A szoba - Room [2015]
2016. február 02. írta: redbandita

A szoba - Room [2015]

Őszinte leszek nem könnyű írnom erről a filmről. A viszonylagos happy end után sem éreztem felszabadulva magam, egy részem a szobában maradt. Ennek talán az az oka, hogy ami Joy-val történik az annyira valóságos, hogy bárkivel megtörténhet, és ettől sokkal ijesztőbb, mint bármilyen horrorfilm. Egy anya és fia drámáját követjük nyomon, mindkét színész kiemelkedően alakít, Brie Larson-t Osacrra is jelölték a szerepért, Jacob Tremblay pedig szerintem beírta magát a filmes történelembe. Szinte biztos, hogy fogjuk még látni!

a_szoba_plakat.jpg

A film alapjául Emma Donoghue azonos című, néhány évvel ezelőtti, Booker-díjas regénye szolgál. Ami egy ötéves kisfiú szemszögéből írja le azt, hogy édesanyjával be vannak zárva egy fészerbe, "szobába". Az édesanyát tinikorában rabolta el egy pszichopata, és hét éve fogva tartja egy fészerben. Megszökni lehetetlen, ráadásul időközben megszületik Jack, így innentől Joy feladata az, hogy védelmezze őt, és lehetőségei szerint boldog gyerekkort biztosítson számára. A nő azt találja ki, hogy elhiteti a gyermekkel, hogy ez így normális, hogy a szoba az maga a világ, minden más csak a TV-ben létezik. Ám amikor a kis srác ötéves lesz az anyuka úgy dönt elég nagy ahhoz, hogy megtudja az igazat.

b975106.JPG

Emma Donoghue regényét egy valóságos esemény ihlette, a 2008-as Fritzl-ügy. Egy férfi 24 éven át tartotta fogva lányát a pincében és ezalatt hét gyermeket nemzett neki. Közülük hármat magához vett és úgy nevelte őket, hármat viszont a pincében tartott. Egy még csecsemőkorban életét vesztette. Az írónő ebből merítette A szoba ötletét. A film forgatókönyvét is ő jegyzi, így az nem sokban tér el az eredeti regénytől. Tervben áll, hogy elolvassam, de egyelőre még a filmet emésztgetem.

A sötét és bizarr kiindulópont miatt az emberek könnyen félreérthetik a történetet. A film híre azonban segít eljuttatni a nézőkhöz azt, hogy ez a sztori valójában a szeretetről szól. - nyilatkozta Donoghue.

Az édesanyát, Joy-t, Brie Larson játssza, aki számtalan díjat bezsebelt a szereppel és esélye van Oscarra is. Bevallom én eddig nem követtem nyomon a színésznő karrierjét, ami kár volt, mert ebben a filmben zseniális. Brie elég sok sorozatban szerepelt korábban pl. Tara alteregói. Filmekben is láthattuk korábban pl. Scott Pilgrim a világ ellen, 21 Jump Street, Don Jon vagy legutóbb a Kész katasztrófában. Az szinte bizonyos, hogy Joy szerepével a csúcsra jutott!

Annak a lehetősége tetszett meg ebben a filmben, hogy megmutathatjuk azt a csodálatos emberi képességet, hogy a legnehezebb helyzeteket is képesek vagyunk túlélni a szeretet segítségével - nyilatkozta egy interjúban Brie Larson.

Joy-t 17 évesen rabolja el egy férfi. addig gondtalan élete egy csapásra megváltozik. Immáron hét(!) éve be van zárva a férfi fészerébe, nem látta a szeretteit, nem sütött arcára nap, nem szívott friss levegőt. Egyszer megpróbált megszökni, de rosszul sült el. Teljesen ki van szolgáltatva a férfinak, aki szexuális kapcsolatot is létesít vele. Öt évvel ezelőtt Joy saját maga, egyedül hozta a világra Jack-et (Jason Tremblay) és azóta gyökeresen megváltozott az élete. Meg kell óvnia a fiát, és boldoggá tennie. Imádják egymást, mindent együtt csinálnak. Joy egy álomvilágban tartja Jack-et, ám ahogy az növekszik egyre kíváncsibb.

aszoba_02.jpg

Amikor a fiú öt éves lesz Joy úgy dönt elmondja neki az igazat. Ám a fiú nem úgy reagál ahogyan ő azt várja, és ekkor valami megtörik benne. Talán ekkor jön rá, hogy örökre itt ragadtak, elhagyja magát, depresszióba zuhan. Idővel azonban Jack átgondolja a hallottakat, keresni kezdi a válaszokat. Úgy döntenek ideje megszökni. 

aszoba_04.jpg

Jack bátorságának köszönhetően van esély rá, hogy kijutnak. Bevallom én nagyon szorítottam a srácnak, szó szerint ökölbe szorított kézzel, gyomorgörccsel izgultam végig a pár percet, amíg a szökést látjuk. A rendőrség mindkettőjüket megmenti, de ezzel még nincs vége a kálváriának. Sőt! 

A beilleszkedés nem megy könnyen, Joy rengeteg változással szembesül pl. szülei válásával. Édesanyja (Joan Allen) már egy másik férfival él együtt. Édesapja (William H. Macy) rá sem tud nézni az unokájára. Joy nincs könnyű helyzetben, pedig édesanyja mindenben segíti őket. Jack fél. Nagyjából mindentől, hisz számára minden az újdonság erejével hat. Szüksége lenne az anyjára, leginkább annak türelmére, de abból van a legkevesebb. Telik-múlik az idő, Jack egyre jobban kijön nagymamájával, és annak párjával is. Joy viszont szinte az ágyból sem hajlandó kikelni, majd öngyilkosságot kísérel meg, de Jack másodszor is megmenti az életét. 

aszoba_03.jpg

Nem egy könnyed limonádé mozi, így aki arra vágyik ne ezt válassza. Ám aki egy igazi, húsvér szereplőkkel, mondanivaló, érzelmekkel teli filmre vágyik, annak merem ajánlani A szobát!

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr508347402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása