. Ehhez el kell először végezni egy iskolát, ahol mindenki a sárkányölés mesterségét tanulja. A sárkányoknak nagyon sok fajtája létezik és mindegyiket másképpen kell megölni. De azért ne gondoljátok, hogy ez egy agresszív, tömeggyilkolós film. Nem folyik vér, bár tény, hogy néhány sárkánynak el kell pusztulnia...

Hablaty az iskolában sem túl szimpatikus a többieknek, bár van egy lány, akivel érezzük, hogy valami még történni fog. Hablaty az edzéseken csetlik-botlik a többiek persze nevetnek rajta. Apja elutazik jónéhány vikinggel, hogy megtalálják végre, az évek óta keresett sárkányfészket. Pléhpofa (eredeti hangja: Gerard Butler,  szinkron hangja: Rosta Sándor) hisz abban, hogy ott van egy "anyasárkány"szerű lény és, ha azt el tudnák pusztítani, akkor minden sokkal jobb lenne. Hablaty apja távollétét arra használja, hogy megszökjön. Nem jut túl messzire, mert a közeli erdőben egy sárkányra bukkan, akitől halálra rémül. Hozzá kell tennem, hogy a sárkány sem kevésbé ijed meg...

A film zenéje (Jon Thor Birgisson - Sticks and Stones)

Kiderül, hogy a sárkány sérült, Hablaty megsajnálja és gyógyítani kezdi. Így tehát nem szökik meg, hanem marad, hogy gondozhassa a saját kis házi kedvencét. Egyre több időt tölt a sárkánnyal, ami által egyre többet tud meg a sárkányokról is. Emiatt egyre jobban teljesít az edzéseken és ez mindenkinek szemet szúr.

Az események felgyorsulnak: Pléhpofa hazatér, de nem járt sikerrel, nem találták meg a sárkányfészket. Hablaty és új barátja repülni tanulnak. Astrid (a lány, akiről az előbb írtam) követi Hablatyot és rájön a titkára. Hablaty és a többiek vizsgát tesznek a törzs öregei előtt. Hablaty és Astrid (eredeti hang: America Ferrera, szinkron hang: Csifó Dorina) rájönnek, hogy a sárkányok talán nem is olyan gonoszak és megtalálják a sárkányfészket is. Pléhpofa is tudomást szerez fia titkairól és nagy flottával megy az óriás méretű "anyasárkány" ellen.

Nagyon izgalmas és kalandos film, rengeteg tanulsággal és persze sok vidám és megható pillanattal. Azt hiszem, ez inkább egy felnőtteknek szóló animációs film, de szerintem a gyerekek is élvezni fogják. Azoknak, akiknek tetszett a film elárulom, hogy hamarosan érkezik a második rész is! Én már nagyon várom!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr482936391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása