Anna a Zöld Oromból 3/6 [1987]
2011. január 02. írta: enbee

Anna a Zöld Oromból 3/6 [1987]

Anne Shirley már nem az a répa fejű kislány, akivel az első részben találkoztunk. A képesítés megszerzése óta tanárként dolgozik Avonlea-ben, de ha azt hittétek, hogy a haja barnulásnak (szőkülésnek?) indulásával a képzelőereje is színét vesztette, hát tévedtetek. Sőt mi több, Anne írói babérokra is tör! Na jó, a "tör" kicsit erős kifejezés, inkább szépen lassan bandukol a célja felé.

Kanada leghíresebb írónőjévé válásának útja úgy tűnik Diana Barry-nél kezdődik. A kebelbarátnő egy kicsit belejavít Anne visszadobott novellájába, beküldi egy sütőport gyártó cég pályázatára, és Ms. Shirley első írása máris megjelenik nyomtatásban! Egész Avonlea büszke a lányra (vagy legalábbis úgy tesznek), kivéve magát a szerzőt, aki megalázónak tartja, hogy ehhez adja a nevét. De lehet Dianára haragudni? Főleg, amikor éppen férjhez menni készül? Nem hinném. Egyébként sem marad már sokáig Anne a városban. Régi tanárnője Ms. Stacey jóvoltából a kingsporti lány kollégiumban kap munkát, de mielőtt még elutazna, azért férjhez adja Dianát és kikosarazza Gilt.

A rész legbátrabb szereplője egészen biztosan Marilla. Ott lógott már a levegőben, de most végleg bekövetkezett! Az őzvegy Mrs. Lynde beköltözött a Zöld Oromba...

Kingsportba nagy reményekkel érkezik meg Anne, de Ms. Stacey pártfogása sem menti meg őt a hely domináns falka, a Pringle klán rosszindulatától. A család "uralja" a várost, és Anne az egyik rokont ütötte ki a tanári állásért folyó versenyből, úgyhogy most minden egyes Pringle azon van, hogy Anne-nek keresztbe tegyen. Az iskolában tanuló pimasz Pringle lányok komolyan megnehezítik Anne életét, de ezen kívül sem fenékig tejfel az élet. Az igazgatónő Ms. Brooke (Rosemary Dunsmore) egy kiábrándult, megfásult vénkisasszony, aki képtelen nem a szabályok szerint élni, és ezt várja el Anne-től is. Az ifjú tanárnőnek fény lehet az alagút végén az a barátság, amit két diákjával, Emmeline-nal (Genevieve Appleton) és Essie-vel (Kathryn Trainor) köt.

A részben folyamatosan fel-felbukkant egy férfi viszonylag váratlan helyzetekben; hát a záró jelenet alkalmával újra megjelenik. Kiderül róla, hogy ő Emmeline apja, és Morgan Harris-nek (Frank Converse) hívják. Eléggé nyilvánvaló, hogy bár Emmeline-t kiveszi az iskolából, azért a következő rész(ek) nem fog(nak) Harrisek nélkül folytatódni.

Őszintén szólva az eddigi három részből ez sikerült a leggyengébbre. Valahogy kezd vontatottá válni a történet, mintha felesleges köröket futnának a készítők. Ezen kívül hihetetlenül sajnálom azt is, hogy a fő színhely Avonlea-ből áttevődött a nagyvárosba, mert ennek a történetnek, ahogyan a Váratlan utazásnak is, nagy erőssége a gyönyörű fényképezés. Nem szép dolog megfutamodni, de drukkolok, hogy Anne a tanév végén hazatérjen a Zöld Oromba.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr792555404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása