Temetetlen múlt - What Lies Beneath (2000)
2014. június 05. írta: Szilvásgombóc

Temetetlen múlt - What Lies Beneath (2000)

What-Lies-Beneath-Poster-1.jpgJátszotta már Han Solot, Indiana Jonest, szökött (tévesen) elítéltet, romantikus-szerelmes hőst, családapát, ügynököt, elnököt... de az a helyzet, hogy nem emlékszem, hogy láttam volna hasonló szerepben. Igen, Harrison Fordról van szó. A mostani filmben partnere a szintén zseniális Michelle Pfeiffer. Mindketten kiemelkedőt nyújtanak és nem csak ebben a filmben, hanem úgy egyébként... 

Ford a Michelle Pfeifferrel való közös munka lehetősége miatt vállalta el pályája első negatív szerepét.„Gondoltam, »miért ne?« Tudom, hogy ez az első ilyen, de mindig is szerettem volna Michelle-lel dolgozni. Rendkívül jó a szakmájában és szeretem minden filmjét. Az emberek nem számítanak ilyesmire tőlem, de rajtuk múlik. Egyszerűen nem tudtam ellenállni a kísértésnek.”

Norman és Claire Spencer a külső szemlélők számára úgy tűnhet boldogan él, gyerek, gyönyörű tóparti ház. A férj sikeres a munkájában és Clairenek most, hogy lánya egyetemre ment és elköltözött legnagyobb gondja, hogy felkészítse rózsáit a kertészeti klub fotózására. Szóval elég idillinek tűnik a dolog. 

562122-110625-what-lies-beneath.jpg

Ám a nagy nyugalmat megzavarja valami, mert az idill sosem tart sokáig. Claire egyre furcsább dolgokra lesz figyelmes. Eleinte csak a szomszéd kelti fel a figyelmét, hangos veszekedések, síró feleség, majd a nő hirtelen eltűnik.

vs3zk5c4fwpgsvzw.jpgKésőbb már a saját otthonukban is különös dolgok történnek hangok, indokolatlanul lepotyogó tárgyak. Claire nagyon megrémül és elmondja férjének, aki csak lelegyinti. Ám idővel felesége azzal áll elő, hogy egy rá hasonlító halott nőt lát a fürdőkádban, így az aggódó férj úgy érzi a legjobb megoldás a terápia. Csakhogy ez sem sikerül. Claire és barátnője Jody szellemidézésbe kezd. 

Claire nyomozásba kezd és ezzel a szellemet csak még "aktívabbá teszi" (már ha lehet ilyet mondani). A lényeg hogy egyre több mindenre derül fény, és egyre inkább Norman irányába mutatnak a jelek. Hamarosan fény derül Norman titkára és arra is, hogy annak idején Claire miért tekeredett fel 120-szal egy fára. Clairenek hamarosan rá kell döbbennie, hogy házasságát nem tudja megmenteni. És foggal-körömmel kell küzdenie az életéért.

what-lies-beneath1.png

A film végére kiderül, hogy mi is történt valójában. (spoiler) Norman egy évvel ezelőtt megcsalta feleségét, de hamar elhagyta, csakhogy a fiatal lány kétségbe estében öngyilkosságot követett el Spencerék otthonában. Norman karrierjét és házasságát féltve a holttestet a ház melletti tóba rejtette. Madison Elizabeth Frank szelleme vezette Clairet, végül talán meg is mentette az életét, Normanen pedig bosszút állt.

bscap0080sk4.jpg

e6ae3c95f0af33832c3c54d9adb8c0.jpg

A film megítélése nagyon vegyes volt, kapott bőven hideget és meleget egyaránt. Michelle Pfeiffer zseniálisan formálja meg a karakterét, az az átalakulás ahogy a boldog családanyából átváltozik egy kétségbeesett-zavarodott nővé. Akinek rá kell döbbennie, hogy élete koránt sem olyan idilli, mint azt hitte. Pfeiffer időnként kilép Claire szerepéből és felveszi a megszálló szellem "karakterét", zseniálisan ugrál a két karakter között. 

 

Folyamatosan fenntartja a érdeklődést, feszültséget. Izgalmas és érdekfeszítő. Csak ajánlani tudom, ha nem egy könnyed limonádéra vagy nem egy pörgős akcióra vágyik az ember fia-lánya. Jó sztori még jobb színészekkel.

18.pngéven aluliak számára nem ajánlott! 

rendező: Robert Zemeckis
író: Sarah Kernochan, Clark Gregg
forgatókönyvíró: Clark Gregg
zeneszerző: Alan Silvestri

szereplő(k):
Harrison Ford (Dr. Norman Spencer)
Miranda Otto (Mary Feur)
Michelle Pfeiffer (Claire Spencer)
James Remar (Warren Feur)
Joe Morton (Dr. Drayton)
Diana Scarwid (Jody)
Katharine Towne (Caitlin Spencer)

Trailer:

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr676262290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása