Deadpool [2016] - A legviccesebb szuperhős
2016. július 05. írta: redbandita

Deadpool [2016] - A legviccesebb szuperhős

Már bánom, hogy ilyen sokáig halogattam a film megnézést. Most hála a Bontonfilm Magyarországnak pótolni tudtam a hiányosságot és DVD-n megnézhettem a legviccesebb Marvel képregényhős kalandjait. Én eddig tévhitben éltem, azt gondoltam, hogy semmi komolyság nincs ebben a filmben, kicsit féltem, hogy majd lerombolja bennem a szuperhősökről alkotott képet. De nem ez történt. Igaz, hogy Deadpool nem az a tipikus szuperhős, és tényleg vannak poénok a filmben, de az is biztos, hogy Wade Wilsonnak van a legdurvább eredettörténete. Már most várom a második filmet!

deadpool.jpg

Ryan Reynolds bújt már korábban is képregényhős bőrébe (Zöld Lámpás), de az akkor elég nagy bukás lett, most viszont letarolt mindent, amit lehetett. Pedig a 20th Century Fox legalább 10(!) éve fontolgatja, hogy Deadpool önálló filmet kapjon, de nagyon féltek tőle, hogy a srác megosztó karaktere miatt nem lesz népszerű. Korábban feltűnt már a 2009-es X-Men Kezdetek: Farkas moziban is a piros ruhás zsoldos, de akkor még nem domborított igazán nagyot.

Az biztos, hogy Deadpool különbözik az eddig mozifilmet kapó karakterektől, hiszen nem szépfiú, nem törekszik a jóra, nem akar szuperhős lenni. Egyet akar: bosszút! Mindegy milyen áron. Amíg nem tudjuk mi történt vele, miért olyan zabos, addig gondolhatjuk egy őrültnek, aki csak élvezetből gyilkol.

deadpool2.jpg

A rendező, az elsőfilmes Tim Miller nem lineáris narrációval mutatja be Deadpool történetét, hanem ide-oda ugrál az időben. A rendező azt akarta, hogy ne legyen kiszámítható, mi fog történni az egymást követő jelenetekben, ugyanakkor az a néző is megérthessen mindent, aki soha korábban nem találkozott a „Nagyszájú Zsoldossal” (ahogy a képregényekben emlegetik Deadpoolt). Deadpool, akárcsak a képregényekben, melyekben néha kibámul az olvasóra, a jelenetek közben olykor belenéz a kamerába és kiszól a nézőkhöz, áttörve ezzel a „negyedik falat”, amely a színházban a nézőtér és a színpad között, jelen esetben pedig valahol a kameralencse síkjában húzódik.

deadpool.jpg

Ryan Reynolds kiharcolta a stúdiónál, hogy valamennyire megismerjük mi motiválja a bosszúra... Deadpoolt nem egy pók csípi meg, nem önszántából lesz szuper ereje, nem kedvtelésből bütyköl össze magának egy harci jelmezt. Wade Wilson éli a maga életét. A korábban zsoldosként dolgozó fickó mostanra visszavonul és kisebb sérelmeket torol meg azok számára, akik ezt fizetik. Szabad idejében a zsoldosok kocsmájába jár, legjobb barátjához, Weasel-hez (T.J. Miller). Itt ismerkedik meg a gyönyörű és rejtélyes Vanessa-val (Morena Baccarin) és bár futó kapcsolatként indul, végül szerelem alakul ki köztük.

Wade és Vanessa teljesen kiegészítik egymást, mindketten ugyanolyan őrültek, összeillenek, mint a puzzle darabkái. Csakhogy Wade egy este összeesik és innentől minden megváltozik. Rákot diagnosztizálnak nála, ráadásul elég sok szervére kiterjedőt. Menthetetlen. A nő szeretne minden terápiába belevágni, de Wade máshogy dönt. Elfogadja egy rejtélyes öltönyös fickó kétes ajánlatát, aki teljes gyógyulást ígér.

