Csak szex és más semmi [2005]
2014. augusztus 19. írta: redbandita

Csak szex és más semmi [2005]

Elérkeztünk ABC projektünk következő betűjéhez, sőt rögtön kettőhöz, mert a C/Cs betűt egy kalap alá vettük. Az a jó, hogy így más feladatokkal is tudok haladni, mint például a Magyar filmes listával. Pár napja sikerült belefutnom a TV-ben, és ez nálam egy olyan hazai mozi, amit többször is megtudtam nézni, sajnos ezt nem sok kortárs alkotásról tudom elmondani... Nagyon szeretem Csányit, és Schell Juditot is, ez már biztos pontja volt annak, hogy tetszeni fog ez a vígjáték.

Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott

csak szex és más semmi.jpg

A film ötlete 2002-ben született meg Goda Krisztina fejében. A történetet először könyv formájában írta, ám a készítéskor a sztori jelentős változáson esett át. A rendezőnő szerint ez nem az amerikai szinglifilmek közé tartozik, ugyanis az ő alkotása kevésbé kommersz hangot üt meg, az alaptörténetet pedig még jóval a Bridget Jones-féle filmek hulláma előtt találta ki. Érdekes momentum, hogy kezdetben nem Schell Judit és Csányi Sándor lettek volna a főszereplők, ugyanis Goda Krisztina először Zsófi, illetve Ali szerepét akarta rájuk osztani.

Goda bevallása szerint teljes mértékben fikciós sztoriról van szó, önéletrajzi indíttatás nem áll a könyv mögött, még a két társíró (Divinyi Réka és Heller Gábor) részéről sem.

2006-ban a 37. Magyar Filmszemlén Csányi Sándor átvehette a film miatt a Legjobb férfi alakításért járó díjat, de a legjobb forgatókönyvért járó elismerést is ez az alkotás vihette haza.

Dóra (Schell Judit) sokszor csalódott már a férfiakban, mindig azt hiszi/hitte, hogy ez a pasi majd más lesz, majd miatta megváltozik, de minden sztori ugyanúgy végződött. Csalódással. Ismerős? Hát persze, hogy az... Jelenlegi párját akarja éppen meglepni, amikor is a dolog balul sül és ő meztelenül az erkélyen köt ki... Hogy lehet ez? Beállít a feleség... Szóval a sikeres forgatókönyvíró, dramaturg megint pofára esik, ráadásul igen kínos helyzetbe kerül azon a bizonyos erkélyen, és az onnan való hazajutáskor.

Elég! Betelik nála a pohár! Úgy érzi, hogy kb. soha többé nem akar hímnemű egyedet az életébe, hisz az előbb vagy utóbb úgyis fájdalmat és csalódást okoz. No persze Murphy törvénye, hogy az ember lánya ilyenkor fut bele egy jóképű, charme-os, de annál "rosszéletűbb" pasiba, aki jelen esetben egy vidékről felköltözött színészpalánta, Tamás (Csányi Sándor).

97170_galeria_csak_szex_es_mas_semmi.jpg

Itt akkor álljunk is meg egy pillanatra. Goda Krisztina rendező talán nem is választhatott volna jobbat Csányinál, mert valljuk be neki ezek a karakterek állnak a legeslegjobban. Annyira lazán hozza ezt a figurát, annyira hiteles a ficsúr szerepében, hogy szinte mi magunk is azonnal beleszeretünk. Nem, hölgyeim? Ez egyébként számomra nem von le Csányi Sándor színészi képességeiből, hiszen helyt áll ő teljesen más szerepekben is, de nálam az ilyen megnyilvánulásai viszik a pálmát.

Na szóval a színházban premierre készülnek, a darab rendezőjét, Gesztesi alakítja, a címszerepekben pedig Csányi és Dobó Kata azaz Zsófi látható, Dóra pedig a dramaturg. Az írónő és a színész között az első pillanattól izzik a levegő, beindul a kémia, de Dóra ennek a végtelenségig(?) ellenáll, vagy legalábbis megpróbálja... 

94879_galeria_csak_szexesmas_semmi.jpg

Azért említenék pár szót Dobó Katáról is, aki szerintem saját karakterétől távol álló szerepben állja meg a helyét. A Kata által életre keltett Zsófi falja az életet, no meg persze a pasikat is. A bulizáson, a szép ruhákon, a szexen kívül más nem igazán érdekli. Talán még a rivaldafény... Amikor azonban csillogása megtörni látszik, azt nagyon rosszul viseli. Vicces, szórakoztató karakter, és remek barátnő.

