Kész katasztrófa - Trainwreck [2015]
2016. április 18. írta: redbandita

Kész katasztrófa - Trainwreck [2015]

Ha egy férfi él olyan életet, mint Amy akkor az menő, ha egy nő, akkor az ribanc?! A Kész katasztrófa Amy Schumert végre olyan népszerűvé tette, amelyet már régen megérdemelt! Ez a film görbe tükröt állít a csöpögős, giccses Hollywood-i romkom-oknak.Nem ajánlom a filmet mindenkinek, inkább azoknak, akiknek tetszett a Koszorúslányok, vagy a Lánybúcsú. Nekik viszont biztosan tetszeni fog! 

kesz_katasztrofa_poszter.jpg

A Bontonfilm Magyarországnak köstzönhetően már DVD-n is megnézhető 2015 nyarának egyik legeredetibb vígjátéka, a Kész katasztrófa, amit Judd Apatow (40 és annyi, Felkoppintva, 40 éves szűz),  rendezett. Nagy siker volt Amerikában, az összbevétel már 122 millió dollárnál tart és a filmet a kritikusok is szeretik, így elképzelhető, hogy folytatása is készül.

Amy-nek filmbeli édesapja, Colin Quinn már réges régen megtanította, hogy a monogámia nem életszerű, nem reális, hülyeség az egész. Amy pedig, mivel mindig is bálványozta apját, eme tanács minden pontját be is tartja. Harmincéves korára még nem volt hosszabb kapcsolata, vagy ha igen, akkor sem köteleződött el érzelmileg. Sosem! Iszik, bulizik, pasizik, egyéjszakás kalandokba keveredik, majd lelép az éjszaka közepén, vagy kitessékeli az úriembert.

Amy semmi rosszat nem lát abban ahogyan él. Sőt! Ő maga lenéz mindenki, aki párkapcsolatban él, például a húgát is, aki házasságban él, a férje gyerekét a sajátjaként neveli, most pedig maga is állapotos. A kishúgot egyébként Brie Larson alakítja, ami nekem nagyon furcsa volt, mert elsőként A szobá-ban "találkoztam vele, és az ugye egy teljesen más jellegű mozi. Ez is jól áll neki, de közel s távol nem hoz olyan karaktert, mint ott.

kesz_katasztrofa.jpg

A Kész katasztrófát forgatókönyvíróként jegyző, Amy Schumer eddig leginkább stand up műsorairól volt híres pl. a Comedy Central-on önálló műsora is van, az Inside Amy Schumer. Ebben a filmben is komikaként tündököl, néhol vulgáris, de mindig szórakoztató, és néhol mellbevágóan őszinte. 

Judd Apatow így nyilatkozott a népszerű komikáról: "Őszinte és sebezhető, én pont az ilyesfajta vígjátékokat szeretem, mert nagyon emberi tud lenni."

Amy elmélete, életfelfogása óriási akadályba ütközik, mikor a munkája miatt megismerkedik, egy sportorvossal,  Aaron-nal. Bill Hader alakítja, aki sziintén ismert komikus, de láthattuk már több film mellékszereplőjeként is pl. a Kalandparkban, vagy a Superbad - Avagy miért ciki a szex?-ben. 

kesz_katasztrofa_4.jpg

Amynek elsőre nem szimpatikus a férfi, de aztán mégis ad neki egy esélyt, és megismeri. Ami ezután jön arra viszont nincsen felkészülve és ezért nem is tudja kezelni a helyzetet. Katasztrófa történik, ugyanis szép lassan beleszeret a férfiba, de mi lesz így az elméletével!?

Úgy gondolja, hogy boldog és minden rendben van vele - jellemzi karakterét Amy Schumer. Kívülről nézve azonban tudjuk, hogy ez egy önpusztító folyamat, és tök gáz, amit ez a csaj csinál. De ő ezzel nincs tisztában.

kesz_katasztrofa_3.jpg

A film rengeteg sportolót felvonultat, mind közül LeBron James a legismertebb, aki önmagát, illetve önmagának egy kissé kifigurázott változatát játssza, parádésan. Képzeljük el, hogy az NBA sztárja 40 percet utazik egy 30 dolláros napszemüvegért, mert nem hajlandó még egyszer ennyit költeni egy szemcsire a Tesco-ban. Vagy azt, hogy megfelezi a számlát az orvos haverjával, mert nem akarja, hogy hozzászokjon és csak azért lógjon vele, mert van pénze. És mindezek tetejében még a Downton Abbey-re is durván rácsúszott az egész csapattal együtt.