Jól hangzik, igaz? Hát nem az! Amikor Wade-t lekötözve gurigatják a hordágyon a raktárszerű "klinikán" akkor már sejthetjük, hogy itt valami gubanc lesz... Megjelenik egy elmebeteg, kínzáson élvezkedő, semmilyen érzelmet nem mutató "kezelőorvos", Ajax (Ed Skrein) és hűséges asszisztense, Angel (Gina Carano). Az X-Men filmek kedvelőinek nem mondok újat azzal, hogy Wade mutáns géneket kap, amik akkor aktivizálódnak, ha a férfi elképesztő kínok között szenved. Mivel Wade zsoldos volt, így ő elég nehezen törik meg, számtalan módszerrel kínozzák, és végül megtörténik az átalakulás.

deadpool-exclusive-set-photo-ryan-reynolds-gina-carano-ed-skrein.jpg

A rákos sejteket kiírtják a mutáns gének, az tény. Az is, hogy Wade szupererős lesz, és kb halhatatlan. Ám előbukkan egy nem várt mellékhatás, ami miatt Wade már sosem kaphatja vissza a régi életét, sem Vanessa-t, pedig csak ezért vágott bele az egészbe. Szívás.

tumblr_o7uwlvnnji1s373hwo1_500.gif

Innen ered tehát a mérhetetlen bosszúvágya, megakarja találni és elpusztítani "teremtőjét". Ennek érdekében pedig mindenre hajlandó, az sem érdekli hány ember vére tapad emiatt a kezéhez. De vannak akiket igen...

deadpool_jelenetfoto_6.jpg

Létezik egy csapat, akiknek nem tetszik (a mostanra Deadpoolként üzemelő) Wade öldöklési menete, és szeretnék, ha csatlakozna a jófiúkhoz. Elég meggyőzőek, Kolosszus akkora mint egy óriás, senki sem szívesen mondana nemet neki. A korábbi X-menes filmekkel ellentétben most André Tricoteux játssza Kolosszust, aki két méter magas, de CGI technikával még növelték a testmagasságát. Vele van tanítványa is, Elli azaz Negaszonikus Tini Torpedó, aki még csak most tanulgatja erejének kordában tartását.

A szálak végül összeérnek, Deadpool rátalál ellenfelére, az meg túszul ejti Vanessát és végül a jó fiúk segítségére is szüksége van Deadpoolnak.

"A Deadpool korhatáros film - mondta az egyik producer, Simon Kinberg. - Vizuálisan és a nyelvezet szempontjából is. Nincsenek tabuk. Ha elhatároztad, hogy megcsinálsz egy ilyen alkotást, akkor nincs visszaút. Nagyon provokatív és feszegeti a határokat. A Deadpoolban sztriptízklubokba, bárokba látogatunk el, ami messze van az X-Men-filmek csillogó világától. "

" A stúdió óvatos volt és jogosan. De én megnyugodtam az egyik New York-i utazásom során. Ott ugyanis rengeteg emberen láttam valamilyen deadpoolos cuccot, kiegészítőt. Tudom, ez kockázatos projekt, de bízom benne, hogy a rajongók kiszúrják majd a piros szerkós hőst a plakátokon, és ellátogatnak a multiplexekbe. Na meg ki ne akarna látni egy olyan szuperhőst, aki morális szempontból a jó és a rossz határán egyensúlyoz - nyilatkozta Ryan Reynolds.

„Nincs még egy olyan figura a képregény-történetben, mint Deadpool, ez a sehová sem tartozó, egyszerre taszító és izgalmas lény – mondja Stan Lee. – Ryan Reynoldsnál éppúgy nem tudok elképzelni alkalmasabbat Deadpool megformálására, mint ahogy Robert Downey Jr-nál sem létezhet hitelesebb Iron Man. Erre a szerepre született.”

A februári bemutatóját követő három napos hétvégén az Egyesült Államokban 135 millió dolláros bevételt hozott, és ezzel – ahogy ez Deadpooltól elvárható – jó néhány határt áthágott. A legjobb februári premier is az övé: a címbirtokos, A szürke ötven árnyalata teljes 45 millióval maradt le mögötte. Az R-korhatár besorolású (tehát kb. 16 éven felülieknek szánt) filmek piacán eddig a Mátrix Újratöltve aratta a legnagyobb sikert az első hétvégén, most ezen a listán is a Deadpool-é az első hely.
Sőt, a filmet forgalmazó stúdió a 20th Century Fox sem büszkélkedhetett eddig ekkora sikerrel: náluk a legjövedelmezőbb első hétvégéje eddig A sith-ek bosszújának volt. A főszereplő Ryan Reynolds – aki sokak szerint élete alakítását nyújtja – sem szerepelt még ilyen jól induló filmben, tehát egy személyes rekord is megdőlt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr478867874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HardPötty 2016.07.06. 21:20:20

Zöld Làmpás volt nem Zöld Darázs

J. McClane 2016.07.07. 06:40:11

A masodik bekezdesig olvastam. A zold darazsig. Ha az igy lett megirva az iras tobbi resz sem lehet jobb. Sajnalom. Ez alaphiba!

redbandita 2016.07.07. 11:28:14

@HardPötty: köszönöm az észrevételt. Teljesen jogos, javítottam.
süti beállítások módosítása