01.jpg

Dóra gyereket akar. A dolog napok alatt a rögeszméjévé válik, úgy érzi, ha most nem esik teherbe, akkor talán teljesen kimarad ez a fejezet az életéből. Na de kitől, ha ugye pasija az nincsen és nem is akar!? Először spermabankba megy, de onnan sietve távozik. Keresgélni kezd szexpartner, vagy spermadonor után, de rájön, hogy ez nem is olyan egyszerű... Még egy hirdetést is felad... "Csak szex" jeligével...

Ahogyan az már lenni szokott Dóra minden ellenkező erőfeszítése ellenére beleszeret Tamásba, de amikor az rájön a nő titkára, akkor minden elromlik. Szakítanak, pedig még el sem kezdtek járni. Nagyon úgy fest, hogy mindketten valaki más karjaiban találnak vigasztalásra. De jól van ez így? Persze, hogy nincs! Akkor hol lenne a happy end?

A színházi belsőket Budapesten, a Broadway Színházban vették fel és a film többi jelenetét is Budapesten forgatták. Jellemző helyszínek: Andrássy út (eső), Dalszínház utca (erkélyjelenet), Nagymező utca (indulás a randira), Széchenyi fürdő (strandjelenet).

A film végén felhangzó Cserháti örökzöldet Keresztes Ildikó hangján hallhatjuk. Aki kedvet kapott az a teljes filmet megnézheti ezen a linken.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr846613179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.19. 21:36:28

hát olyan közepes filmecske max, sőt inkább az egyszer nézős kategóriához áll közelebb.

chocco channel 2014.08.19. 21:48:58

En par napja neztem meg az SOS Szerelem cimu filmet es meglepodtem h tetszik,annak ellenere h zomeben noir filmeket nezek.Magyar filmet kb x eve nem lattam,de ez teljesen emesztheto volt ,mondjuk lehet h azert mert eppen szerelmes vagyok:-))))))

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.08.20. 11:26:42

@doggfather: szerintem kimondottan vicces, többször is megnéztem már

@chocco channel: ehhez a filmhez is többször volt szerencsém, első nézéskor a világ végére akartam futni, másodikra egész szórakoztató volt, fenyő iván mindenképpen

2014.08.20. 12:12:04

Sajnos nem tudom osztani a szerző lelkesedését. A filmet a napokban néztem meg újra a tévében, mert hátha első alkalommal túl szigorúan ítéltem meg. Bizony, most sem kápráztatott el: ahogy Doggfather kolléga is írja, elég közepes filmecske. Hogy a (szórakoztató) magyar filmek mezőnyében mégis kiemelkedőnek tartják, az szerintem nem az alkotókat dicséri, inkább a valaha jobb napokat látott hazai filmgyártás nem túl rózsás helyzetéről árulkodik. A rendezőnő mondhat akármit, én el is hiszem neki, de attól még a filmje akkor is az amerikai szinglivígjátékok szerény hazai koppintásának tűnik.

Schell Judit oké, rosszindulatú lennék, ha panaszkodnék rá. Csányit sose kedveltem, úgyhogy róla inkább semmit nem mondanék. Dobó Katáról sajnos már nem először derül ki, hogy úgy ő maga, mint rendezői a külsejére bíznak mindent, mert maga a művésznő sajnos bámulatosan tehetségtelen. Ugyanaz az unalmas, színtelen hanghordozás az egész film alatt: amikor például egy színpadi előadás részletében látható, komolyan megdöbbentem, hogy mennyire rossz színésznő. No sebaj, előbb-utóbb ő is eltűnik a filmvásznakról, mint az előző évtizedek szexbombái (például Tordai Teri, Sáfár Anikó, Bordán Irén), de rájuk azért még emlékszem, és ezek nem is rossz emlékek. Dobó Katát viszont remélhetően el fogom felejteni: ennek érdekében ő már eddig is elég sokat tett.

régebb óta vagyok Subban mint te 2014.08.20. 13:37:58

Szerencsére én csak közönség vagyok, minden elemzés nélkül is meg tudok nézni egy filmet. Ezt például többször is.
süti beállítások módosítása