 A sportolók mellett feltűnhet még a filmben egy ismerős arc, ugyanis Amy undok, mindenkin átgázoló főnökét, az Oscar-díjas Tilda Swinton játssza. Aki állítólag imádja Apatow munkáit, ezért vállalt szerepet a filmben.

A DVD különböző extrákat is tartalmaz, például „így készült” felvételeket valamint zseniális bakiparádék és interjúk sorát.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr568425446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.04.20. 07:30:04

"Ha egy férfi él olyan életet, mint Amy akkor az menő, ha egy nő, akkor az ribanc?!"

Nem, lehet így élni nyugodtan, semmi gond nincs vele, csak az ilyen nőt a férfitársadalom 99%-a simán csak könnyed egyéjszakásnak fogja világ életében venni, 40 éves korában meg talál valami lúzer papucsot, akinek beadhatja, hogy nem a szomszéd macsótól van a gyerek, akkor szerencséje lesz. :)

A helyzet ez, és ha a nők a fejük tetejére is állnak, akkor is ez lesz a férfitársdalom buksijában, hogy az ilyen nőt nem választjuk komoly, elkötelezettséget és monogámiát követelő kapcsolathoz.

comment #1 2016.04.20. 08:05:28

@icipicicsipa: Nagy részt az evolúció tehet róla, de mint tudjuk a feminizmus számára a férfiaknál már csak a tudomány a nagyobb ellenség, mivel a legtöbb barom elméletüket lenullázza.

Egyébként pedig szomorú, hogy Amerikában mindig az Amy féle teljesen humortalan, polkorrekt humoristanőket sztárolják ezzel is tovább táplálva azt a hiedelmet, hogy a nőknek nincs humorérzékük.

énis 2016.04.20. 09:24:26

Az evolúciónak semmi köze a félrement ideológiákhoz. Sem a feminizmushoz, sem a sovinizmushoz.

Egy matriarchális társadalomban egy férfi nincs elnyomva, mint férfi, míg egy patriarchális társadalomban egy nő el van nyomva, mint nő. Úgyhogy itt felfogásbeli különbségek vannak és nem evolúciós. Az evolúció, pont, hogy egymásmellettiséget rendelt a nemi leosztásban és nem alá-fölé rendeltségi viszonyt, ezt már az ember teremtette meg.

comment #1 2016.04.20. 13:03:40

@énis: Vagy engem értettél félre vagy azt amit az evolúciós pszichológusok mondanak arról, hogy a férfiak és nők viselkedése mögött a szaporodási stratégiák milyen különbözősége rejlik. Persze nem azt mondom, hogy törvény, hogy a férfi nem tud hűséges lenni, csak azt, hogy a két nem tagjai között nagy átlagban eltérő tendenciák figyelhetők meg a szexuális szabadosság tekintetében. És persze ezek teóriák, mint minden a tudományban, de elég jó magyarázatot adnak arra, amit az emberek maguk is tapasztalnak.

A matriarchális társadalommal kapcsolatos kijelentésed érdekes, különösképp, hogy ma nem létezik tisztán matriarchális társadalom, azaz egy ország, ami cakk pakk matriarchális. Amik vannak azok kb. törzsi jellegű szerveződések egyébként patriarchális társadalmakon belül, tehát azokat összehasonlítani a "patriarchális" társadalommal nem éppen mérvadó. Nem is beszélve, hogy mekkora különbségek vannak társadalmak/civilizációk között.

Szerintem egyes nyugati társadalmak tisztán patriarchális jellege minimum megkérdőjelezhető. Az általános címkék használatához szerintem a világunk kicsit bonyolult.

comment #1 2016.04.20. 13:08:16

@énis: Ja és tudom, hogy ez divatos gondolat, de a nők nincsenek "elnyomva". Bizonyos szintű diszkrimináció? Adott helyzetben sajnos megtörténhet, de mint demográfiai csoport, egyáltalán nincsenek elnyomva. Pláne ha minél nyugatabbra mész. Szerintem már önmagában ezért is fals az összehasonlításod. Kivéve persze, ha az arab országokról, vagy Indiáról stb. beszélünk, mert nyilván ott elnyomják a nőket.
süti beállítások módosítása